Díky za 49 gólů! Václav Jurečka odchází do Turecka | SK Slavia Praha
Více

Díky za 49 gólů! Václav Jurečka odchází do Turecka

Václav Jurečka, nejlepší střelec uplynulých dvou ligových sezon, přestupuje do tureckého Rizesporu. Venco, díky za všechny branky! Díky za všechny společné zážitky! Ať se daří.

Václav Jurečka do Edenu zamířil v červnu 2022 se statusem druhého nejlepšího kanonýra domácí soutěže.

Než zanesl svůj podpis pod tříletý kontrakt, pronesl následující: „Smlouvu beru jako odměnu za životní sezonu, čekal jsem na ni strašně dlouho. Na své výkony chci navázat, konkurenci samozřejmě vnímám, bude mě nutit růst. Týmu zkusím pomoci co nejvíc budu umět, hlavně střílením branek. Z pozice útočníka góly prostě střílet musíte.“

Svému slibu dostál měrou více než vrchovatou...

Jako Josef Bican

Urostlý kanonýr prožil fenomenální závěr ligového ročníku 2022/23. Před nadstavbou ztrácel na nejlepšího střelce jedenáct branek, v pěti zápasech nasázel dvanáct gólů, celkem 20 přesnými zásahy si vystřílel korunu pro Krále střelců.

Nedílnou součástí fantastické Jurečkovy nadstavby byly i dva čtyřgólové večery během dvaceti dnů. Kdo naposledy předvedl něco podobného v sešívaném dresu? Nejlepší střelec historie Josef Bican v roce 1948.

K sezoně snů scházelo jediné, získat mistrovský titul. Po výhře 2:0 na Letné se slavil "jen" MOL Cup, který Jurečka dokázal obhájit, úspěšný byl i rok předtím se Slováckem. Díky jeho brance z prodloužení proti Bohemians na 3:2 ze 110. minuty si sešívaní možnost útočit na pohárovou trofej vůbec vybojovali.

„Stát se králem střelců byla pomyslná třešnička. Velká škoda, že jsme nezvládli ten titul... Vyhrál jsem třetí ligu, druhou, nejvyšší mi stále uniká. Ale mám na čem stavět,“ zamýšlel se po konci stříbrné sezony.

Když na sebe upletete bič

Druhou sezonu v sešívaném začal rodák z Opavy zvolna, v domácí soutěži skóroval až v 7. kole proti Karviné. Závěr roku měl ale excelentní, mezi 9. listopadem a 17. prosincem zapsal v osmi zápasech bilanci 6+3. Fanouškům Slavie zůstává v paměti zejména vítězná trefa proti AS Řím (2:0), která předznamenala historické prvenství ve skupině evropského poháru.

Ročník 2023/24 zakončil Jurečka opět jako nejlepší střelec FORTUNA:LIGY, skóroval devatenáctkrát.

„Od začátku sezony jsem na sobě cítil obrovský tlak. Novináři, fanoušci, trenéři i spoluhráči, prostě všichni, ode mě měli velká očekávání. Tlak na moji osobu byl větší než minulý rok. I když jsem dal v zápase dva góly, tak mě hodně lidí kritizovalo, že nehraju dobře. Trošku jsem si na sebe upletl bič sám, ale myslím, že jsem to v hlavě docela zvládl. Sklidil jsem ovoce za celou sezonu. Jsem za to moc rád. Je to sice individuální trofej, ale aspoň něco si z této sezony odnáším, když nevyšla trofej týmová.“

Jeden moment může všechno otočit

Teď se "Král Václav" loučí, jeho novým působištěm bude Rizespor, aktuálně dvanáctý tým turecké Superligy, jehož dres navlékal mezi lety 2019 a 2021 i Milan Škoda. Poslední branku v červenobílém dresu Jurečka oslavil 13. srpna v odvetě kvalifikace o Ligu mistrů proti Royale Union SG.

Dvě kompletní sezony ve Slavii. Dvě koruny pro Krále střelců. Jedno vítězství v domácím poháru. Celkem 81 soutěžních zápasů, 49 gólů, 12 asistencí.

Václave, děkujeme!

A na závěr rada kanonýra kanonýrům budoucím.

„Ať na sobě neustále pracují, tvrdá práce růže přináší. Když se vám v nějakém období nebude dařit, nebude to tam padat, tak neustále pracujte a vytrvejte. Stačí jeden moment a může se to celé zlomit. Nepropadejte panice a vytrvejte,“ uzavírá Jurečka.

Aktuálně

Jsme připraveni. Atmosféra UWCL mě pohltila

19. 9. 2024
Fotbalistky Slavie nastoupí k úvodnímu zápasu 2. předkola Ligy mistryň proti tureckému Galatasarayi. Pro trenéra Jiřího Vágnera to bude premiéra na lavičce v této prestižní soutěži. Zápas začíná v 19:00 a můžete ho sledovat živě na YouTube kanálu Galatasaraye.

Slávistky odcestovaly na Ligu mistryň

18. 9. 2024
Fotbalistky Slavie odcestovaly do Turecka, kde je čeká třetí pokus o postup do skupinové fáze Ligy mistryň proti tureckému Galatasaray. Úvodní utkání se odehraje ve čtvrtek 19. září od 19:00.

Lístky na derby jsou aktuálně vyprodané

18. 9. 2024
Vstupenky na 312. derby jsou aktuálně vyprodány. V prodeji budou už pouze místa případně uvolněná majiteli permanentních vstupenek.

Další články