Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 4. 9. 1938

První finále STEP s Ferencvárosem na Strahově nerozhodně

4. září 1938 v Praze na Strahově hrála Slavia první finálový zápas Středoevropského poháru s favorizovaným Ferencvárosem. První střetnutí, které vidělo 50 000 diváků, skončilo remízou 2:2. Sestava: Bokšay – Černý, F. Daučík - Průcha, K. Daučík, Kopecký – Horák, Šimůnek, Bican, V. Bradáč a Vytlačil. Branky Slavie vstřelili Bican a Šimůnek. Před zahájením utkání přišel ministr zdravotnictví ing. František Ježek na hrací plochu, kde mu byla představena obě mužstva a anglický rozhodčí Mee. Vzhledem k tomu, že několik dnů před zápasem vytrvale pršelo, bylo hřiště plné kluzkého bahna. Namísto distancovaného Otakara Nožíře hrál na postu středního záložníka Karol Daučík, mladší bratr Ferdinanda Daučíka. Rudolf Vytlačil a Pepi Bican na straně jedné, na druhé Géza Toldi a dr. Sárosi. Začátek nebyl pro Slavii právě příznivý, po půlhodině hry udělal znervóznělý Karol Daučík zbytečný faul a Keményi dal po trestném kopu Sárosiho hlavou první gól utkání. Po pěti minutách vyrovnal Bican tvrdou střelou po Horákově přihrávce. A hned poté přišla druhá branka. Akci založil Ferdinand Daučík, přihrál míč Bicanovi a ten ho hodil nabíhajícímu Šimůnkovi, který poslal Slavii do vedení 2:1. Ale po poločase po Průchově chybě vyrovnal Kiss na 2:2. Další útok založil Bican, přihrál volnému Horákovi, který stál sám před maďarskou brankou. Jeho rána letěla tři metry vedle. V té chvíli začalo obecenstvo pískat a nepřestalo až do konce utkání. Experti a novináři soudili, že naději na úspěch mohla udržet jen výhra o tři góly. Trenér: Jan Reichardt.

Více
sobota 4. 9. 1965

Derby na Strahově vidělo rekordních 50 105 diváků

4. září 1965 se na Armádním stadionu Strahov hrálo ligové derby. Zápas Sparty se Slavií vidělo neuvěřitelných 50 105 diváků. Sparta hostila Slavii a jako domácí stadion si vybrala Strahov. Střetnutí lákalo hned z několika důvodů. Slavia se zrovna vrátila zpět do první ligy a poprvé po sedmnácti letech se zápas jmenoval klasicky Sparta – Slavia, v předchozích sezonách totiž měly týmy jiná oficiální jména. O vstupenky byl zájem ještě větší, ale bylo vyprodáno. Mezi fanoušky nebyl zaznamenán jediný incident. Derby řídil rozhodčí Karol Galba z Bratislavy. Slavia, kterou vedl František Ipser, hrála svoji klasickou technickou hru s větším důrazem než jindy. Sparta měla převahu v poli, protože její hru tvořili reprezentanti. Zápas se pro sešívané vyvíjel slibně a po brankách Píši a Veselého vedli 2:1. Odvěký rival však dokázal deset minut před koncem srovnat na konečných 2:2. Za soupeře skórovali Mráz a Pospíchal. V první sezoně po návratu do první ligy nakonec slávisté skončili na třetí příčce, ligu vyhrála Dukla. Největší atrakcí před derby byla sázka, kdy se fanoušek Sparty Pavlíček zavázal, že pokud se Slavia vrátí zpátky do ligy, poveze svého kolegu slávistu Pacáka z domova ze Smržovky v Jizerských horách až na strahovský stadion. Cesta trvala celý týden a po čtyři dny byla sledována Československou televizí. Trakař měl speciální kovovou konstrukci a byl vybaven do silničního provozu klaksonem, lékárničkou a směrovkami. Toto derby bylo takovou událostí, že odborný týdeník Stadion mu věnoval celou dvoustranu. Z derby se také vysílala přímá reportáž v rozhlase a přímý přenos v televizi. 

Sparta ČKD – Slavia 2:2 (1:1) 

Branky: Mráz, Pospíchal – Píša, F. Veselý 

Sestava Sparty: Kramerius – Hudcovský, Tichý, Táborský – Vojta, Kos – Pospíchal, Mráz, Kvašňák, Mašek, Vrána 

Sestava Slavie: Ledecký – Lála, Hildebrandt, Smolík – Beran, Nepomucký – F. Veselý, Kadraba, Šindelář, Píša, F. Uldrych 

Diváci: 50 105

„U Slavie zachytal velmi dobře Ledecký, ze zadních řad vykonali velký kus práce Hildebrandt a Beran, dařilo se i Smolíkovi. Lála znamenal hodně pro podporu svého útoku, ale pozorně uhlídat Vránu se mu dařilo až ve druhém poločase. Z útoku byli nejlepší Veselý a Šindelář. Veselý dobře unikal a levý obránce Sparty Táborský měl s ním hodně práce. Šindelář doslova dřel a jeho hra našla uplatnění hlavně při náporech Sparty. Kadraba hrál lépe ve druhém poločase. Na levé straně útoku byl Uldrych lepší než Píša. Rozhodčímu Galbovi se tento zápas „nepovedl”. Zdál se být nervóznější než hráči. Málokdy uplatňoval pravidlo o výhodě a příznivcům Slavie se asi vůbec nelíbilo, že tři minuty před koncem poločasu při sražení Veselého Tichým v pokutovém území jeho píšťalka mlčela. První branku Slavie dal v desáté minutě Píša po kopu z roku hlavou. Ve 25. minutě Mráz vyrovnal. Ve druhém poločase Veselý dal druhou branku Slavie také hlavou a jedenáct minut před koncem Pospíchal vyrovnal na 2:2,“ psalo se v tehdejším tisku.

Více