Ludogorets Arena: Komorní scéna s velkými ambicemi | SK Slavia Praha
Více

Ludogorets Arena: Komorní scéna s velkými ambicemi

Ludogorets Arena, nyní známá jako Huvepharma Arena po svém majiteli, je moderní fotbalový stánek v Razgradu a domovem místního klubu Ludogorec Razgrad. Stadion, který byl původně postaven v 50. letech 20. století, prošel rozsáhlou rekonstrukcí v roce 2011, kdy Ludogorec začal svou cestu na vrchol bulharského fotbalu. Pojďme se podívat, jak se stadion vyvíjel a jaké významné okamžiky na něm byly k vidění.

Při pohledu na Ludogorets Arenu dnes, je těžké uvěřit, že tento stadion má za sebou tak dlouhou historii. Moderní tribuny, které pojmou až 10 471 diváků, a špičkové vybavení splňují všechny požadavky pro pořádání zápasů nejen v bulharské lize, ale i v evropských soutěžích.

Stadion se nachází na severu města Razgrad, jen pár minut chůze od ikonické hodinové věže v centru. Jeho strategická poloha z něj činí ideální místo pro fotbalové fanoušky z celého regionu.


V roce 2017 prošel stadion rozsáhlou rekonstrukcí, která zahrnovala modernizaci tribun, zázemí pro hráče a instalaci vyhřívaného trávníku. I přes svou relativně malou velikost nyní splňuje veškeré standardy UEFA pro pořádání mezinárodních zápasů. Právě na tomto svatostánku Ludogorec vybojoval mnoho významných vítězství, včetně těch v evropských pohárech.


Jedním z nejpamátnějších okamžiků byl duel proti německému Hoffenheimu v rámci skupinové fáze Evropské ligy v sezoně 2017/2018, kdy Ludogorets zvítězil 2:1. Tento zápas se zapsal do historie klubu jako jeden z největších úspěchů na evropské scéně.


Dalším významným momentem bylo vítězství nad CSKA Moskva v roce 2019, kdy Ludogorec dokázal otočit nepříznivý vývoj duelu a zvítězil 5:1. Hattrick během jednadvaceti minut vstřelil Claudiu Kesseru. Tento zápas ukázal sílu a odhodlání týmu a potvrdil jeho postavení mezi elitou evropského fotbalu.

Přestože průměrná návštěvnost na domácí utkání Ludogorce v bulharské lize nedosahuje vysokých čísel – poslední ligový zápas navštívilo pouze kolem 370 diváků – v evropských soutěžích stadion ožívá. Střetnutí proti slavným soupeřům lákají tisíce fanoušků a atmosféra v aréně je pak bouřlivá a hlučná.

„Pamatuji si, že stadion nebyl takto veliký. Tribuna pro sektor hostů byla poloviční, ale uhráli jsme tady skvělý výsledek a odvezli jsme si jeden bod. Mám odsud ještě jednu vzpomínku, a to týmovou fotku. Bylo to poslední kolo a všichni jsme už věděli, že odcházím z Černo More do Slavie, tak jsme se společně vyfotili v kabině tady na stadionu,“ vzpomíná Přemysl Kovář, který působil v Bulharsku v sezoně 2016/17.


Aktuálně

Fanoušci byli neskuteční, doufám, že nám zůstanou věrní

26. 9. 2024
Slávistky podlehly tureckému Galatasaray v odvetě předkola Ligy mistryň, a tím tak končí jejich jejich letošní cesta soutěží. Po porážce 1:2 promluvila kapitánka týmu Diana Bartovičová a trenér Jiří Vágner.

Evropa mi svědčí. Rána na hlavu a oslava jako Eminem

26. 9. 2024
Základní sestavu přetavil ve vítězný gól. Nejen o své utěšené ráně proti Ludogorci(2:0) v otevíracím zápase ligové fáze UEL vyprávěl Matěj Jurásek v rozhovoru pro #SlaviaTV.

Potřebovali jsme udělat body, dál s klidnější hlavou

26. 9. 2024
Jindřich Trpišovský dorazil mezi novináře zhodnotit výhru nad Ludogorcem Razgrad (2:0). Hlavní trenér Slavie hovořil o emočním výkonu Matěje Juráska, vzkazu na papíře i comebacku Conrada Wallema.

Další články