TO JE MASO! 56 sešívaných startů v Evropě | SK Slavia Praha
Více

TO JE MASO! 56 sešívaných startů v Evropě

Až do středečního večera to byl Peter Olayinka, kdo držel dělené prvenství v počtu odehraných evropských klání s hvězdou na dresu. Král střídá krále, Lukáš Masopust zápasem s Unionem zapsal utkání s číslem 56!

„Ohromně si toho vážím, na jaře mi to uteklo v odvetě s AC Milán. Rekord chutná krásně. Vůbec první zápas jsem odehrál v Genku, rád na něj vzpomínám. Jsem vděčný za to, že mě trenéři posílají do těžkých a důležitých zápasů. Chtěl bych moc poděkovat i klukům, se kterými jsem tady těch 56 utkání zvládl, protočilo se jich hodně. Jsem rád, že jsem tady vydržel tak dlouho,“ těšilo Lukáše po skalpu belgického vicemistra, kdy dokonce navlékl kapitánskou pásku.

Hrát za Slavii je výsada, pocta. V každém duelu stojí fotbalisté za hodnotami utvářenými dlouhou historií klubu. Doma i na starém kontinentu. A právě v Evropě je reprezentace červenobílých barev tím největším závazkem. Poutem, které tvoří reklamu sešívané obci za hranicemi země.

Začalo to symbolicky, v belgickém Genku. 21. února 2019 byl Lukáš Masopust u parádní otočky v odvetě šestnáctifinále proti místnímu KRC. Legendární výjezd, na který žádný slávista jen tak nezapomene. A Lukáš také ne, vždyť právě tam se zrodil jeho evropský příběh.

Následovala Sevilla, kouzelná pohádka, která došla svému konci až těsnou porážkou na londýnském Stamford Bridge. „Na vyřazení historicky nejúspěšnějšího mančaftu Evropské ligy vzpomínám vždycky rád. Stres velkého zápasu vám ale prostě nedovolí si ho naplno užít. Nebo tehdy mi to nedovolil. Byl jsem mladý, nezkušený, teď bych to asi prožíval jinak. Člověk se vyvíjí pořád,“ řekl onehdy Lukáš pro magazín Poločas.

To byl ale jen začátek. Ligový titul transportoval slávisty do play off o základní skupinu Ligy mistrů, kam se toužili dostat po dlouhých dvanácti letech. Rumunsko, Kluž a netradičně zelené dresy jako by dodaly Lukášovi štěstí, které při voleji po rohovém kopu notně potřeboval. Klaplo to. Svým prvním evropských gólem vystřelil sešívaným vstupenku do milionářské soutěže a začal počítat. První trefa ze sedmi. „Jsem za to rád, hlavně proto, že jsme podobné situace trénovali. Věděl jsem, že gólman vyleze trošku ven, tak jsem to chtěl dát obloučkem na zadní. Jak se ale říká, je jedno, kdo skóroval. Hlavní je, že se vyhrálo,“ zahlásil skromně z Rumunska.

Inter Milan, Borussia Dortmund, Barcelona. Tři giganti, proti nimž nastoupil nyní jednatřicetiletý křídelník vždy od první minuty. Šestkrát si vyslechl tu nejkrásnější melodii fotbalového světa a po asistenci Janu Bořilovi také explozi radosti, která div nerozložila Eden na šroubky.

V další sezoně byl u skalpu Rangers, Leicesteru nebo Leverkusenu. Odehrál všech dvanáct utkání Evropské ligy a podruhé se Slavií se probojoval do čtvrtfinále, kde sešívaným vystavili ráznou stopku kanonýři z anglické metropole.

Aby byl výčet evropských soutěží kompletní, táhl slávisty v sezonách 2021/2022 a 2022/2023 i Konferenční ligou. Ve venkovním zápase s Unionem Berlín dokonce navlékl kapitánskou pásku a netradičně z pozice stopera sledoval postupovou remízu.

Nepolevoval, naopak. Přes dvojici ukrajinských soupeřů pomohl Slavii v minulém ročníku opět do podzimní Evropy. Nejprve vstřelil vítězný gól v deštivé Ženevě a o pár týdnů později pečetil skalp AS Řím, který znamenal historickou promoci z prvního místa ve skupině. „Opravdu velké zápasy se hrály ve vyřazovací části a vyústily v postup. Tohle je sice skupina, ale musím uznat, že čím jsem starší a na kontě mám víc zápasů, tím víc si takové duely dokážu užít,“ popsal Maso symbolicky svou letitou genezi, která je v porovnání s ohlasy po Seville víc než zřetelná.

Suma sumarum, 56 startů, 7 gólů, 6 asistencí a nespočet evropských zážitků. Taková je rekordní bilance Lukáše Masopusta v tom nejkrásnějším dresu. Bilance dechberoucí, jedinečná, uznání hodná. Nikdo nemá víc. Obrovská gratulace, Lukáši!

Aktuálně

B-tým se Zlínem v úterý od 17:30

16. 9. 2024
Slávistický B-tým čeká dohrávka odloženého kola druhé ligy proti Zlínu. Sešívaní se proti ševcům představí v úterý 17. září od 17:30.

Lístky na derby v předprodeji od 17. 9.

16. 9. 2024
Vstupenky na 312. derby budou nejdříve v předprodeji pro majitele platinových permanentních vstupenek, v dalších fázích prodeje, pokud bude volná kapacita, si je budou moci zakoupit i ostatní permanentkáři a členové Odboru přátel a Fanklubu. Naposledy bude spuštěn volný prodej v případě, že nebude vyprodáno.

Slavia a Červený kříž pomůžou obětem povodní

15. 9. 2024
Slavia prostřednictvím svého Nadačního fondu vyhlašuje sbírku na pomoc s následky víkendových povodní ve prospěch Českého červeného kříže.

Další články