Vládci Prahy! 312. derby rozhodli Chytil se Zafeirisem | SK Slavia Praha
Více

Vládci Prahy! 312. derby rozhodli Chytil se Zafeirisem

2:1
(2:0)
11. kolo, 6. 10. 2024, Fortuna Arena
11. kolo, 6. 10. 2024, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - AC Sparta Praha
Slávisti v 11. kole Chance Ligy porazili rivala z Letné 2:1 a navýšili svůj náskok na čele tabulky na šest bodů. 312. derby odstartoval bleskový úder Mojmíra Chytila po 65 vteřinách hry, o dvacet minut později se z dálky náramně trefil Christos Zafeiris. Soupeř korigoval výsledek ve druhé půli, v závěru padly dvě červené karty. Zápasu přihlíželo 19 308 diváků.

Základní sestava doznala oproti zápasu s Ajaxem pěti změn, premiérové derby vyhlíželi Antonín Kinský a Tomáš Chorý. Slavnostní úvod utkání obstarala česká státní hymna v podání hudebníka, herce a dabéra Jana Maxiána, klavír měl postavený přímo ve středovém kruhu.

Slávisti udeřili z první akce, ve druhé minutě prošel kolem tří soupeřů Malick Diouf, jeho střílenou přihrávku uklidil do sítě tečující Mojmír Chytil, který zaznamenal svůj premiérový zásah v derby - 1:0. Zajímavost: v loňské sezoně ve třech ligových konfrontacích obou rivalů branka ze hry nepadla ani jedna.

S dalším Chytilovým pokusem si Vindahl poradil, do rána Lukáše Provoda v 17. minutě padl jeden z obránců, následný rohový kop soupeř ubránil. Přečíslení Sparty po Dioufově ztrátě vyústilo v zakončení Birmančeviće, překonaného Kinského zastoupil Oscar.

Ve 22. minutě po sólu středem hřiště natáhl ke krásné ráně Christos Zafeiris, Vindahl se za míčem natahoval marně - 2:0. Řecký reprezentant rovněž v derby skóroval vůbec poprvé. Preciadův kroucený pokus levačkou minul zadní šibenici, Zafeiris druhý zásah nepřidal, tentokrát byl dánský gólman Sparty pozorný. David Douděra rychlý kontr a přečíslení 4 na 3 vyřešil střelou, těsně minul. Vyprodaný Eden vyprovodil slávisty do kabiny bouřlivým potleskem za dvoubrankového vedení.

Po hodině hry dohrál autor prvního gólu Mojmír Chytil, nahradil jej Ondřej Lingr, do Laciho dělovky padl Jan Bořil a vysloužil si aplaus tribun. V 65. minutě hosté snížili, prosadil se Rrahmani – 2:1. Proti „obalovačce“ z pravé nohy Haraslína výborně zakročil Kinský. Zimova hlavička se snesla vedle branky.

Provodův pokus dokázal na roh srazit Panák, hlasatel ohlásil návštěvu 19 308 diváků. Kinský nedopustil vyrovnání, když si pohlídal kličku Birmančeviće. Výborný zákrok! Conrad Wallem pak nahradil Douděru, běžela 82. minuta. Vindahl ukryl balon před Chorým s Lingrem, na závěrečné minuty zamířil na hřiště Ondřej Zmrzlý, dohrál Diouf.

Rrahmaniho nebezpečnou ránu lapil nadvakrát Kinský, po druhé žluté kartě byl vyloučen Vitík. Červenou kartu obdržel také Oscar. Svěřenci Jindřicha Trpišovského svému rivalovi vyrovnat nedovolili.

312. derby ovládla po výsledku 2:1 Slavia, do reprezentační přestávky půjde z pozice lídra tabulky se šestibodovým náskokem.

2:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kinský – Holeš, Zima, Bořil – Douděra (82. Wallem), Zafeiris, Oscar, Diouf – Chytil (60. Lingr), Chorý, Provod

AC Sparta Praha

Vindahl – Vitík, Panák, Sørensen – Preciado, Laci (83. Solbakken), Kairinen, Ryneš (74. Zelený) – Birmančević (83. Daněk), Olatunji (46. Haraslín), Krasniqi (63. Rrahmani)

Detaily utkání

Branky
2. Chytil, 22. Zafeiris - 65. Rrahmani
Diváci
19308
Žluté karty
Douděra, Chorý, Diouf, Wallem, Provod, Zmrzlý - Ryneš, Vitík, Kairinen, Preciado, Solbakken, Vindahl, Rrahmani
Červené karty
Oscar - Vitík
Rozhodčí
Szikszay – Paták, Volf

Aktuálně

Rozhodli fanoušci. Zběsilé tempo? Tak jsme si to přáli

7. 10. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře 2:1 nad Spartou o hrdosti na tým, síle tribun, vyloučení Oscara, hektickém závěru, rozhodčím i situaci na čele tabulky.

Takhle musíme pokračovat. Pak nás nikdo nezastaví

6. 10. 2024
Premiérová výhra v derby pro Christose Zafeirise, rovněž první gól, navíc vítězný (2:1). Virální "Griddy" oslavu branky mu poradil fanoušek. Co dalšího řecký reprezentant prozradil? Čtěte rozhovor.

Naší týmovostí a partou jsme je zlomili. A klička?

6. 10. 2024
Dál platí, že David Zima je v ligových derby neporažený. Čtvrtý zápas s rivalem proměnil se spoluhráči ve výhru 2:1. Co říká na situaci v tabulce a jak komentoval svou odvážnou kličku ve vlastním pokutovém území?

Další články