U19 a Al Abtal. Skalpy TOP klubů a komentář šéftrenéra | SK Slavia Praha
Více

U19 a Al Abtal. Skalpy TOP klubů a komentář šéftrenéra

Slávistický výběr do devatenácti let absolvoval uplynulou sezonu střetnutí se špičkou evropského fotbalu v rámci projektu Al Abtal. Slávisti porazili mimo jiné Juventus a Sporting Portugal. Do utkání nastupovali sešívaní v různých týmových složeních a pod jinými realizačními týmy.

Střetnutí s mezinárodními týmy v projektu Al Abtal absolvovali slávisté už třetím rokem, letos došli nejdál. V Madridu se utkali v závěrečném utkání s Benficou Lisabon, cesta do "finále" však nebyla jednoduchá.

V základní skupině dorostenci podlehli hned v prvním utkání Monaku 2:3, aby o týden později porazili Juventus 4:1, hattrickem se prosadil Samuel Pikolon. Skupinovou fázi pak završili utkáními s Future Falcons (1:0) a Almerií (3:1).

„Základní skupina nám vyšla herně i výsledkově výborně. Podařilo se nám těžkou skupinu s předními evropskými týmy vyhrát. V prvním utkání jsme těsně podlehli Monaku, kdy jsme byli v utkání lepším týmem a soupeř vstřelili rozhodující branku až v samotném závěru. Ve druhém utkání jsem si po dominantním výkonu poradili s Juventusem suverénně 4:1. Ve třetím zápase skupiny jsme zvítězili 2:1 proti pořádajícímu týmu Falcons ze Saúdské Arábie. V posledním utkání jsme opět po kvalitním výkonu přehráli španělskou Almerii a postoupili zaslouženě z prvního místa do čtvrtfinále,“ komentuje průběh základní skupiny šéftrenér akademie Tomáš Heidenreich.

Z prvního místa ve skupině tak výběr slávistických dorostenců zamířil do čtvrtfinále. V tom narazil na Sporting Portugal. Čtvrtfinálový zápas se vyvíjel už od začátku lépe pro sešívané. Ve 14. minutě skóroval Dominik Pech. Tato branka byla poslední, vítězná.

V následném semifinále narazili sešívaní na saúdskoarabský Future Falcon. Výsledkem 3:0 si zajistili mládežníci postup do madridského finále, kde je čekal vítěz ze skupiny A, který porazil Real Madrid, Benfica Lisabon.

Utkání v Madridu se pro slávisty od začátku nevyvíjelo moc dobře, když už v prvním poločase prohrávali 0:2. Do druhého dějství ale slávisté vstoupili odhodlaní výsledek zlomit ve svůj prospěch. Dvěma góly Josefa Koláříka se jim to podařilo a šlo se do penalt. V těch byli bohužel úspěšnější hosté, ale mladí slávisté se rozhodně neměli za co stydět.

„Byl to skvělý finálový zápas. Hrálo se v krásném prostředí na stadionu Leganés v Madridu. Měli jsme hodně šancí a drželi míč, ale nedařilo se nám tyto šance proměňovat. Benfica ukázala svou kvalitu zejména v poslední třetině hřiště. Soupeř ze dvou precizních protiútoků dokázal skórovat a v poločase jsme tak prohrávali 0:2. Nevzdali jsme se a skvělým výkonem v druhém poločase dotáhli utkání do penalt. Zápas nám ukázal, že se můžeme rovnat i s takto špičkovou evropskou akademií a jsme rozhodně na správné cestě,“ komentuje finálový zápas Heidenreich.

Na každý zápas vyráželi slávisti v různém složení. Jak hráčském, tak realizačního týmu. Na utkáních se prostřídali trenéři od B-týmu po kategorii U16.

„Z turnaje si odnášíme mnoho zkušeností, protože nám slouží jako výborná konfrontace s předními evropskými týmy. Do jednotlivých utkání jsme skládali tým z nejtalentovanějších hráčů akademie. To znamená, že v nominacích byli hráči z B týmu, U19 a U17. Ukázalo se, že všichni trenéři jsou nastavení na stejnou filozofii a tento způsob vedení týmu byl přínosný pro všechny strany. Hráči se museli rychle adaptovat na různě složený tým, reagovat na jiné způsoby koučinku a trenéři zase měli možnost poznat a vidět hráče z různých ročníků,“ dodává ke skládání týmů v turnaji šéftrenér akademie.

Aktuálně

Předprodej balíčků na ligovou fázi Evropské ligy

7. 9. 2024
Vstupenky v balíčku je možné pořídit od 4. září. V první fázi budou moci zakoupit balíček permanentkáři na své sedadlo, ve 2. fázi potom budou moci platinoví permanentkáři ze sezony 23/24 přikoupit jeden balíček. V případě dostupné kapacity bude další fáze určena k dokupu balíčků pro členy Odboru přátel a Fanklubu a také současné permanentkáře.

Totální podcast s Davidem Ondříčkem

6. 9. 2024
Jaký je fotbal film a kdo je jeho režisérem? Nejen o tom se rozpovídal velký slávistický srdcař David Ondříček. Filmový režisér, scénárista, producent a hlavní umělecký tvůrce spotu „Zažij sílu Slavie“.

Soupiska pro ligovou fázi Evropské ligy

5. 9. 2024
Slavia potvrdila soupisku pro ligovou fázi Evropské ligy. Vrací se Conrad Wallem. Nechybí ani posily.

Další články