Remízu s Ajaxem trefil Chorý, soupeř dohrával v deseti | SK Slavia Praha
Více

Remízu s Ajaxem trefil Chorý, soupeř dohrával v deseti

1:1
(0:1)
2. kolo, 3. 10. 2024, Eden Arena
2. kolo, 3. 10. 2024, Eden Arena
SK Slavia Praha - AFC Ajax
Slávisti ve 2. kole Evropské ligy remizovali v Edenu s Ajaxem 1:1 a po dvou utkáních ligové fáze mají na svém kontě čtyři body. Soupeř vedl po proměněné penaltě, v 67. minutě srovnal Tomáš Chorý, posledních patnáct minut hráli hosté bez vyloučeného Baase. Na utkání dorazilo 19 296 diváků.

Základní sestava doznala oproti vršovickému derby pěti změn, poprvé od základní minuty hrál Simion Michez. Tribuna Sever přivítala hráče choreografií legendárního skotského kouče Slavie Johna Williama Maddena.

Jako první zahrozili hosté, Brobbey vystihl rozehrávku, tváří v tvář Antonínu Kinskému neuspěl, minul zadní tyč. Jednička Slavie si poradila i se střílenou přihrávkou, kterou na branku nasměroval David Zima. Po sražení Rasmussena Ondřejem Zmrzlým nařídil litevský rozhodčí Treimanis pokutový kop, který v 18. minutě proměnil střelou k pravé tyči van den Boomen, Kinský skákal k levé - 0:1. Sešívaní v domácím prostředí inkasovali v letošní sezoně jako první vůbec poprvé.

Po půlhodině hry měl srovnání na své hlavě Mojmír Chytil, těsně minul, skluzujícímu Zmrzlému na zadní tyči chyběly k zakončení centimetry. Stejný hráč zkusil štěstí pravačkou z dálky, Pasveer musel boxovat. Minutu před koncem prvního poločasu běžel sám na Kinského Brobbey, ani svou druhou šanci mezi tři tyče nenasměroval, tísněn dobíhajícím Zimou mířil vedle.

Druhou půli odstartoval velký závar, do střely Conrada Wallema padli tři hráči Ajaxu, dokázali ji zblokovat na roh. Tlak sešívaných sílil, pálil Prebsl, proti ráně Micheze předvedl fantastický zákrok u své pravé tyče Pasveer, konečky rukavic zabránil jistému gólu.

Po hodině hry realizační tým sáhl ke čtyřnásobnému střídaní, odpracováno měli Chytil, Michez, Wallem a Lingr, nahradili je Tomáš Chorý, Matěj Jurásek, Malick Diouf a Lukáš Provod. A Jindřich Trpišovský měl šťastnou ruku… V 67. minutě bylo srovnáno, Oscar přenesl hru, Jurásek krásným centrem našel Tomáše Chorého, který se hlavičkou nemýlil – 1:1. Reprezentační útočník se v červenobílém prosadil už potřetí, dva góly trefil proti Unionu SG.

V 74. minutě Prebsla vystřídal Christos Zafeiris, o pár desítek vteřin později byl po druhé žluté kartě vyloučen Baas. Na slávisty čekala čtvrthodina početní převahy. Proti zakončení Gaaie spolehlivě zakročil Kinský, hlavička Chorého byla sražena na roh, Zafeiris pravačkou vysoko přestřelil. Proti pokusu Juráska v 86. minutě už Pasveer zasahovat musel, vážnější starosti ale neměl. Rozhodčí nastavil pět minut, Chorý hlavičkoval v záklonu mimo.

Nic dalšího už utkání nenabídlo, slávisti zapsali do velké tabulky UEL bod za remízu 1:1. Další evropský zápas čeká sešívané 24. října v Bilbau.

1:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kinský – Douděra, Holeš, Zima, Zmrzlý – Prebsl, Oscar – Michez (61. Jurásek), Lingr (61. Jurásek), Wallem (61. Provod) – Chytil (60. Chytil)

AFC Ajax

Pasveer – Rensch, Šutalo, Baas, Hato – van den Boomen, Hlynsson (42. Tahirović), Taylor (78. Rugani) – Rasmussen (57. Wijndal), Brobbey (56. Akpom), Godts (56. Gaaei)

Detaily utkání

Branky
67. Chorý - 18. van den Boomen (pen.)
Diváci
19296
Žluté karty
Holeš, Prebsl, Douděra - Hato, Baas, Taylor, Wijndal, Gaaei
Červené karty
Baas
Rozhodčí
Treimanis – Gudermanis, Spasennikovs

Aktuálně

Do poslední minuty jsem věřil. Vřelo to ve mně, přiznávám

3. 10. 2024
Čtyři poslední soutěžní utkání, tři branky a asistence. Tomáš Chorý rozebral s novináři po remíze s Ajaxem (1:1) svou formu, impuls v podobě čtyřnásobného střídání, metr sudích, zdržování soupeře i očekávání od nedělního derby.

O rotaci před derby, zisku čtyř bodů i Kinském

3. 10. 2024
Hlavní trenér Jindřich Trpišovský po remíze 1:1 s Ajaxem v Evropské lize odpovídal na dotazy novinářů na pozápasové tiskové konferenci. Hovořilo se o rotaci kádru, Antonínu Kinském, křídelních hráčích i situaci ve velké tabulce UEL.

Dostat se do flow, valit to. Kádr ukázal sílu, remíza je fér

3. 10. 2024
David Douděra zhodnotil náročný zápas proti Ajaxu, ve kterém Slavia i přes tlak ve druhé půli vyválčila bod za remízu 1:1. S novináři hovořil o taktických i personálních změnách, náročnosti presinku nebo rozhodujícím faktoru, který chyběl k vítězství.

Další články