Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

čtvrtek 28. 8. 1952

Narodil se univerzál Karel Nachtman

28. srpna 1952 se narodil Karel Nachtman. Univerzál z let 1977 až 1983 sehrál ve slávistickém dresu 304 utkání (146 ligových) a vstřelil 41 branek. Do Slavie přišel po vojně v RH Cheb.

Více
středa 28. 8. 2019

Slavia porazila v Edenu Kluž a postoupila do Ligy mistrů!

28. srpna 2019 porazili fotbalisté Slavie v odvetném zápase play-off Ligy mistrů UEFA doma v Edenu Kluž 1:0 a postoupili do základní části soutěže. Vítězný gól vstřelil Jan Bořil. Slavia vyhrála 1:0 už v prvním zápase v Kluži, kde zadělal na postup svým gólem Lukáš Masopust. Okamžik, na který všichni slávisté čekali, nastal v 66. minutě. Tomáši Součkovi sice pas na středu hřiště nebezpečně nesedl, všudypřítomný David Hovorka mu ale naštěstí přispěchal na pomoc a navíc skvělým obloučkem našel na levé straně neobsazeného Jana Bořila. Levý bek sešívaných s číslem 18 si to namířil přímo k bráně a už ho nikdo nezastavil. I přes přítomnost dotírajícího obránce si dokázal vypracovat místo k zakončení a vypustil tvrdou přízemní střelu na vzdálenější tyč, která okamžikem zapadnutí do branky spustila v Edenu euforické proudy radosti – 1:0 pro Slavii! Závěr zápasu červenobílí v poklidu kontrolovali a také odvetné utkání play-off dotáhli do vítězného konce s výsledkem 1:0! Slávisté si tak po 12 letech zajistili účast ve skupinové fázi Ligy mistrů UEFA. Sestava: Kolář – Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil – Masopust (84. Traoré), Stanciu (90. Frydrych), Souček, Král, Olayinka – Škoda (79. Júsuf). „Jedna věc jsou cíle, chtěli jsme si splnit sen. Když jsme vyšli na rozcvičení a tady byl plný stadion, který fandil, viděli jsme, jakou radost můžeme lidem přinést. Poprvé v kariéře jsem asi rád, že je to za mnou, jsem rád, že to dopadlo. Jsme šťastní, hrdí, před šesti lety jsem byl ve třetí lize s Měcholupy, nevím, jestli je to vše pravda a jak to bude vypadat, až se ráno probudím. Jsme šťastní, že jsme Slavii znovu dostali do Ligy mistrů a máme následovatele Standy Vlčka a spol. Je to završení určité práce, něčeho, s čím jsme před rokem a půl v zimě do Slavie zamířili. Není to jen o zápase Kluží. Nikdo neví, jaký obrovský tlak za stavu 0:0 hráči zažívali, nesměli udělat chybu. Dali do toho něco, co v životě nedali, nesměli ale udělat chybu. Nikdo si ten tlak neumí představit,” hodnotil postup do základní skupiny Ligy mistrů UEFA trenér Jindřich Trpišovský.

Více
pátek 28. 8. 1970

Daniel Šmejkal slaví narozeniny

28. srpna 1970 se narodil záložník Daniel Šmejkal. V sezoně 1995/1996 oslavil v červenobílém dresu mistrovský titul a postoupil do semifinále poháru UEFA. Ve Slavii odehrál 111 zápasů. Do doby, než do Edenu elegantní a přemýšlivý rozehrávač z Plzně přišel (liga 1994/95), měnil dres s číslem 10 svého majitele. Teprve Daniel Šmejkal v dresu s desítkou a ve svěřené úloze (opuštěné předčasným odchodem Radima Nečase) dokázal zdomácnět. Stal se stálým hráčem, na jehož kumšt se v poli hodně spoléhalo. Noviny o něm psaly, že „patří k základním kamenům tolik úspěšné červenobílé jedenáctky směřující už nezastavitelně v Edenu za tolik očekávaným titulem“. V té éře odehrál i deset reprezentačních zápasů a to spolu se slávistickými starty v Poháru UEFA bylo jasným signálem. Chtěli ho v Norimberku a potom v Uerdingenu. Když se vracel do Česka, zamířil do Příbrami. Od roku 2012 začal pracovat na své trenérské kariéře. Ve Slavii vedl úspěšně U19 i slávistickou juniorku.

Více