Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 21. 8. 1927

Savia porazila doma Újpest v 1. kole Středoevropského poháru

21. srpna 1927 vyhrála Slavia v Praze na Letné utkání 1. kola Středoevropského poháru s Újpest Budapešt 4:0. Branky vstřelili Svoboda, Šoltys, Kratochvíl a Bejbl. Sestava Slavie: Plánička – Kummermann, Seifert – Černický, Pleticha, Čipera – Bobor, Šoltys, Bejbl, Svoboda a Kratochvíl. Trenérem byl J. W. Madden.

Více
úterý 21. 8. 1945

Výhra v semifinále Poháru osvobození nad Spartou

21. srpna 1945 se na strahovském Masarykově stadionu hrálo semifinále Poháru osvobození. Pohár věnoval prezident dr. Edvard Beneš. Slavia toto 111. derby vyhrála 4:3. Sestava: Finek – Luka, Říha – Trojan, Hampejs, Hanke – Holman, Hemele, Bican, Kopecký a A. Bradáč. Tři branky vstřelil Bican, jednu přidal Holman. Trenérem byl Emil Seifert. Bylo to poprvé, kdy se derby hrálo na strahovském stadionu. Návštěva byla 40 000 diváků.„Slavia nastoupila bez obránce Luky, kterého s úspěchem nahradil Kopecký. Finek byl proti brankám bezmocný. Nejlepší řadou vítězů byla záloha, která vydržela celý zápas a výborně podporovala útok, který vedl dobře Bican, ačkoliv byl dobře hlídán. Pravá strana byla užitečnější levé, velmi dobře si vedl Holman, na kterého Jankovský zdaleka nestačil. Bradáč měl smůlu ve střelbě, Vycpálek nic nezkazil,“ psala tehdejší Práce. Slavia nakonec trofej vyhrála. Pohár osvobození máme vystaven ve Slavia Museum.

Více
neděle 21. 8. 1910

Narodil se vítěz Středoevropského poháru Václav Bouška

21. srpna 1910 se narodil obránce i záložník Václav Bouška. Věčný náhradník a přesto reprezentant. Jeho pozice na slavné fotografii nadšené Slavie na hřišti v Budapešti po zápase s Ferencvárosem a čerstvě vybojovaným Středoevropským pohárem 11. září 1938 přesně vystihuje jeho kariéru v sešívaném dresu. Václav Bouška je v řadě stojících úplně vpravo a v civilu vedle sportovního ředitele Pechara. Odehrál za Karla Průchu první dva zápasy soutěže proti Beogradski a poté zaujal zase pozici „prvního náhradníka“. Václav Bouška přišel do Slavie v létě 1937 bez fanfár. Ty patřily nově získanému Pepi Bicanovi. Už měl ligové zkušenosti z Kladna a Prostějova a hrál v obraně i záloze. Nikoliv pravidelně, ale spolehlivě. Šel tam, kde bylo potřeba a odehrál vše se svým standardem, na který trenérské vedení spoléhalo. Patřil do kádru ligových vítězů 1940, 1941 a 1942, kdy Slavia také dvakrát (1941 a 1942) vyhrála i domácí pohár. V samotném Středoevropském poháru má zaznamenáno celkem 12 startů. Ve Slavii působil pět let (1937 – 1942) a odehrál 139 zápasů. O jeho spolehlivosti vypovídá zaznamenaných 7 reprezentačních startů v dresu Československa. Podle pamětníků zapadá do rámce poctivých slávistických zadáků, jakými po něm byli třeba Ivo Urban, Jiří Vlasák, Bedřich Tesař nebo Jiří Lerch. Václav Bouška zemřel 20. září 1975.

Více