Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

úterý 8. 9. 1942

První finále Českého poháru vyhrála Slavia 5:2

8. září 1942 se hrálo na Letné na hřišti Sparty první finále Českého poháru mezi Slavií a Bohemií (dnešní Boheminas). Slavia vyhrála 5:2. Dvě branky vstřelil A. Bradáč, po jedné přidali Bican, Kopecký a Průcha. Zbývající hráči byli: Deršák – Luka, Černý – Vycpálek, Jezbera – Holman a Vojta Bradáč. Trenérem byl Emil Seifert. „Na začátku zápasu se zdálo, že zápas přinese urputný boj, ale dobrý výkon Slavie ve druhém poločase skutečně hosty rozleptal. Byla to zdrcující převaha. Velmi dobrý výkon podal obránce Černý, spolehlivý výkon Vycpálka v záloze a útočná řada hrála naplno,“ psalo se referátu v Národní práci.

Více
čtvrtek 8. 9. 1949

Narozeniny slaví Ivo Lubas

8. září 1949 se narodil bývalý hráč a funkcionář Slavie JUDr. Ivo Lubas. Rodáka z Nové Paky zaznamenala slávistická veřejnost nepřehlédnutelně. Hned po návratu z vojny v Jičíně dal vítězný gól ligového nováčka z Hradce Králové Spartě. Výsledek 3:2 hodně překvapil fotbalovou veřejnost a slávističtí činovníci usoudili, že tento hráč by se hodil. K 1. červenci 1974 ho Slavia do svých řad čerstvých vítězů Českého poháru získala a on se zapsal. Při zkoušce umělého osvětlení dal v Edenu vůbec první gól (zápas Slavie s Tatrou Smíchov 3:0) a totéž se mu povedlo při stejné premiéře v lize (zápas Slavie s Brnem 1:1).

Ale v útoku nezdomácněl. Nejvíce zápasů odehrál s číslem 6 jako záložník a do základu patřil naprosto pravidelně až do roku 1982 (179 ligových zápasů a 18 gólů). Patřil k velmi inteligentní garnituře. Akademický titul získali i František Cipro, Ján Luža, Pavol Biroš, Josef Bouška či Josef Pešice.

Jeho přerod z hráče do činovníka a funkcionáře byl rychlý. Sezonu 1983/84 hostoval ve druholigové České Lípě (trenér Milan Máčala ve Slavii silně preferoval mládí) a už pomáhal u nás v sekretariátu. Zlomená noha v duelu s českobudějovickým Dynamem všechno urychlila. Ještě v roce 1983 se stal nejmladším ligovým sekretářem. Desetiletí ve Slavii sloužil dál. A v roce 1993 svou úřednickou dráhu korunoval. Na dlouhá léta se stal šéfem profesionálních soutěží v českém fotbale.

Ivo Lubas odehrál v červenobílém dresu celkem 470 zápasů a dal 108 gólů.





Více