Nejen životní skok: Cítím vděk. A kdo je NEJ v Evropě? | SK Slavia Praha
Více

Nejen životní skok: Cítím vděk. A kdo je NEJ v Evropě?

Po konci klubového ročníku 2023/24 se druhý nejlepší střelec sešívaných Mojmír Chytil rozpovídal o stěhování do Prahy, nominaci do reprezentace a popsal energii, kterou vnímá od fanoušků.

Jak Mojmíra Chytila změnila Praha? A jak Slavia?
Co pro něj znamená podpora Tribuny Sever?
A jak ho těší nominace na EURO 2024? Dozvíte se.

Přál bych každému, aby alespoň jednou v životě zažil hraní pod Tribunou Sever," vypráví Mojmír Chytil.

Nečekal jsem to tak rychle

Jste ve Slavii útočník číslo jedna, čekal jste, že to bude mít tak rychlý spád? V Edenu jste zakončil první sezonu.
„Ve Slavii jsem necelý rok. Přál jsem si, abych se do sestavy propracoval co nejrychleji. Ale upřímně, takhle rychlý průběh jsem nečekal, ani to, že se mi bude takhle dařit.”

Co vám pomohlo na začátku?
„Hodně mi pomohli spoluhráči. Brzy jsem se tady začal cítit jako doma, udělal jsem si kamarády a rychle zapadl do týmu, což pomáhá každému hráči. Od začátku jsem se cítil dobře, a poté jsem začal pomáhat spoluhráčům na hřišti, což brali o to víc. Podle mě tam byl ten zlom. Když se člověk cítí dobře mimo hřiště, cítí se dobře i na hřišti. Měl jsem slabší období, ale udržet formu po celou sezonu je těžké. Jsem rád, že se mi podařilo dávat góly.”


Jakého si vážíte nejvíce?
„Nemám jeden konkrétní gól, kterého bych si vážil nejvíce. Samozřejmě budu vzpomínat na první branku v Evropské lize a poté na hattrick proti Pardubicím. Jsem vděčný za každý gól, který byl důležitý a pomohl týmu.”

Tak jinak… Jaký máte největší zážitek za tuto sezonu?
„Jednoznačně vítězství nad AS Řím doma 2:0. Bylo to neuvěřitelné, celý zápas se nám povedl. Poté také střet na San Siru, kde jsme hráli v deseti, což bylo hodně těžké. Celkově duely v Evropské lize a každý zápas pod Tribunou Sever.”

Pomýšlel jste na korunu pro Krále střelců? Nakonec ji získal Václav Jurečka…
„Jsem rád za něj, že to vyhrál alespoň jeden z nás. Šli jsme do toho s tím, ať to jeden z nás zvládne (smích). Gratuluji Václavovi, jsme rádi, že nám alespoň tohle zůstalo.”


Druhé místo s hořkou příchutí

Skončili jste druzí, proč?
„Uteklo nám to v zápasech, které jsme měli vyhrát – ve Zlíně a doma s Olomoucí. Nevyhráli jsme ani jedno derby, což jsou hlavní důvody.”

Čtyři derby a čtyři remízy, proč se nedařilo porazit odvěkého rivala?
„Měli jsme čtyři remízy a v poháru jsme inkasovali z penalty v prodloužení. Proč jsme nevyhráli? Oba týmy byly skvěle připravené. V pohárovém derby jsme byli výhře nejblíže. Derby jsou většinou o jedné brance a v posledním zápase oba brankáři podali skvělé výkony. V první půli nás Jindra Staněk udržel ve hře a ve druhém poločase Vindahl chytil také tři střely. Poslední duel byl soubojem brankářů.”

V utkáních s týmy z TOP 3 jste nevstřelil tolik branek, mrzí vás to?
„Mrzí mě, že jsem týmu nepomohl více góly. Myslím si, že jsem ty duely neodehrál špatně. V posledním derby jsem měl šanci v 90. minutě, ale brankář mi ji chytil. To by byla krásná tečka za zápasem a dostali bychom Spartu pod tlak. Mrzí to nás všechny, včetně mě.”

Je to pro vás motivace do další sezony?
„Samozřejmě, dalším cílem do nové sezony není nic jiného než získat double.”


Co se má stát, stane se

Přemýšlel jste o svém povolání do národního týmu?
„Neřešil jsem to a nechával jsem věcem volný průběh. Pro mě bylo hlavní hrát za Slavii. Toto nastavení mysli se mi vždy vyplatilo. Všechno se vyvíjí tak, jak má. Povedlo se to, jsem za to vděčný.”

Těšíte se na EURO?
„Těším se a doufám, že se zúčastním i na hřišti. Je to další krok v mé kariéře, na který se velmi těším a doufám, že dostanu příležitost.”


Poznávají vás lidi? Přece jenom jste teď v reprezentaci…
„Lidé mě tady poznávají určitě více než v Olomouci, i když jsem tam také hrál za reprezentaci. Ale tady v Praze je to diametrálně odlišné. Lidé mě poznávají mnohem více a vážím si toho, stejně jako si vážím všech fanoušků. Nebyl jsem zvyklý na takové množství pozornosti a je to neuvěřitelné hrát tady každý zápas. Přál bych každému, aby alespoň jednou v životě zažil hraní pod Tribunou Sever.”

Slavia mi změnila život

Změnil se váš život po příchodu do Slavie?
„Slavia mi změnila život, a to i jako hráči. Trenéři mi během tohoto necelého roku dali spoustu věcí. Ukazovali mi videa, ze kterých jsem se poučil. Chtěli, abych zapracoval na slabých stránkách a na věcech, které jsem v Olomouci nedělal, a myslím si, že se mi to povedlo.”

To bylo po té fotbalové stránce a co po té lidské?
„Samozřejmě, že i lidsky. Jsem daleko od kamarádů a rodiny, což člověka změní. Času stráveného s kamarády a rodinou si nyní vážím více. To byla pro mě největší změna. Ale nechci, aby to vyznělo, že jsem tady smutný (smích). Ve Slavii jsem šťastný a vůbec bych neměnil.”


Čím se bavíte, když nehrajete fotbal?
„V Praze jsem si našel přítelkyni, takže když mám volnou chvíli, ukazuje mi krásy Prahy.”

Nejlepší v Evropě

Atmosféra v Edenu je ta nejlepší v lize…
„To byl asi ten největší skok oproti Olomouci. Fanoušci Slavie jsou neuvěřitelní. Podle mě jsou nejlepší v Evropě. To, co předvádějí každý zápas, ať už hrajeme s kýmkoliv, ať vyhrajeme nebo prohrajeme, pořád stojí za námi. Vbíhat na rozcvičku se zaplněnou Tribunou Sever, nebo skoro celým stadionem, je něco, co se v Evropě neděje často. Fanoušci skandují od rozcvičky a atmosféra je neuvěřitelná.”

Je to strašně silné, že?
„Každý z nás se těší na ten zápas, až budeme moct hrát doma. Mají úžasná chorea, která musíme ocenit, i když je někdy vidíme až po utkání. Dělají nezaměnitelnou atmosféru, a za to jsme jim vděční. Když třeba prohrajeme, a pár střetnutí jsme prohráli, tak stojí za námi, i když by nemuseli, protože bychom měli vyhrát každý zápas, ale někdy se to nepovede a po utkání jsou děkovačky stejné, jako kdybychom vyhráli. Vážíme si jich a chtěli bychom jim poděkovat za to, jací jsou.”


Aktuálně

Předprodej balíčků na ligovou fázi Evropské ligy

7. 9. 2024
Vstupenky v balíčku je možné pořídit od 4. září. V první fázi budou moci zakoupit balíček permanentkáři na své sedadlo, ve 2. fázi potom budou moci platinoví permanentkáři ze sezony 23/24 přikoupit jeden balíček. V případě dostupné kapacity bude další fáze určena k dokupu balíčků pro členy Odboru přátel a Fanklubu a také současné permanentkáře.

Totální podcast s Davidem Ondříčkem

6. 9. 2024
Jaký je fotbal film a kdo je jeho režisérem? Nejen o tom se rozpovídal velký slávistický srdcař David Ondříček. Filmový režisér, scénárista, producent a hlavní umělecký tvůrce spotu „Zažij sílu Slavie“.

Soupiska pro ligovou fázi Evropské ligy

5. 9. 2024
Slavia potvrdila soupisku pro ligovou fázi Evropské ligy. Vrací se Conrad Wallem. Nechybí ani posily.

Další články