Góly na poslední chvíli: Slávisty rozjásal František Veselý | SK Slavia Praha
Více

Góly na poslední chvíli: Slávisty rozjásal František Veselý

Slavia porazila senzačně Slovan Bratislava! Červenobílým zařídil výhru na poslední chvíli legendární František Veselý.

V neděli 12. září 1965 se zrodila ligová senzace. Slavia vyhrála nad Slovanem Bratislava na Tehelném poli 1:0.

Červenobílí – stále ještě v pozici nováčka – jeli k zápasu šestého kola do Bratislavy, kde je čekal jasný favorit Slovan. Spartě, v roli obhájce titulu, dal hned na úvod pět gólů a doma jen vyhrával. Teď navíc jejich kapitán (i kapitán reprezentace) stoper Ján Popluhár slavil třicátiny. Kapitán Slavie Jiří Hildebrandt později prohlásil, že „ty úvodní proslovy a dekorace trvaly snad tak dlouho jako přestávka o poločase.“

Sestava Slavie byla ustálená, trenér František Ipser poslal na hřiště tyto hráče: Ledecký – Lála, Hildebrandt, Smolík – Beran, Nepomucký – Veselý, Kadraba, Šindelář, Píša, Uldrych.

„Celý zápas se hrál na naší půlce,“ vzpomínal kapitán Jiří Hildebrandt. Zadní řady byly přetížené, na rohy vyhrál Slovan 10:2! Ale brankář Ledecký se skutečně překonával a obránci často „hasili“ na poslední chvíli. Až do poslední minuty byl stav bezbrankový 0:0.

„Veselý Slovan potopil!“ hlásal bratislavský zpravodaj slovenského deníku Šport Stano Kšiňan. A co se tehdy vůbec na trávníku odehrálo? Běžela poslední minuta. Karel Nepomucký držel míč na svých kopačkách a nepospíchal. Předpokládal, že sudí zápas o nějakou minutku „nastaví“. V jedné chvíli poslal míč nečekaně za záda obránců Slovanu na útočnou půlku Slavie. Jako blesk se tam zjevil Franta Veselý a pádil s míčem k brance soupeře. Reprezentační brankář Vencel vyběhl až před pokutové území s úmyslem Veselého zastavit faulem a vynutit si tak trestný kop. Jenže… František Veselý ho ve velké rychlosti oběhl a minul „velkým obloukem“ tak, aby faulován být nemohl. A měl před sebou odkrytou branku. Slávistické křídlo se nemýlilo. Slavia vyhrála senzačně 1:0!

Legendární komentátor Josef Laufer tehdy prohlásil památnou větu, kterou citovali i další zástupci tisku: „Slavia vede ligu po neuvěřitelných 17 letech!“ A právě tento zápas slávistům velice pomohl. Do konce podzimu už sešívaní hořkost porážky nepoznali.

Další díl: Vítězství zachránil František Cipro!

Aktuálně

Předprodej balíčků na ligovou fázi Evropské ligy

7. 9. 2024
Vstupenky v balíčku je možné pořídit od 4. září. V první fázi budou moci zakoupit balíček permanentkáři na své sedadlo, ve 2. fázi potom budou moci platinoví permanentkáři ze sezony 23/24 přikoupit jeden balíček. V případě dostupné kapacity bude další fáze určena k dokupu balíčků pro členy Odboru přátel a Fanklubu a také současné permanentkáře.

Totální podcast s Davidem Ondříčkem

6. 9. 2024
Jaký je fotbal film a kdo je jeho režisérem? Nejen o tom se rozpovídal velký slávistický srdcař David Ondříček. Filmový režisér, scénárista, producent a hlavní umělecký tvůrce spotu „Zažij sílu Slavie“.

Soupiska pro ligovou fázi Evropské ligy

5. 9. 2024
Slavia potvrdila soupisku pro ligovou fázi Evropské ligy. Vrací se Conrad Wallem. Nechybí ani posily.

Další články