Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

středa 9. 5. 1962

Výhra v derby 6:1 na Letné

9. května 1962 se na stadionu Spartaku Sokolovo hrálo derby ke „Dni vítězství“ a slávisté ho vyhráli 6:1. Sestava: Jonák – Vlasák, Hildebrandt, Mittelbach – F. Růžička, Nepomucký – Hambálek, Kamír, Hochman, Ženíšek, Paták a střídající Schleichert. Dvě branky dal Ženíšek, jednu Nepomucký, Hochman, Paták a Kamír. Trenérem byl Antonín Rýgr.

Více
středa 9. 5. 1945

Nacisty byl zastřelen František Rosmaisl

9. května 1945 tragicky zahynul amatérský mistr Evropy z Roubaix František Rosmaisl (na fotografii zcela vpravo). Bývalý záložník Slavie byl zřejmě jednou z posledních obětí našeho klubu během druhé světové války. Tragická událost se stala na okraji Rakovníka. Přátelé ze sousedství Františka Rosmaisla vyslali, aby ustupujícím Němcům slíbil volný průchod bez odporu. Šel jim vstříc s bílou vlajkou, ale oni ho přesto zastřelili. Bývalá opora Slavie se tak konce válečného běsnění nedožila... František Rosmaisl (v našem klubu zvaný Majzl) sehrál ve Slavii 207 utkání a vstřelil 16 branek. Byl součástí slavného reprezentačního mužstva, které v roce 1911 vyhrálo amatérské mistrovství Evropy ve francouzském Roubaix. Spolehlivý střední záložník nejen reprezentace Čech, ale i Slavie nosil červenobílé barvy v letech 1904 až 1914. S rezervou vyhrál Charity Cup v roce 1908, s prvním mužstvem poté mistrovství Čech v roce 1913. Když skončil s kariérou, stal se ve Slavii funkcionářem. V letech 1925 až 1935 byl náčelníkem amatérského úseku, tedy hráčů bez profesionálního statutu (rezerva, juniorka, dorost). V civilní profesi zastával post poštovního ředitele. František Rosmaisl se narodil 25. dubna 1884.

Více
středa 9. 5. 2018

Slavia vítězem domácího poháru 2017/2018

9. května 2018 na stadionu v Mladé Boleslavi slávisté po šestnácti letech zvedli opět nad hlavu trofej pro vítěze domácího poháru. Ve finále porazili Jablonec 3:1. Ve své cestě za pohárovým triumfem slávisté postupně vyřadili Třinec, Jihlavu, Liberec a Mladou Boleslav. Ve finálovém zápase s Jabloncem vstřelil dvě branky Stanislav Tecl, třetí přidal Miroslav Stoch. Ve finále Slavia nastoupila v sestavě: Kolář – Frydrych (90. Kúdela), Jugas, Ngadeu, Bořil – Souček – Stoch (90. Danny), Hušbauer, Sýkora, Zmrhal – Tecl (81. Škoda). V podzimním tažení pohárem vedl červenobílou družinu trenér Jaroslav Šilhavý, na jaře bojovali slávisté pod taktovkou kouče Jindřicha Trpišovského. Pohár pro vítěze MOL Cupu 2017/2018 byla první trofej, kterou na lavičce A-týmu Slavie v roli hlavního trenéra získal.

Více