Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

pátek 3. 9. 1948

Zemřel československý prezident a slávista Edvard Beneš

3. září 1948 zemřel Edvard Beneš. Druhý prezident Československa, ministr zahraničních věcí a předseda vlády Československé republiky. Hráč fotbalové Slavie a celoživotní věrný příznivec červenobílých barev. Edvard Beneš pravidelně působil v rozmezí let 1901 až 1904 pouze ve Slavii C, což byla vlastně propagační garnitura. Jezdila především po českém venkově, předváděla hru ve cvičných zápasech, učila pravidla, prováděla osvětu. Pozdější prezident hrál vždycky na levém křídle, především pro svou hbitost. Nikdy však nehrál pod svým jménem. Pseudonymu používal v několika podobách: Spolný, König, Bělský, Berger, Novotný a Šícha. Pod tímto jménem také opustil území mocnářství a začal pracovat pro T. G. Masaryka na vzniku Československa. Tato fotografie se až po třech desetiletích stala cennou a vyhledávanou. Výřez z toho snímku použil dr. Edvard Beneš ve svých knihách, použilo ho i nakladatelství Orbis roku 1947 ve významném reprezentačním titulu „Beneš ve fotografii“ (podtitul zněl: Historie velkého života), kde na přání samotného prezidenta byl tento snímek zařazen hned v úvodu knihy po podobiznách jeho rodičů a vedle portrétu jeho ženy Hany. Edvard Beneš se narodil 28. května 1884. Portrét Edvarda Beneše zdobil jednu z permanentních vstupenek v sezoně 2018/2019. Před vstupem do Slavia Museum má také svou hvězdu na Chodníku slávy.

Cenný artefakt v Museu Slavia – kniha s podpisy Beneše a Masaryka

Unikátním historickým artefaktem s vazbou na prezidenty Edvarda Beneše a T. G. Masaryka se může pyšnit Museum Slavia. Jde o pamětní knihu s podpisy hráčů týmů, proti kterým Slavia v letech 1909 až 1924 hrála. V knize jsou i závody atletické a veslařské. Bezesporu nejcennějším podpisem je podpis prezidenta T. G. Masaryka ze dne 10. září 1922, kdy na našem stadionu proběhl atletický mítink za účasti výběru univerzit Oxfordu a Cambridge. S anglickými atlety se podepsal i prezident Masaryk. Při jubilejních atletických závodech 28. až 30. září 1923 se podepsal do listiny účastníků i ministr zahraničí dr. Edvard Beneš. Pravost listin s podpisy signoval na poslední stránce 7. května 1927 místopředseda klubu a pozdější premiér Milan Hodža.

Více
pátek 3. 9. 1971

Derby v Edenu pro Slavii

3. září 1971 se v Edenu hrálo ligové derby, které Slavia vyhrála 2:1. Zápas sledovalo 17 000 diváků. Sestava domácích: Stárek – Čičatka, Mareš, Luža, I. Kopecký – Cipro, Gáborik, Novák (Tesař) – Veselý, Klimeš a Machurka. Branky vstřelili Klimeš a Gáborik. Trenérem byl Antonín Rýgr. Sparta doplatila na experimentování v sestavě. Slavia byla lepší, i když jí nezahrál miláček ochozů František Veselý. Úplně první žlutou kartu v derby dostal Ján Luža.

Více
sobota 3. 9. 2005

Zemřel záložník Jiří Vlasák

3. září 2005 zemřel záložník Jiří Vlasák (na fotografii uprostřed). V letech 1957 – 1964 odehrál za Dynamo Praha 356 utkání (119 ligových) a vstřelil 18 branek. Finalista Spartakiádního poháru 1960 a Československého poháru 1963. Neunavitelný poctivec, co měl „dvoje plíce“, věrně sloužil červenobílým barvám v několika rolích dlouhou řádku let. Do Edenu přišel vlastně náhodou. Když na podzim 1956 hrající trenér Josef Bican nominoval na slavný jihoafrický zájezd dorostence Lálu a Nepomuckého na úkor stálých hráčů Pičmana a Köhlera, vymínili si dva opomíjení odchod z Edenu. Pičman si našel Hradec Králové a k dohodě rychle došlo, protože hradecký mladík Jiří Vlasák právě nastoupil místo v Praze. Došlo tak k hráčské výměně. Stal se hráčem Slavie a na příštích sedm let oblékal naprosto pravidelně dres s číslem 5. První půlku kariéry ve spolehlivé záloze Vlasák-Nedvídek a v té druhé zase Vlasák-Nepomucký. Bylo mu 32 let, hrála se bídná II. liga a on chtěl končit. Na trenérský post nastoupil bývalý spoluhráč František Ipser a přemluvil dva „staříky“ Miloše Urbana a Jiřího Vlasáka, aby ještě odehráli podzim než přijdou z vojny odchovanci František Veselý a Bedřich Tesař. A tak Vlasáka i Urbana nacházíme na slavné fotografii ze září 1964, kdy Slavia poprvé hrála pod obnoveným tradičním a slavným názvem Slavia místo nadekretovaného Dynama Praha. Neunavitelný poctivec prý měl „dvoje plíce“ a naběhal neuvěřitelné množství metrů v každém zápase. Dnes by byl pro tuto vlastnost hodně ceněný. A přitom to byl velký kuřák. S Ladislavem Hlaváčkem určitě největším, kam historie sahá. Sám přiznával 40 až 60 cigaret denně. Po kariéře si občas chodil zahrát za starou gardu a trenér Jaroslav Jareš si ho na údobí 1. 7. 1973 – 30. 6. 1975 (Vlasáka pak nahradil právě M. Urban) vybral za svého asistenta a tak spolu zažili i vítězství v Českém poháru 1974. A kdy chodil do Edenu ještě pravidelně? Znalec a milovník motorů byl 1979 – 1984 osobním řidičem předsedy fotbalové Slavie Jaroslava Kyncla, jinak generálního ředitele Mlýnů a pekáren. Jiří Vlasák se narodil 14. ledna 1932.

Více