Najdi shodu, daruj život! | SK Slavia Praha
Více

Najdi shodu, daruj život!

V Česku každý rok onemocní stovky lidí leukémií nebo jinou vážnou poruchou krvetvorby, které se neslučují s životem. Mezi pacienty jsou děti, náctiletí i dospělí, pro které může být jednou z mála nadějí na uzdravení najít shodu s dárcem krvetvorných buněk.

„Vstoupit do registru dárců není nic složitého, přijdete, vyplníte dotazník, popovídáme si a vytřete si štětičkou pusu. Reálně se stane dárcem jen asi každý 500., šance je tedy spíš malá. Pro pacienta je ale každý nový registrovaný dárce nadějí – na shodu, která se pro něj rovná výhře v loterii. Může se totiž stát, že právě vy budete na celém světě jeho jedinou nadějí na přežití,“ říká koordinátorka projektu Daruj život Simona Hammerová.

Lucie a Jakub, dvojice hrdinů, kteří skrze dárcovství kostní dřeně život zachránili. Poslechněte si, jak málo stačí k úspěšné registraci mezi dárce a vytvořte společně s námi co nejširší základnu naděje pro každého pacienta.

Jak na to?

Po celý únor naleznete před domácími zápasy ve slávistické fanzoně stany IKEM/Českého registru dárců krvetvorných buněk, kde se budete moci v pár minutách registrovat.

Podmínky pro vstup do registru:

  • věk 18-40 let
  • hmotnost více než 50 kg
  • dobrý zdravotní stav
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)
  • zdravotní pojištění platné v ČR

Dárcovství je dobrovolné, anonymní a bezplatné.

Více informací k dárcovství kostní dřeně najdete na www.darujzivot.cz

Aktuálně

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Informace pro fanoušky na Slovácko

7. 5. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 18. května od 17:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Desátá výhra v řadě pro U17, žáci i přípravky sehráli derby se Spartou

7. 5. 2024
Mladší dorostenci U17 prodloužili vítěznou sérii na 10 utkání. Žáci i přípravky sehráli v týdnu utkání se Spartou. Mládežníky čekala také malá pražská derby proti Dukle Praha. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Další články