Hvězdy Ajaxu: Legenda Liverpoolu i slavní odchovanci | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Ajaxu: Legenda Liverpoolu i slavní odchovanci

Ajax Amsterdam, soupeř Slavie ve druhém kole ligové fáze Evropské ligy, patří mezi nejznámější fotbalové kluby světa. Díky své tradici výchovy mladých talentů a skvělému zázemí akademie si klub vybudoval pověst týmu, který se zaměřuje na rychlý a ofenzivní fotbal s důrazem na techniku a kreativitu. Po desetiletí produkoval hvězdy světového fotbalu a jeho styl hry, založený na útočných kombinacích a dynamice, je rozpoznatelný napříč fotbalovou scénou.

Klub, který dal světu hráče jako Johan Cruyff, Marco van Basten nebo Frenkie de Jong, stále produkuje fotbalové hvězdy, které se stávají oporami nejen Ajaxu, ale i reprezentací. Podívejme se blíže na klíčové postavy současného týmu, který se snaží navázat na bohatou historii klubu a dominovat na domácí i evropské scéně.

Ajax Amsterdam zakončil sezonu 2023/2024 na pátém místě v Eredivisie, což je pro klub s takovou tradicí a ambicemi zklamání. Na mezinárodní scéně se jim také nedařilo dle očekávání, když vypadli v osmifinále Konferenční ligy s Aston Villou. Klub se proto rozhodl pro změnu, od 11. června 2024 převzal tým nový italský trenér Francesco Farioli. Pětatřicetiletý Ital, který přišel z OGC Nice, je známý svým moderním přístupem k fotbalu a preferencí ofenzivního stylu hry.

Farioli preferuje rozestavení 4-3-3, které klade důraz na vysoký presink a rychlé přechody do útoku. Jeho taktika zahrnuje rychlou hru po křídlech a precizní techniku ve středu pole, což vytváří tlak na soupeřovu defenzivu od první minuty. Tým se snaží kombinovat dynamiku a kreativitu. Jak se tento herní styl projevuje na hřišti? Podívejme se blíže na klíčové hráče Ajaxu, kteří tuto taktiku přivádějí k životu.

Góly a pracovní morálka

Nizozemský útočník Wout Weghorst je jednou z hlavních opor Ajaxu pro letošní sezonu. V srpnu přestoupil zpět do Nizozemska z anglického Burnley. Tento vysoký a silný útočník přinesl do amsterdamského klubu nejen zkušenosti z Premier League a Bundesligy, ale také neúnavnou pracovní morálku a mimořádnou schopnost být vždy ve správný čas na správném místě. Jeho výška a síla mu umožňují efektivně využívat hlavičkové souboje, zatímco jeho přesnost v zakončení z něj dělá neustálou hrozbou pro soupeřovu obranu. Na svou premiérovou trefu ale stále čeká.

Mládežníci do toho

Jedním z největších talentů v týmu je devatenáctiletý belgický křídelník Mika Godts. Tento dynamický hráč je známý svou rychlostí a technickou vyspělostí, která mu umožňuje pronikat po křídle a vytvářet šance pro své spoluhráče. Godts vyniká nejen driblingem, ale také svým pohybem bez míče, čímž dokáže rozbíjet obranné linie soupeře. I přes svůj mladý věk se postupně stává důležitým článkem ofenzivy Ajaxu a očekává se, že jeho hvězda bude jen zářit. To prokázal v posledních dvou zápasech, kdy vstřelil celkem tři branky, z toho dvě v Evropské lize proti Beşiktaşi.

Síla a rychlost v jednom balení

Brian Brobbey je další mladý útočník, na kterého se Ajax spoléhá. Jeho kombinace fyzické síly, rychlosti a schopnosti zakončit dělá z Brobbeyho ideálního hráče pro rychlé protiútoky. Po krátké epizodě v německém RB Lipsko se Brobbey vrátil do Ajaxu, kde ihned prokázal, proč je považován za jednu z největších nadějí nizozemského fotbalu. Jeho agresivní styl hry a schopnost vyhrávat souboje s obránci z něj činí klíčovou zbraň Ajaxu v útoku. V loňské sezoně potvrdil své kvality, když ve třiceti ligových zápasech zaznamenal osmnáct gólů.

Skrytý tahoun

Chuba Akpom je anglický útočník, který přinesl do týmu cenné zkušenosti z různých evropských lig. Po skvělé sezoně 2022/23 v Middlesbrough, kde se stal s 28 góly jedním z nejlepších střelců Championship, se Akpom připojil k Ajaxu, aby posílil útočnou řadu. Jeho technická vyspělost, klid v zakončení a schopnost najít si prostor v pokutovém území z něj dělají nebezpečného hráče, který může být rozdílovým faktorem v rozhodujících momentech zápasů.

Pan Kapitán

Jordan Henderson je jméno, které rezonuje fotbalovým světem díky jeho dlouholetému působení v Liverpoolu, kde vyhrál Ligu mistrů i Premier League. Tento zkušený střední záložník se stal jedním z klíčových tahounů Ajaxu po svém přestupu ze Saúdské Arábie. Jeho neúnavný přístup, vůdcovské schopnosti a vynikající kontrola hry přinášejí do záložní řady Ajaxu tolik potřebnou stabilitu a klid. Hendersonova schopnost rozdělovat míče a udržet hru pod kontrolou je důležitá pro rychlé protiútoky i udržení tempa zápasu.

Budoucnost obrany

Jedním z nejzajímavějších mladých talentů v obraně Ajaxu je Jorrel Hato, který je produktem slavné akademie. Tento rychlý a silný stoper vyniká svou poziční hrou a schopností přerušit soupeřovy útoky. Hato je také schopen podporovat ofenzivu díky svým přesným přihrávkám a schopnosti vyvést míč z obranné zóny. Jeho talent a vyspělost na svůj věk z něj činí hráče, na kterého se bude Ajax spoléhat v nadcházejících sezonách.

Chorvatská zeď

Josip Šutalo, chorvatský stoper, přináší do defenzívy Ajaxu stabilitu a pevnost. Tento obránce se nebojí fyzických soubojů a je vynikající při hře ve vzduchu. Jeho poziční smysl a schopnost číst hru z něj dělají důležitou součást obrany Ajaxu, a to nejen v domácí soutěži, ale i v evropských pohárech. Šutalo má všechny předpoklady stát se jedním z nejlepších obránců Eredivisie.

Ajax Amsterdam i díky těmto hráčům zůstává klubem, který kombinuje zkušené hráče s mladými talenty. Tým plný dynamiky, kreativity a ofenzivní síly má před sebou další sezonu plnou výzev.

Ať už v domácí soutěži nebo na evropské scéně, Ajax bude vždy patřit mezi favority, kteří jsou schopni přinést fanouškům skvělé fotbalové okamžiky.

Aktuálně

Říjen v růžové: Slávistky bojují za prevenci rakoviny prsu

3. 10. 2024
Říjen se celosvětově nese ve znamení prevence rakoviny prsu a podpory žen, které s tímto onemocněním bojují. Ženský A tým SK Slavia Praha se do těchto aktivit zapojí i letos a během celého měsíce symbolicky oblékne růžovou barvu. Tento tradiční symbol boje proti rakovině prsu, růžová stužka, bude tým provázet během sobotního derby i utkání s Libercem a Plzní.

U19 a U17 v pátek v Satalicích proti Dukle Praha

3. 10. 2024
Starší dorostenci ukončili nepovedenou sérii vítězstvím. Tým U17 se chce vrátit do střelecké i výsledkové pohody. Mládežníky čeká v pátek v Satalicích malé pražské derby s Duklou. U19 vykopne utkání ve 14:00, U17 bude hrát hned poté v 16:15.

B-tým: Pohledné utkání ve Vlašimi skončilo dělbou bodů

2. 10. 2024
Vloženým kolem pokračovala ve středu druhá nejvyšší česká soutěž. Béčko ve Vlašimi vedlo 2:0, domácí ale dvěma trefami dokázali srovnat na konečných 2:2.

Další články