Velká škola pro obránce. Vepředu chyběla odvaha | SK Slavia Praha
Více

Velká škola pro obránce. Vepředu chyběla odvaha

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po porážce s AS Řím o špatném vstupu do utkání, rozdílu mezi oběma celky, bránění El Shaarawyho a Lukakua i změně přístupu do odvetného utkání v Edenu.

„Soupeř nám ukázal velkou technickou kvalitu, hlavně v první půli byl jednoznačně lepší v kombinaci a práci s míčem. My jsme do zápasu vstoupili špatně, z prvních dvou střel jsme dostali dva góly, soupeř obě šance proměnil. Vždy to bylo po naší ztrátě míče, pak AS velice dobře drželo balon, my jsme ho nedokázali dostupovat a dostat pod tlak, takže se soupeř cítil dost komfortně. Nedokázali jsme být dost odvážní, což tak z 50 % byla naše vina, z 50 % pak dobrá hra soupeře. Ve druhé půli jsme dobře začali, tlačili jsme se dopředu, domácí samozřejmě hráli se zataženou obranou a snažili se trpělivě čekat na díry v naší defenzivě. Naštěstí je nepotrestali, my ale také neproměnili žádnou šanci, nedali jsme kontaktní gól a závěr si už soupeř zkušeně pohlídal, nepustil nás ani do nějakého tlaku. Jednoznačně musím uznat, že vítězství domácích je zasloužené, pro nás to byla velká škola, jak hrát velké zápasy se soupeři venku, co nám chybí, abychom soupeře dokázali více potrápit, nebo zápas neprohrát,“ říká po porážce v Římě trenér Jindřich Trpišovský.

Čím si vysvětlujete nepovedený úvod a nabouralo to váš taktický plán?
„Jednoznačně to ten špatný úvod ovlivnil, soupeře to uklidnilo, mohl si hrát svoji hru. Nám to naopak uškodilo, bylo to vidět na našich nepřesnostech a nedorazech. Soupeř naskočil do utkání tak, jak jsme nechtěli, s jedním hrotovým hráčem a dvěma podhrotovými, lepší by pro nás byly dva hroty. To nám trochu narušovalo ten začátek zápasu, pak jsme to přeskupili a byli jsme už v defenzivě jistější.“

Jak velká škola byla pro vaše obránce hlídat El Shaarawyho a Lukakua? A o čem jste se s belgickým útočníkem bavil po zápase?
„Je to pro nás samozřejmě velká škola. Je to jednak o práci s prostorem, protože tihle hráči si dokáží skvěle odskočit a mají perfektní první dotek a krytí míče. Dva největší rozdíly mezi námi a soupeřem byla právě ta technická stránka a schopnost udržet míč pod tlakem. Je to součást herní inteligence, mají skvělý první dotek do prostoru. Malinkaté plus z tohoto zápasu je ta zkušenost pro Vlčáka, Igoha nebou Doudise, kteří ještě takový zápas před tak velkou návštěvou nehráli. Když do toho navíc nevstoupíte dobře, je to pak velká škola. Ve druhém poločase bylo vidět, že už jsme se s nějakými věcmi vyrovnali, trochu jsme se uklidnili, v kabině jsme si něco řekli. S Lukakuem jsme prohodili pár slov, že si na sebe pamatujeme z dvojzápasu s Interem Milán. Řekl jen nějaké zdvořilostní věci, že to s námi zase bylo těžké a i po takové době máme pořád dobrý tým. Že je nepříjemné s námi hrát a že se zase uvidíme za čtrnáct dní. Já mu řekl, že za dva týdny budeme určitě lepší než teď.“

Co do odvetného zápasu musíte změnit?
„To je dlouhé téma. Jedna věc je vstup do zápasu, musíme ale hrát s lepším sebevědomím, zlepšit mentální stránku. Musíme být více otravní a dotěrní, nenechat soupeři tolik místa, teď jsme od nich často byli moc daleko. Další věc je změna formace, těžko ale říct, jak u nás nastoupí soupeř. Musíme se více udržet na míči, tak jako v druhém poločase, první půle od nás byla festival technických chyb. Někdy jsme ani nebyli pod tlakem, měli jsme sle velký respekt, nešli jsme do koncovky, když jsme mohli. Musíme změnit nastavení, být pro soupeře nepříjemnější, ale hlavně přesnější v kombinaci. Je třeba se zlepšit v práci s míčem, eliminovat ztráty, soupeř sám chybu neudělá, navíc je pak schopný udělat tlak a přecházet přes vás jeden na jednoho. Je toho více, věřím ale, že nastavení u nás bude trochu jiné. Nebyli jsme to tentokrát úplně my, soupeř navíc hrál s větším tlakem na míč, než normálně hraje. Musíme také zlepšit nabídku, aby se hráč s míčem nedostával pod takový tlak.“

Jaká pro vás byla zkušenost vést tým proti Mourinhovi?
„Obrovská. Bylo to vidět i na vedení týmu z jejich strany, kdy na nás reagovali a vždy zvolili řešení, které bylo potřeba. Byli na nás fakt dobře nachystaní, dělali nám problémy ve věcech, které nám normálně problémy dělají a uměli toho navíc využít. Chtěl bych poděkovat za to, že jsme se s Mourinhem mohli potkat po zápase, po televizním rozhovoru za mnou byl. Moc si toho vážím, byl to pro mě obrovský zážitek. Chtěl bych mu za to poděkovat.“

Aktuálně

B-tým s Kolářem v zádech porazil rezervu Táborska

17. 5. 2024
Slávistický B-tým v pátek 17. května ve 27. kole ČFL skupiny A vyzval rezervu Táborska. Sešívaní zvítězili 2:0, prosadil se Daniel Toula a Jan Trédl. Po sedmi měsících se mezi tři tyče vrátil Ondřej Kolář.

MATCHDAY Plzeň. Osky, usměj se!

17. 5. 2024
První výhra nad Viktorií Plzeň v tomto ligovém ročníku FORTUNA:LIGY byla bez bariér. Oscar Dorley svou dělovkou zpoza vápna překvapil spoluhráče, fanoušky i sám sebe. Kamery MATCHDAY byly u toho.

PREVIEW: Kerbr a Jurásek před Slováckem

16. 5. 2024
K předposlednímu zápasu letošní sezony cestují slávisti do Uherského Hradiště, v sobotu od 17:00 je čeká střetnutí s domácím Slováckem. O duelu promluvili asistent Milan Kerbr a záložník Matěj Jurásek.

Další články