AFC Ajax: Filozofie úspěchu, bůh Aías i sešívané prozření | SK Slavia Praha
Více

AFC Ajax: Filozofie úspěchu, bůh Aías i sešívané prozření

Co spojuje Slavii s Ajaxem? Památný dvojzápas o místenku v Lize mistrů, barvitá historie i barevné vyznání. Svislý, po obou stranách dresu vystředěný pruh, nebo ostrý šev směřující tamtéž? Kombinace je to v obou případech krásná. Začtěte se, dozvíte se víc.

Amsterdamsche Football Club Ajax. Ajax Amsterdam. AFC Ajax. Pro potřeby tohoto představení zkrátka Ajax. Nejúspěšnější mužstvo nizozemské historie a zároveň jedno z pěti na světě, které se ve svém muzeu může pyšnit všemi trofejemi z těch nejblyštivějších soutěží Evropy.

Když si zaplatíte prohlídku Johan Cruyff Areny, po železobetonové konstrukci venkovní části stadionu sestoupíte až do půvabně obrandované buňky, kde stříbrné artefakty poprvé spatříte. Z obrazovek na vás shlíží ikony klubu, jako stožár se v majestátním prostoru tyčí Zlatan Ibrahimović a nade vším tím bdí obrovská podobizna legendy, jejíž věhlas nese šestým rokem stadion v jihovýchodní části Amsterdamu. Chceme-li však znát kompletní příběh, musíme najít kroniky, původní zápisy, které nás vrátí na samý počátek minulého století.

Co na sebe?

Založen 18. března 1900, zvolil Ajax dresy převážně černé barvy, jejíž nadvládu však chvíli na to převzala červenobílá kombinace. Sympatická katarze, nutno dodat. A nebyla náhodná, právě tyto barvy totiž vévodí vlajce hlavního města Nizozemí. De Godenzonen (Potomci bohů), jak se hráčům Ajaxu přezdívá, se do nejvyšší soutěže probojovali po jedenácti letech od svého zrodu. Radost vystřídal nepatrný problém, ve zmíněné variantě dresů totiž už v tu dobu zápolila Sparta Rotterdam a švadleny Ajaxu se tak jaly přešívat. Tehdejší pravidlo znělo jasně, nováčci se musí podřídit stálicím. Pro Ajax to platilo poprvé a na dlouhou dobu naposled.

Tehdejší designéři, můžeme-li je tak nazvat, se nakonec vzhlédli v Londýně. Vzali bílou košili, její střední pás potřeli z obou stran červeným pruhem a po vzoru Arsenalu přidali bílé kraťasy. Vznikla tak nadčasová móda, kterou hráči Ajaxu oblékají dodnes. Ve čtvrtek ji ale ze zřejmých důvodů vynechají – Slavia je o osm let starší, odhlédneme-li od domácího prostředí, i podle nizozemských stanov tedy má právo první volby.

Mýtická síla

Věrný odkazu Aíase, bájného řeckého hrdiny, nasbíral Ajax dosud 36 ligových titulů a 20 triumfů v KNVB poháru. Nikdo v zemi tulipánů nemá víc. Pozadu nezůstal ani na evropské scéně, v roce 1972 získal treble díky triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. Sladší to bylo o to víc, že finále proti Interu Milán i následné oslavy hostil De Kuip, stadion arci rivala – Feyenoordu Rotterdam. O 23 let později zvítězil Ajax v Lize mistrů a stal se tak jedním z pětice mužstev, které dokázaly opanovat čtyři nejprestižnější soutěže starého kontinentu. Vzpomenete si na zbylý čtyřlístek týmů?

Het Veldje, Het Houten, De Meer, Olympisch Stadion a nakonec Amsterdam Arena (nyní Johan Cruyff Arena). Pět ikonických stánků, na jejichž trávnících zářily jedny z největších hvězd světové kopané. Cruyff, van Basten, De Boer, Heitinga, van der Vaart, Bergkamp, van der Sar, Kluivert, Davids, Krol, Rijkaard… Kdybychom měli vyjmenovat všechny, dostat možná byste kvůli délce seznamu prošvihli večerní zápas. Důležité ale je, že tito pánové vštípili Ajaxu punc nizozemského hegemona, evropské komety i mezinárodní líhně, která produkuje talenty pro nejlepší kluby planety i domácí reprezentaci.

Mládí vpřed

Není náhodu, že většina z vyjmenovaných věhlasnou akademií prošla. Nyní má pod dohledem třináct výběrů dětí mezi 7 a 18 lety, které připravuje pro dospělý fotbal. A to tak že znamenitě. V roce 2020 ji CIES (Mezinárodní centrum sportovních studií) přiřadilo druhé místo v počtu odchovanců, kteří hrají v jednatřiceti nejlepších soutěžích UEFA. Druhá otázka, tipnete si, kdo je, pro někoho možná překvapivě, na prvním místě?

Už od útlého věku je chlapcům a dívkám vštěpován styl 4-3-3, o kterém se říká, že ho fotbalu představili právě Nizozemci. Zmíněná formace prostupuje všemi věkovými kategoriemi až do A-týmu, jehož zástupci pojmenovali v 70. letech minulého století definici totálního fotbalu. Všichni plní všechny funkce, tak pragmatická rovnice je.

Pak je tu model TIPS. Technique, Insight, Personality, Speed. Čtyři parametry, v nichž se nadějní fotbalisté pod bedlivým dohledem zdokonalují. Cíl? Hrát atraktivně, ofenzivně, kreativně, rychle, férově a ideálně na polovině soupeře.

Evropa se klaní

Mladší čtenáři si mohou prospekty akademie vybavit zejména ze sezony 2018/19, kdy Ajax pod trenérem ten Hagem postoupil až do semifinále Ligy mistrů, kde smolně podlehl Tottenhamu. Cestou vyřadil obhájce titulu z Realu Madrid nebo turínský Juventus a získal si dychtivé oči fotbalového světa. Uhranuli je zejména mladíci Matthijs De Ligt, Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Donny van de Beek nebo Kasper Dolberg. Zkušenostmi a geniálními pasy je doplňoval mistr asistencí Dušan Tadić.

V tomtéž ročníku získal Ajax také triumf v domácím poháru i mistrovský titul, Dušan Tadić přidal ke 13 gólovým přihrávkám korunu pro krále střelců za 28 ligových gólů. Jak už to tak ale ve fotbale bývá, nic netrvá věčně. Ano, přišly ještě další dvě ligové trofeje, současná sezona je ale třetí v řadě, kdy tým z Amsterdamu nedostává svým vysokým ambicím.

V područí Florencie

Vrátit červenobílé zpět na vrchol má pětatřicetiletý kouč Francesco Farioli. Kometa trenérské branže sbírala zkušenosti nejdříve v Turecku, pak se přestěhovala na azurové pobřeží a s Nice válcovala jednoho soupeře za druhým. Není divu, že se vedení Ajaxu v progresivním pojetí vystudovaného filozofa z univerzity ve Florencii vzhlédlo.

De Godenzonen zatím okupují páté místo tabulky, na čelo ztrácí jedenáct bodů, vzhledem ke kvalifikaci evropských pohárů však mají dva zápasy k dobru. V prvním kole nového formátu UEL deklasovali Besiktas 4:0.

O vzájemné bilanci Slavie a Ajaxu už se napsalo mnohé. Na legendární večer, kdy energie strahovského kotle div nerozsvítila celou Prahu, jen tak nikdo nezapomene. Důležité je, že hrdina toho večera bude na stadionu přítomen znovu, byť v roli vedoucího A-týmu. Jak tehdy hlásal transparent vyvěšený mezi slávistickými fanoušky – Jen my a magie můžeme pomoct. Kouzlo Edenu, kouzlo Slavie. Ať to stojí za to!

Pravda, ještě vám dlužíme odpovědi na otázky. Čtyři nejprestižnější soutěže UEFA opanovala k roku 2020 tato mužstva: Juventus, Bayern Mnichov, Chelsea, Ajax a Manchester United. Na první místo zařadilo CIES v roce 2020 akademii Partizanu Bělehrad se 77 vytrénovanými hráči. Měli jste to správně?

Aktuálně

Ve středu zavítá B-tým do Vlašimi

1. 10. 2024
Slávistický B-tým se ve středu 2. října představí v odloženém 9. kole druhé Ligy ve Vlašimi. Utkání je na programu od 18:00 a v přímém přenosu ho budete moci sledovat na chnliga.tv.

Vstupenky do Bilbaa v prodeji od 1. 10.

1. 10. 2024
Třetí zápas ligové fáze Evropské ligy mezi Atleticem Bilbao a Slavií se bude hrát v Bilbau 24. října od 21:00. V článku si přečtěte důležité informace k výjezdu.

Do akademie přichází Martin Vlk

1. 10. 2024
Mládežnickou akademii posiluje trenér Martin Vlk. Trenér se zkušenostmi ze zahraničí bude zastávat roli vedoucího úseku metodiky a vzdělávaní.

Další články