Dva v jednom. Chaloupek a Fila o staronové výzvě | SK Slavia Praha
Více

Dva v jednom. Chaloupek a Fila o staronové výzvě

Štěpán Chaloupek a Daniel Fila. Shodně jednadvacet let a dohromady už 156 startů v nejvyšší soutěži. Ty poslední sčítali v dresu znovuzrozených Teplic, které div nedotáhli do evropských pohárů. Za skvělé výkony si vysloužili pozvánku na letní kemp se Slavií, nejen o němž vám nyní, bok po boku, povypráví.

„Na pokoji spolu nejsme,“ ihned uvádí na pravou míru blonďatí parťáci. Mezi sebe vpustili Denise Halinského s Filipem Prebslem, taktéž hráče s povedenou sezonou v zádech a ambicemi posunout se zase o krůček výš.

„V Aigenu už jsem jednou byl, tuším, co mě tady čeká. Za ten rok ale člověk skoro zapomene, jak náročné dokáže soustředění pod trenérským štábem Slavie být. Odevzdám maximum, pojedu na sto procent,“ hlásí desetigólový střelec uplynulého ročníku.

„No jasně, že jsem u Filouse okamžitě vyzvídal! Celou ligou se proslýchá, že kondiční přípravu mají ve Slavii opravdu výživnou, dá-li se to tak říci. Chtěl jsem vědět, do čeho jdu. Samozřejmě je to trošku jiná situace vzhledem ke zranění, z něhož se postupně vracím,“ navazuje na kamaráda mladý stoper.

Oba na severu Čech zapsali povedenou sezonu, ačkoli úkoly měli zcela odlišné. Štěpán, na jaře několikrát i s kapitánskou páskou, vedl šestou nejlepší defenzivu soutěže. Daniel táhl útok s dosud rekordními třinácti body na kontě. Chyběl jen poslední krok a Skláři ukázali své umění fotbalové Evropě.

„Pro mě i Filouse to byly úspěšné měsíce. Ať už z týmového nebo osobního hlediska. Vyrostli jsme na hřišti i v kabině, naše postavení se postupně měnilo, sílilo. Kapitánská páska znamenala vyústění tříleté práce, kterou jsem ve žlutomodrém odvedl. Vážím si jí, teď se ale soustředím pouze na své výkony ve Slavii,“ sebevědomě, leč s pokorou hlásí vysoký obránce.

„Mě osobně mrzí konec, poslední dvojzápas s Hradcem. Sahali jsme po vstupence do Evropy, byla možná až nečekaně blízko. Celkově jsem však spokojený, ačkoli je stále spousta místa ke zlepšení,“ dodává Daniel.

Štěpán Chaloupek si na jaře zahrál v Edenu jako soupeř. Už tehdy však věděl, že se vršovický ráj stane brzy jeho novým domovem. Co se člověku v takový moment honí v hlavě?

„Bylo to zvláštní, přiznávám. Zejména chvíli před a bezprostředně po zápase. Bránil jsem kluky, s nimiž teď trénuju, nahráváme si, spolupracujeme. Do utkání jsem ale vstupoval jako hráč Teplic a bojoval jen za ně. Nejsem ten typ, který by do soubojů chodil zákeřně. Hraju tvrdě, důsledně – toho se snažím držet v každém souboji, ale nikdy nejdu za hranu,“ osvětluje Štěpán.

Ačkoli ligou na mladý věk ostřílení, mezi ostatními slávisty jsou stále za nováčky. Tedy tašku s míči přes záda, kužele mezi prsty a jde se na trénink.

„V Teplicích nás tyto povinnosti už postupně začaly míjet, tady jsme se k nim ale zase vrátili,“ pronáší s letmým úsměvem oba kluci. „Když jste někde nejmladší nebo úplně noví, automaticky s tím počítáte. Nestěžujeme si, naopak. Je to součást zdravé kabiny a já osobně s tím nemám žádný problém,“ dodává Daniel usazený v malebném altánu hotelového resortu.

Sešívání tráví v Horním Rakousku první část letního soustředění – nutno zmínit, tu podstatně méně oblíbenou. Všichni však dobře ví, že kondice může být v závěrech zápasů i nadcházejícího ročníku klíčová. Šestnáct celků vstupuje do boje o titul zaručující přímý postup do milionářské soutěže.

„Mým cílem je stoprocentní návrat po zranění. Při zápase s Hradcem jsem si natrhl zadní stehenní sval. Volno přišlo v pravý čas, mohl jsem nechat tělo odpočinout. Teď na sobě každý den pracuju, abych mohl do nové sezony vkročit v top formě. Plán přípravy mám oproti ostatním trošku jiný, možná složitější. S kondičáky postupně zvyšujeme zátěž, přidáváme více silových cvičení. Pro místo v sestavě dělám vše,“ hlásí odchovanec SFK Meziboří.

„Udržet se v kádru a postupně si vydobýt silnou pozici. Chci pravidelně hrát, cítit důvěru trenérů, spoluhráčů i fanoušků. V takto mladém věku potřebuju herní praxi, sbírat co nejvíc minut a týmu maximálně pomoci. O to mi hlavně jde,“ dodává Fila, který s fotbalem začínal pro změnu v Sokolu Otnice.

Pro letošní přípravu vyrazili slávisté do jiného resortu, než na který byli zvyklí z předešlých let. Zbrusu nový komplex, do jisté míry nekorespondující s okolní krajinou, ale zároveň mile kontrastní.

„Chvíli jsme si zvykali, všechno je na čip, automatizované. Máme se tu krásně, nic nám nechybí, podmínky k tréninku jsou na světové úrovni. Všichni ale víme, že to nejdůležitější se odehrává na trávníku,“ nezapomněl před další tréninkovou jednotkou zdůraznit Daniel Fila.

Lépe tento dvojrozhovor uzavřít nelze. Kondiční soustředění se chýlí ke konci, za pár dní se ale na stejné místo slávisté vrátí. Tentokrát však jejich pozornost bude mířit na hřiště, kde je kromě tréninkových cvičení čeká i řada přípravných utkání. Jejich program a bližší informace najdete u nás na webu. Brzy na viděnou!

Aktuálně

O navrátilcích, únavě i běžecké přípravě

29. 6. 2024
Asistent Milan Kerbr zhodnotil přípravný zápas s Pardubicemi, který skončil remízou 1:1. Hovořil o spokojenosti s přípravou, návratu hráčů z hostování, náročných teplotních podmínkách a plánech na herní soustředění.

Těžké podmínky a úžasná kulisa. Moc jsem si to užil

29. 6. 2024
Po prvním přípravném utkání, které skončilo remízou 1:1 s Pardubicemi, okomentoval Filip Prebsl průběh zápasu, kondiční soustředění i skvělou diváckou atmosféru.

Na úvod herní přípravy remíza s Pardubicemi

29. 6. 2024
Slávisti v prvním přípravném duelu na novou sezonu v Roudnici nad Labem remizovali s Pardubicemi 1:1. Na vedoucí branku Východočechů odpověděl pár sekund před závěrečným hvizdem Václav Jurečka.

Další články