Obraty v Evropě: Všichni přáli vyhrát Slavii! | SK Slavia Praha
Více

Obraty v Evropě: Všichni přáli vyhrát Slavii!

Hned pětkrát čelili slávisti v pohárové Evropě dvoubrankovému manku, v domácích odvetách ho ale dokázali vymazat. A postoupit dál. Připomeňme si památné dvojzápasy.

Výběr Jindřicha Trpišovského stojí před podobně obtížnou výzvou proti francouzskému Lille, ve Valenciennes padl v rámci prvního utkání play off o Ligu mistrů 0:2. Dokáží sešívaní napodobit své předchůdce? Napsat další kapitolu do historie velkých slávistických obratů?

Uvidíme, středa vše zodpoví. Teď rekapitulujme.

Všichni přáli výhru Slavii

21. červen 1936, první duel osmifinále Středoevropského poháru, Budapešť. Sešívaní před zraky dvanácti tisíc diváků podlehli Ferencvárosi 2:5. Hattrick za maďarský celek vstřelil György Sárosi, krutou porážku neodvrátil ani legendární František Plánička.

V odvetě na stadionu Sparty přihlíželo utkání dvacet tisíc diváků, své účasti nikdy nelitovali. Viděli hned čtyři přesné zásahy, ještě sedm minut před koncem vedli domácí „jen“ 2:0. Ale přišel mocný závěr. V součtu skórovali Vacek, Vytlačil, Horák a Kopecký, oba kluby měly po jednom vyloučeném hráči. Díky vítězství 4:0 postoupili slávisti do čtvrtfinále, kde narazili na Austrii Vídeň.

„Včera žila celá republika ve znamení slavného vítězství Slavie. A zvláště Praha. Dlouho do noci se všude oslavovalo. Byla to radostná událost, která vyvolala velký ohlas i v kuloárech parlamentu. Co chvíli vybíhali na chodbu členové jednotlivých klubů, aby se informovali o stavu matche. A když byl znám konečný výsledek, zářily radostí i tváře zástupců lidu,“ psal dobový tisk.

Novinové titulky hlásaly o Velkém finishi, Soutěži velkých překvapení, Vítězství lepšího postřehu a taktiky, Triumfu vůle hráčů i obecenstva. Slavia zažehla oheň nadšení v celé republice.

1. kolo Středoevropského poháru

21. 6. 1936
Ferencváros Budapešť – SK Slavia 5:2 (4:1)

26. 6. 1936
SK Slavia – Ferencváros Budapešť 4:0 (2:0)

Bican v roli spasitele

První duel semifinále Středoevropského poháru odehráli červenobílí 24. července 1938 v Itálii, s Janovem prohráli 2:4. Branky vstřelili Rudolf Vytlačil a Václav Horák.

Na odvetné střetnutí přišlo třicet tisíc diváků, byli svědky neuvěřitelné výhry 4:0. Utkání mělo jednoho hrdinu… Čtyřmi góly řádil Josef Bican. Slavii nasměroval do finále, kde se opět střetla s Ferencvárosem. Výhra v odvetném utkání s Maďary znamenala zisk slavné trofeje.

„Genově dal všechny goaly zápasu. Byl v plné formě, brzy unavil a zcela zneškodnil centrhalva Bigogna, který byl tak vyčerpán, že jej po zápase musili hráči podpírat! Bican prostě svou technickou jemností a vtipem zničil sílu janovského mužstva. Spoluhráči to také vystihli a Bicanovi předkládali dobře zpracované míče ke střelbě. Skvělí obránci Genovy nemohli zde prostě nic dělat, neboť v zadních řadách Italů vznikl zmatek a přebíhání hráčů ovšem klidu neprospělo,“ vyšlo po Bicanově kanonádě v tisku.

„Slavia měla takové chance, že 4:0 bylo ještě málo,“ napsala jiná periodika.

Semifinále Středoevropského poháru

24. července 1938
AC Genova – SK Slavia 4:2 (2:1)

1. srpna 1938
SK Slavia – AC Genova 4:0 (2:0)

Dvacet vteřin od zkázy

Rok 2000 se chýlí svému konci, slávisti ve 3. kole Poháru UEFA hrají dvojzápas s chorvatským celkem NK Osijek. První utkání 23. listopadu nedopadne dle představ, Chorvaté vítězí doma ve vyprodané aréně s patnácti tisíci diváky 2:0.

Domácí duel nabízí jiný příběh....

Chybělo posledních dvacet vteřin do završení základní hrací doby, Slavii už odepisovali i poslední optimisté. Stav byl 3:1, Osijek hrál o deseti a domácí tým ze všech sil útočil. Chorvaté s úspěchem odkopávali jeden centr za druhým, střely z dálky se míjely s tyčemi a mizely v zámezí, lepší šance nepřicházely. „Pořád jsem své hráče nabádal k trpělivosti,“ přiznal trenér Karel Jarolím.

Dočkal se. Tomáš Došek zaútočil z pravého křídla a nahrávku tečoval obránce Beljan tak nešťastně, že míč přišel přesně k Zelenkovi. 4:1! Postupové vyhlídky se už potřetí přelily ze strany na stranu, teď patřily Slavii. Soupeř ztratil nervy, mohla přijít i další vyloučení, ale místo rozhodčího trestali domácí hráči. Kuchař poslal míč z dálky pod břevno a oslavy tak ozdobil pátou brankou.

„Bylo vidět, že se naše mužstvo zvedá z krize, o přestávce jsme nikdo nepochybovali, že góly potřebné k postupu skutečně dáme,“ vyznal se Jarolím.

Pohár UEFA, 3. kolo

23. 11. 2000
NK Osijek – SK Slavia Praha 2:0 (1:0)

7. 12. 2000
SK Slavia – NK Osijek 5:1 (2:1)

Viva la Vachoušek

31. listopadu 2002, 2. kolo Poháru UEFA, první šturm s Partizanem Bělehrad. A bolavá porážka 1:3... Jedinou branku za sešívané vstřelil Richard Dostálek.

„Určitě pořád naději máme. Ale první, co musíme v odvetě zvládnout, je nedostat už další gól. My totiž šance mít budeme, to jsem si jistý, pak záleží už jen na tom, jak s nimi naložíme,“ komentoval Radek Černý první duel.

Měl pravdu, byť je z části. Inkasoval, ale radost mu to zkazit nemohlo…

Na Strahově zařídil dvě branky v první půli Štěpán Vachoušek, z pokutového kopu skóroval Adam Petrouš. Partizan odvrátil vyřazení v 90. minutě gólem na 1:3, ale v prodloužení sešívaní znovu udeřili. Navíc hned dvakrát. Patrik Gedeon a Evandro Adauto skórovali na konečných 5:1.

„Byly to asi moje nejdůležitější góly ve Slavii, v tak těžkém a důležitém zápase mají mimořádnou cenu,“ jásal Štěpán Vachoušek.

Pohár UEFA, 2. kolo

31. 10. 2002
Partizan Bělehrad – SK Slavia Praha 3:1 (2:0)

14. 11. 2002
SK Slavia Praha – Partizan Bělehrad 5:1 po prodloužení

Poslední krok chyběl

Pod vedením Dušana Uhrina ml. bojovali slávisti o evropské poháry poprvé od sezony 2008/09. Ve 2. kole kvalifikace Evropské ligy se 14. července 2016 utkali s estonskou Levadií Tallinn. Kapitánskou pásku navlékl Jan Bořil, se spoluhráči ale padl dvoubrankovým rozdílem 1:3. Jedinou branku vstřelil Muris Mešanovič.

Do odvety před zraky téměř patnácti tisíc diváků vstoupila Slavia bleskovou brankou, autorem byl Milan Škoda. Druhý zásah sešívaných zaznamenal ve svém prvním utkání za Slavii Gino Van Kessel v 67. minutě. Tehdy platné pravidlo o gólu na hřišti soupeře posunulo sešívané dál.

„Hráli jsme doma, měli jsme povinnost postoupit, i když jsme si to zkomplikovali prvním utkáním. Možná jsme tam byli až moc sebevědomí, dozvěděl jsem se, že tam dáme pět gólů a podobné řeči. To k tomu nepatří. Každý zápas se začíná od nuly,“ glosoval Dušan Uhrin ml. po druhém střetnutí s Estonci.

Následně ve 3. předkole přešli červenobílí přes portugalské Rio Ave, ve finálové části kvalifikace ale nestačili na belgický Anderlecht.

Evropská liga UEFA. 2. předkolo

14. 7. 2016
Levadia Tallinn – SK Slavia Praha 3:1 (1:0)

21. 7. 2016
SK Slavia Praha – Levadia Tallinn 2:0 (1:0)

Aktuálně

Registrace na podzimní Slavia kemp v Edenu právě spuštěna

13. 9. 2024
I letos v říjnu pro vás mládežnická akademie pořádá podzimní kemp. V říjnu 28. – 30. se těšíme na účastníky v Edenu. Registrace právě spuštěna.

Zápas s Baníkem Ostrava odložen kvůli počasí

13. 9. 2024
Sobotní utkání 8. kola Chance Ligy, ve kterém se měli slávisté utkat od 16:00 s Baníkem Ostrava na Městském stadionu ve Vítkovicích, bylo odloženo. Odložen je i páteční zápas B-týmu, který měl odehrát 9. kolo Chance Národní Ligy na hřišti Vlašimi.

Dorostenecká liga je zpět. Mládežníky čeká Zbrojovka Brno

13. 9. 2024
Ligové povinnosti na dva týdny přerušila reprezentační přestávka. Dorostence čeká v dalším kole těžké utkání proti Brnu. Utkání se odehrají v sobotu 14. září netradičně v Edenu. Tým U19 vykopne duel v 11:00, U17 nastoupí hned poté ve 13:15.

Další články