Tajemství fotbalového úspěchu? Trénink smyslového vnímání | SK Slavia Praha
Více

Tajemství fotbalového úspěchu? Trénink smyslového vnímání

Nejen mládežnická akademie SK Slavia Praha využívá pro rozvoj svých hráčů neurovizuální trénink. Propojení akademie a společnosti SportSenses se projevilo také v rámci letních Slavia kempů.

Když se řekne sportovní výkon, většina lidí si představí svaly, rychlost a sílu. Vše ale začíná mnohem dřív. Venku. Tím, co vidíme, slyšíme a cítíme. Právě smyslové vnímání je základním stavebním kamenem úspěchu ve sportu.

Naše smysly – zrak, sluch, hmat, rovnováha a další – neustále získávají informace z okolí. Každý detail, který skrze smysly vnímáme, nám umožní reagovat rychleji a efektivněji na změny na hřišti.

Mozek vyhodnocuje získané informace a na základě našich zkušeností rozhoduje, jak situaci vyřešíme a jaký pohyb uděláme. Rychlá reakce a správná rozhodnutí často odlišují špičkové hráče od ostatních.

Jakmile je rozhodnuto, mozek vyšle signály do svalů a nastává samotný pohyb kdy dochází ke koordinaci informací, které jsme získali smysly a jemné motoriky, která zajišťuje přesnost a následně přechází do hrubé motoriku, která dodává sílu a dynamiku. Právě díky propojení těchto dovedností mohou hráči plně využít hodiny tréninků na hřišti, které potřebují pro svoji hru.

Pokud se trénuje jen jedna dovednost tohoto systému, nebo trénink těchto dovedností není propojený, výsledky se na hřišti neprojeví. Trénink na počítači nebo v různých aplikacích od různých dodavatelů často nepřináší požadovaný efekt, protože jednotlivé systémy spolu nespolupracují a nenavazují na sebe. V reálném sportu je klíčové propojit smysly, motoriku a strategii v jeden plynulý celek, a to trénink v oddělených aplikacích jednoduše nedokáže.

Klíčovým faktorem, který hráčům může zajistit konkurenční výhodu v době, kdy je fyzická, mentální a dovednostní příprava po celém světě na stejně vysoké úrovni, je schopnost vnímat a správně zpracovávat podněty z okolí. Právě na tomto poli hraje zásadní roli logicky na sebe navazující trénink smyslů, mozku, koordinace a rychlé reakce, který pro hráče SK Slavia Praha zajišťuje SportSenses.

„Určitě cítím rozdíl ve vnímání více věcí na hřišti ať už jsou to moji spoluhráči nebo naopak protivníci. Pomáhá mi to také po psychické stránce, pocit že dělám něco na navíc a určitě je to skvělá kompenzace pro oči, který pořád koukají do mobilu a elektroniky. Vnímání prostoru, rychlejší vyhodnocení situaci a schopnost orientace na malém prostoru,“ říká kapitán B-týmu Eric Hunal, který využívá trénink SportSense.

Spolu s Ericem využívají služby společnosti SportSenses využívají také další hráči i hráčky akademie. Své dovednosti zlepšuje rovněž opora A-týmu žen Kateřina Svitková.

“S očima jsem měla delší dobu problémy, zejména při řízení, také jsem dost často trpěla bolestí hlavy. Tréninky se SportSenses mi pomohly s odstraněním potíží právě při řízení ve tmě a i s bolestí hlavy, je to skvělé i pro rychlejší orientaci v prostoru. Stačí se 5 minut denně věnovat jednoduchým, nenáročným cvičením a výsledky se dostaví. Rozhodně doporučuji těm, kdo se chce zlepšovat nejen na hřišti či v posilovně,” říká hráčka A-týmu žen.

Aktuálně

Fanoušci byli neskuteční, doufám, že nám zůstanou věrní

26. 9. 2024
Slávistky podlehly tureckému Galatasaray v odvetě předkola Ligy mistryň, a tím tak končí jejich jejich letošní cesta soutěží. Po porážce 1:2 promluvila kapitánka týmu Diana Bartovičová a trenér Jiří Vágner.

Evropa mi svědčí. Rána na hlavu a oslava jako Eminem

26. 9. 2024
Základní sestavu přetavil ve vítězný gól. Nejen o své utěšené ráně proti Ludogorci(2:0) v otevíracím zápase ligové fáze UEL vyprávěl Matěj Jurásek v rozhovoru pro #SlaviaTV.

Potřebovali jsme udělat body, dál s klidnější hlavou

26. 9. 2024
Jindřich Trpišovský dorazil mezi novináře zhodnotit výhru nad Ludogorcem Razgrad (2:0). Hlavní trenér Slavie hovořil o emočním výkonu Matěje Juráska, vzkazu na papíře i comebacku Conrada Wallema.

Další články