Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 5. 11. 1922

Nedohrané semifinále Středočeského poháru se Spartou

5. listopadu 1922 se hrála Slavia na Spartě semifinále Středočeského poháru. Pohárové derby, na které dorazilo 20 000 diváků, skončilo remízou 2:2. Sestava: Cháňa – Ratzenberger, Seifert - Loos, A. Burger, Plodr - Kužel, Štapl, Vaník, Šoltys, Mazal. Branky Slavie vstřelili Štapl a Vaník. Zápas byl prodloužen o 2krát 10 minut, ale po prvních 10 minutách musel být pro tmu ukončen. A protože nebyl rozhodnut, došlo 26. listopadu 1922 k jeho opakování. Pohár věnovaný Středočeskou župou nahradil někdejší Pohár dobročinnosti (Charity Cup) a nadále se hrál ve prospěch Úrazového fondu.

Více
úterý 5. 11. 2019

Gólmana Koláře hvězdy Barcelony nepřekonaly

5. listopadu 2019 se fotbalisté Slavie představili na Camp Nou a ze souboje s FC Barcelonou ve skupině Ligy mistrů UEFA si odvezli cenný bod za remízu 0:0. Famózní Ondřej Kolář vychytal nejen Messiho, ale i další hráče Barcelony. Dres kapitána Tomáše Součka i rukavice Ondřeje Koláře a další artefakty z tohoto zápasu máme ve Slavia Museum.

První vyloženě brankovou příležitost přinesla 11. minuta a mohla v ní jít do vedení domácí Barcelona.

Po levé straně slávistů se prosmýkl rychlonohý obránce Semedo a z úhlu se řítil na brankáře Ondřeje Koláře, na kterého ale nevyzrál a nechal ho vyniknout parádním zákrokem.

Slávisty v první půli zdobila především obrovská bojovnost a nasazení a z dobré defenzivní práce plynuly i nebezpečné rychlé brejkové situace. Jedna taková pak nabídla velkou příležitost sešívaných v prvních pětačtyřiceti minutách. Po úniku Olayinky po levé straně se ke střele dostal Nico Stanciu a kdyby jeho střela netrefila Lukáše Masopusta, pravděpodobně by zamířila do branky.

Dobře hrající sešívané navíc v utkání držel i skvělý Ondřej Kolář a nutno dodat, že i jeho branka. Ta hrála obrovskou roli ve 35. minutě, kdy břevno zastavilo Messiho střelu z velkého vápna.

V závěru se dvakrát zaskvěl právě slávistický brankář, když nejprve opět musel zasahovat proti Messimu a poté po rohu likvidoval Piquého hlavičku z bezprostřední blízkosti. V nastavení první půle po tečované střele Nica Stanciua se ve vápně dostal k míči Jan Bořil a dokonce překonal jinak jistého Marca-Andrého ter Stegena. Jeho branka ale pro ofsajd neplatila a do kabin se nakonec šlo za nerozhodného stavu 0:0.

Barcelonští se snažili hned od začátku zvrátit stav utkání na svoji stranu a Slavii donutili k tomu, aby se zatáhla na svoji polovinu. Dobrá obranná hra a především gólman Ondřej Kolář nedovolili Kataláncům skórovat. To se nepovedlo ani Sergimu Robertovi, který tváří v tvář sešívanému brankáři selhal.

Barcelona pak sice míč do brány Slavie dostala, ale VAR odhalil ofsajd Lionela Messiho. Mezi pětapadesátou a sedmdesátou minutou se na Camp Nou bavili diváci domácích i sešívaných. Vděčit za to mohli především tomu, že se hrál otevřený fotbal nahoru a dolů. Větší šanci na branku ale nepřinesl žádný z ambiciózních průniků slávistů.

Nejvíce tak opět vynikl jednoznačný muž utkání Ondřej Kolář. Poněkolikáté čelil v minisouboji nejlepšímu hráči světa Lioneli Messimu, když se před ním Argentinec ocitl úplně sám. Z velké blízkosti si ale na Koláře nepřišel.

V závěrečných minutách se opět začal stupňovat tlak domácí Barcelony, ale Slavia skvěle bránila a nedovolila jí vstřelit branku. Sešívaní tak i přes tříminutové nastavení dokráčeli ke konečnému hvizdu, který znamenal, že si z Camp Nou odvezli cenný bod za remízu 0:0.

SLAVIA: Kolář – Coufal, Kúdela, Frydrych, Bořil – Souček – Ševčík, Traoré (57. Tecl), Stanciu (63. Hušbauer), Olayinka – Masopust (82. Provod).

Trenér: Jindřich Trpišovský.

Více