Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

sobota 9. 9. 1967

25 tisíc diváků v Edenu vidělo výhru 1:0 nad Spartou

9. září 1967 rozhodla hlavička Karla Knesla za silného deště v Edenu o výhře v derby se Spartou. Vítězná sestava: Vošta — Lála, Knesl, Hildebrandt, Smolík — Šimek (85. I. Kopecký), Tesař, Ziegler — Veselý, Hamár, Píša. Trenérem byl František Havránek. 168. vzájemný zápas vidělo v Edenu 25 000 diváků. „Lilo jako z konve a střelci na obou stranách ne a ne se prosadit. Uprostřed druhé půle kopal Ziegler z levého křídla roh. Z tradiční tlačenice na hranici malého vápna se nejvýš vynořila hruď a hlava Karla Knesla. Opřel se do míče a ta hlavička měla sílu dělovky vystřelené nohou. Sparťan Kramerius v brance neměl nárok. Výsledek 1:0 už zůstal,” psalo tehdejší Rudé právo.

Více
sobota 9. 9. 1995

Derby ovlivněné fatálními chybami sudího Pavlína Jirků

9. září 1995 se v Edenu hrálo nechvalně proslulé derby, které svými fatálními chybami ovlivnil sudí Pavlín Jirků. Slavia prohrála s odvěkým rivalem 0:2. Rozhodčí Pavlín Jirků už v prvním poločase neodpískal evidentní faul sparťana Václava Budky na pronikajícího Karla Poborského. A ve druhém poločase za stavu 2:0 pro Spartu neposoudil jako penaltu ani skluz Tomáše Požára pod nohy unikajícího Roberta Vágnera. Slávisté oprávněně zuřili a po zápase vydali prohlášení: „Jsme nuceni, a to s plnou vážností, konstatovat, že výkon rozhodčího Pavlína Jirků je zločinem proti českému fotbalu, který bojuje o důvěru diváků a sponzorů. Rozhodování pana Jirků, daleko za hranicí divácké tolerance, zdiskreditovalo snahu všech kvalitních rozhodčích o zvýšení kreditu rozhodcovského stavu a vrátilo tak český fotbal o několik měsíců zpět. Skutečnost, že tento muž je považován za nejlepšího prvoligového rozhodčího je v ostrém protikladu s jeho sobotním výkonem. Oceňujeme, že se ani hráči, ani diváci nenechali chybami pana Jirků vyprovokovat a udrželi tak důstojný rámec utkání. Na druhé straně jsme přesvědčeni, že pan Jirků poté, co dokázal své skutečné kvality, nemůže rozhodovat profesionální soutěže. Věříme, že komise rozhodčích přijme adekvátní řešení a jsme přesvědčeni, že naše stanovisko sdílejí všichni ti, kteří to myslí s kvalitou českého fotbalu vážně.“

Sestava Slavie: Stejskal – Suchopárek – Hyský, Pěnička – Lerch (77. Hogen), Poborský, Bejbl, Šmejkal (51. Krištofík), Novotný – Šmicer (50. Vágner), Vávra.
Branky: 48. Suchopárek (vlastní) , 54. Lokvenc
Diváci: 10 036
Trenér: František Cipro.

Více