Dekadence, pak dekáda snů. Úspěch i paradoxy Razgradu | SK Slavia Praha
Více

Dekadence, pak dekáda snů. Úspěch i paradoxy Razgradu

Celý svět si bude na jaře připomínat osmdesát let od konce druhé světové války, Ludogorec naopak osmdesát let sinusoidní historie klubu. Pozorní čtenáři mohou v jeho příběhu objevit nesčetně paralel s naším předešlým soupeřem ze Saint Gilloise. Dlouho dole, pak třesk a… Co se to u Černého moře vlastně stalo?

V roce 1945 se spojily dvě organizace působící ve 30. největším městě Bulharska – Beli Lom a Botev. Za své barvy si zvolily zelenou a bílou a hájily čest regionu Ludogorie ve třetí nejvyšší soutěži. O patro výše se celek z Razgradu probojoval o šestnáct let později, dál už ale cesta nevedla. Naopak, v roce 2005 nastal po řadě tahanic ve vlastnických strukturách zánik.

Vzkříšení přišlo spolu s bulharským magnátem Kirilem Dumisčievem v roce 2010. Jeden z nejbohatších lidí v zemi vlastnící farmaceutickou firmu Huvepharma (odtud název domácího stadionu) uvedl Ludogorec zpět do životaschopného provozu. A že to byl nástup raketový.

S cílem přivést klub mezi elitu došlo k dalšímu z mnoha přejmenování, tentokrát však šťastnému. Ve své první sezoně v nejvyšší lize ji tehdy Ludogorec 1945 Razgrad opanoval a navrch přidal ještě vítězství v domácím poháru i bulharském superpoháru. Se ziskem treblu se tak stal teprve druhým klubem ve fotbalové historii (po Levadii Tallinn), kterému se ihned po promoci povedlo podobného úspěchu dosáhnout. Ze třetí ligy na vrchol, doslova a do písmene, během pouhých dvou let.

To máme sezonu 2011/12, nyní jsme v ročníku 2024/25. Zkusíte si tipnout, kdo triumfoval v A Grupě (nyní Părva lize) během zbývajících dvanácti ročníků? Týmy ze Sofie? Černo More? Vedle. Dvanáctkrát to byl Ludogorec. Slušné entrée do ligy, co? Mužstvo namixované převážně z domácích hráčů a šikovných Jihoameričanů už déle než dekádu naprosto ovládá místní soutěž a vysloužilo si tak každoroční pozvánky do evropských pohárů.

Nutno podotknout, ostudu na starém kontinentu určitě nedělá. V sezoně 2013/14 vyhrál svou skupinu Evropské ligy se 16 z 18 možných bodů a za sebou nechal třeba PSV nebo Dinamo Záhřeb. O dva roky později se zelenobílí dočkali také premiéry v milionářské soutěži, kde oplatili Basileji hořkou porážku z předkola (2013/14) a zapsali své první body v Lize mistrů. I díky této zkušenosti se za další dva roky objevili mezi evropskou smetánkou znovu, to když v play off vyřadili poměrem 4:2 Viktorii Plzeň. V konkurenci PSG, Arsenalu a symbolicky také Basileje skončili třetí, následně vypadli s Kodaní.

Český fanoušek si může Ludogorec pamatovat i kvůli Pavlu Vrbovi, který zde působil od jarní části sezony 2019/20 a s týmem si zahrál osmifinále Evropské ligy proti Interu Milan. Jak už z výše předestřené statistiky vyplývá, oslavil také mistrovský titul, po neuspokojivých výsledcích ve skupině Evropské ligy byl však o několik měsíců později odvolán.

Zajímavostí, možná bodem k zamyšlení, je skutečnost, že i přes každoroční úspěch dochází téměř v pravidelném intervalu k výměně trenéra. Od roku 2010 se jich na lavičce Ludogorce vystřídalo hned devatenáct, současným manažerem je Zahari Sirakov – bývalý hráč konkurenční Levski Sofia.

Slávisty tedy nečeká zrovna snadná prověrka, Ludogorec inkasoval v lize z osmi zápasů jediný gól a s utkáním k dobru vévodí tabulce. Do Evropské ligy se po vypadnutí v kvalifikaci milionářské soutěže dostal přes moldavský Petrocub s celkovým skóre 6:1.

Utkání je na programu ve středu 25. září od 21:00 (22:00 místního času) a živě ho můžete sledovat jak na kanálu Nova Sport 5, tak přímo v Edenu po skončení zápasu slávistek proti Galatasarayi. Držte nám palce!

Aktuálně

Směr Razgrad. Slávisti odletěli na první zápas UEL

23. 9. 2024
Slávisti v pondělí odletěli do Bulharska, kde ve středu v rámci prvního kola ligové fáze Evropské ligy vyzvou Ludogorec Razgrad. Před mikrofon #SlaviaTV dorazil asistent Milan Kerbr, aby o duelu promluvil.

Lukáš Vorlický musí na operaci: Všichni mi dali podporu

23. 9. 2024
Čtěte přepis vzkazu Lukáše Vorlického, který je nucen podstoupit další operační zákrok a sezona pro něj skončila, pro slávistické fanoušky.

Slavia vypravuje letadlo na zápas Evropské ligy do Bilbaa

23. 9. 2024
Slavia ve spolupráci s agenturou Czech Sport Travel pořádá letecký zájezd na zápas Evropské ligy proti španělskému Athleticu Bilbao. Zápas je na programu 24. 10. 2024 a hrát se bude na stadionu San Mamés od 21:00.

Další články