Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 29. 8. 1937

První zápas Josefa Bicana za Slavii

29. srpna 1937 poprvé za Slavii nastoupil Josef Bican. A to v ligovém zápase na Kladně. Jeho spoluhráči byli: Plánička – Černý, Daučík – Bouška, Průcha, Jezbera – Horák, Sobotka, Kopecký a Prokop. Slavia měla po celý zápas velkou převahu, ale promarnila spoustu šancí a za bezbrankového stavu neproměnil Vlasta Kopecký pokutový kop. Naopak František Kloz brankou z penalty rozhodl o výsledku 1:0 pro Kladno.

Více
úterý 29. 8. 1972

Narozeniny slaví záložník Radek Bejbl

29. srpna 1972 se narodil záložník Radek Bejbl. Ve Slavii působil v letech 1990 až 1996 a 2002 až 2005. Během tét doby odehrál v červenobílém dresu 464 utkání (240 ligových) a vstřelil 86 branek. Svoji nejúspěšnější sezónu prožil v letech 1995/1996, kdy se Slavií získal mistrovský titul a postoupil do semifinále Poháru UEFA, ve kterém vzbudil mezinárodní pozornost. Poté přestoupil do Atlética Madrid. Československo reprezentoval 58krát a vstřelil 3 branky. S českou reprezentací se probojoval až do finále EURA 1996. Na tomto turnaji také vsítil svoji první reprezentační branku – vítězný gól na konečných 2:1 v zápase ve skupině proti Itálii.

Více
středa 29. 8. 2007

Slavia poprvé postoupila do základní skupiny Ligy mistrů!

29. srpen 2007 vstoupil do historie slávistické kopané! Statečně bojující tým trenéra Karla Jarolíma vybojoval ve strhujícím dramatu s Ajaxem v odvetném zápase 3. předkola vítězství 2:1, které posunulo Slavii poprvé v dějinách do základní skupiny Ligy mistrů. Dvě trefy zařídil před zcela vyprodaným stadionem Stanislav Vlček. Sestava: Vaniak – Krajčík, Brabec, Suchý, Dřížďal – Janda, Švec, Tavares, Kalivoda (76. Volešák) – Šmicer (13. Ivana, 83. Necid ), Vlček. „Co k tomu dodat? Myslím, že jakýkoli komentář je zbytečný, chtěli jsme postoupit, utkání se vyvíjelo dobře, první poločas jsme z kluků cítili nervozitu, nebyli jsme tak aktivní, jak jsme chtěli, ale bylo důležité, že jsme šli do vedení. Ajax jsme tím znervóznili, i když nás brzké vyrovnání mrzelo. Ve druhé půli jsme chtěli hrát agresivně, na brejky a jeden se nám podařilo proměnit. Za výkon zaslouží pochvalu celé mužstvo, musíme to hodnotit jako dvojutkání, dnes Slavia měla Vlčka a Vaniaka, a proto je tam, kde je. Když se blížil závěr, bylo to nejtěžší, to jsem měl myšlenky se zápasu s Doněckem. Tohle by bylo o to horší, že by nebylo žádné prodloužení, nebyla by šance nic zvrátit. Je to obrovská zkušenost pro celé mužstvo, když budeme mít možnost konfrontace s nejlepšími evropskými týmy,“ hodnotil zápas a postup trenér Slavie Karel Jarolím.

Více