HVĚZDY LOSC: Mbappé 2.0, zlaté dítě i matadoři | SK Slavia Praha
Více

HVĚZDY LOSC: Mbappé 2.0, zlaté dítě i matadoři

Zprvu možná nenápadný tým, co do jmen, které jím prošly, ale nesmírně silný. Ohlížet se pouze do historie by bylo velkou chybou, také současná skvadra totiž hájí záři hned několika hvězd. Pojďme si na ně posvítit.

Celkem LOSC prošlo během osmdesátileté působnosti ve francouzském i světovém fotbale spoustu osobností, ty dost možná největší vyprodukovali červenomodří v posledních dvou dekádách.

Začněme brankářem, Mike Maignan, nyní hájící barvy AC Milán, byl jedničkou při posledním titulovém tažení ze sezony 2020/2021. V kádru „rossoneri“ ho z obrany jistí Simon Kjær, další z bývalých opor „Les Dogues“. Ve výčtu pokračujeme mistrem světa Benjaminem Pavardem, jednou z nejdražších posil Arsenalu Nicolasem Pépém nebo oporou konkurenčního PSG Idrissou Ganou Gueyem. Obránce v Itálii straší Victor Osimhen s Rafaleem Leãem. Ta vůbec největší superstar ale nese jméno ještě o píď zvučnější. Eden Hazard. Muž, jehož výkony v Lille katapultovaly až do horních pater produktivity Premier League. Tolik minulost.

Zpět ke kádru soupeře slávistů pro play off. Nelze začít jinak, než bratrem světové megastar Kyliana Mbappého. Sedmnáctiletý Ethan prošel mládeží Paris Saint Germain, nastupoval za sedmnáctku i devatenáctku, dvanáct startů si připsal v UEFA Youth League. Premiéry v Ligue 1 se dočkal těsně před Vánoci 2023 doma proti Métám, v dresu francouzského giganta od té doby ale nastřádal jen další dva starty a coby volný hráč se stěhoval na sever. Nutno podotknout, s ligovým titulem, domácím pohárem i superpohárem v kapse. Za Lille dosud nastoupil jednou v úvodním kole proti Remeši.

Odhlédneme-li od slavného jména, největší respekt budí jednoznačně Jonathan David. Přes kanadskou Ottawu a belgický Gent, kde se stal nejlepším střelcem ligy, přestoupil ve dvaceti letech do Lille za sedmadvacet milionů Euro a hned se začal splácet. Dosud za „dogy“ nastoupil ke 186 soutěžním zápasům, v nichž zapsal obdivuhodných 86 branek a na dalších 18 přihrál. Se spoluhráči mohl slavit zisk mistrovského titulu a triumf v domácím poháru. Podle webu Transfermarkt.cz se jeho aktuální cenovka vyhoupla až k 50 milionům Euro.

Třetím do party je Thomas Meunier, zkušenost sama. Bruggy, Dortmund, PSG, Trabzonspor. Bez šesti přesně 300 startů v nejvyšších ligách, 4 tituly, 8 domácích pohárů, 3 superpoháry a nespočet účastí na mistrovství Evropy, mundialu i v Lize mistrů. Vysoký pravý bek vyztužil defenzivu Lille před touto sezonou, křídelníky Slavie čeká opravdu světová prověrka.

Branku navíc stráží už třetí sezonou neochvějná jednička Lucas Chevalier. Dvaadvacetiletý gólman přišel do Lille symbolicky z Valenciennes, kde se úvodní střetnutí kvůli kolizi s probíhající paralympiádou odehraje.

Z video rozborů může realizační tým naopak vyškrtnout Angela Gomese. Třiadvacetiletý záložník, který prošel Manchesterem United nebo portugalskou Boavistou a v minulé sezoně řídil střed hřiště s osmi asistencemi, se ošklivě zranil po hlavičkovém souboji na hřišti Remeše. Lille bude tedy pro čtvrté předkolo s velkou pravděpodobností chybět v obou zápasech.

Soupiska LOSC má dle výše citovaného serveru hodnotu 241 milionů Eur. Slavii stejný portál neodhaduje ani na 87 milionů. Jen v útoku běhá týmu hrajícímu Ligue 1 více peněz, než je celá hodnota červenobílých. Z předchozích zkušeností však víme, že hodnota kádru vypjaté souboje nerozhoduje. Naopak. Vzpomeňme skalpy AS Řím, Leicesteru, Sevilly, Leverkusenu…

Zbývá poslední krok, držte palce!

Aktuálně

Slávistky odcestovaly na Ligu mistryň

18. 9. 2024
Fotbalistky Slavie odcestovaly do Turecka, kde je čeká třetí pokus o postup do skupinové fáze Ligy mistryň proti tureckému Galatasaray. Úvodní utkání se odehraje ve čtvrtek 19. září od 20:00.

Lístky na derby jsou aktuálně vyprodané

18. 9. 2024
Vstupenky na 312. derby jsou aktuálně vyprodány. V prodeji budou už pouze místa případně uvolněná majiteli permanentních vstupenek.

Skvělý pohyb i synergie. Lingr se chytí rychle

17. 9. 2024
Jindřich Trpišovský po výhře 2:0 v Mladé Boleslavi hovořil s novináři o předvedené hře, spolupráci Mojmíra Chytila s Tomášem Chorým, výkonu Malicka Dioufa nebo návratu Ondřeje Lingra.

Další články