Řehák o MS: Fotbal se vyrovnává, vyložení outsideři nejsou | SK Slavia Praha
Více

Řehák o MS: Fotbal se vyrovnává, vyložení outsideři nejsou

Japonsko a Korea prožívají jako pořadatelské země mistrovství světa fotbalový svátek. Jedinečné okamžiky šampionátu si nemohl nechat ujít ani Pavel Řehák, vedoucí našeho A-mužstva, který v Japonsku necelých sedm let hrál. „Atmosféra je úžasná, viděl jsem čtyři utkání na vlastní oči a opravdu to stálo za to,“ rozplýval se kovaný slávista, jenž svůj dvanáctidenní pobyt v první polovině června rozdělil na dvě části – Saporo a Tokio.

Řehák byl svědkem bojů ve skupině a nejvíc ho samozřejmě zaujali „jeho“ Japonci. „Sledoval jsem jejich vystoupení proti Belgii. A taky proti Rusku, vyhráli 1:0, ten zápas se mi líbil asi nejvíc,“ svěřoval se bývalý fotbalista, který navštívil ještě střetnutí Německo – Saudská Arábie a Itálie – Ekvádor.

Pak se pustil do hodnocení japonských borců. „Jak jsem předpokládal, dostali se ze skupiny. Bohužel jejich největší slabinou je bránění standardních situací, na což taky doplatili. V osmifinále dostali od Turků gól a nevěděli co s tím. Možná soupeře trochu podcenili. Každopádně však slavili velký úspěch, který si budou lidi pamatovat dlouho.“

Celkovou úroveň turnaje ovlivňuje podle Řeháka několik faktorů. „Musíme si uvědomit, že už jenom tím, kde se hraje, vznikají specifické podmínky, týmy se musí například aklimatizovat a zvykat si na jiné prostředí. A to má vliv na překvapivé výsledky. Kdyby se hrálo například v Evropě, pochybuju, že by Francie jela předčasně domů,“ domnívá se.

Za vysokou úmrtností favoritů ale stojí i jiné příčiny. „Tak za prvé, nemyslím si, že by třeba Portugalci byli favorité. A navíc, fotbal se celkově vyrovnává, vyložený outsider byla pouze Saudská Arábie. Mě třeba překvapilo, že nepostoupili Kamerunci.“

Kromě kopané zbyl Řehákovi čas i na známé. „Pochopitelně jsem se s řadou z nich sešel, jak v Saporu, tak v Tokiu. Potkal jsem se i s trenérem Venglošem, který vede klub Jef United Ichihara, za který jsme nastupoval. Nostalgie? Jasně že jo. Pohyboval jsem se v místech, kde jsem bydlel a kde vyrůstaly děti.“

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily do týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články