Dominance i kvalita. Juras má v noze dynamit | SK Slavia Praha
Více

Dominance i kvalita. Juras má v noze dynamit

Trenér Jindřich Trpišovský mluvil po výhře nad Teplicemi o skládání základní sestavy, náročném programu, kapitánské pásce pro Tomáše Vlčka i výkonu Matěje Juráska.

„Jsem spokojený s týmem i výkonem, myslím si, že jsme to jednoznačně zvládli. Celý zápas, hlavně v prvním poločase, jsme hráli dominantně, tak, jak jsme chtěli. Dostali jsme soupeře pod tlak, dařilo se nám otáčet hru, některé šance jsme neproměnili. Celkově byl výkon týmu velice dobrý a podařilo se nám pošetřit některé hráče v náročném programu, který kluci měli. Podařilo se nám zapojit nové hráče a kromě toho, že bych si představoval lepší řešení některých situací, tak jsme za mě hráli nátlakově a s dobrým pohybem. Teplice se ale snažily dostupovat a hrát nahoru, nebyl to klasický defenzivní blok, i díky tomu utkání bylo zajímavé. Kluci vzadu ale ukázali velkou kvalitu, hráli skvěle jeden na jednoho, uhráli spoustu prvních míčů. Pochválit opět musím i návštěvu, přišlo přes sedmnáct tisíc lidí, skvělá kulisa, moc si toho vážíme. Jediná kaňka je, že nevíme, co bude s Lukášem Masopustem, který musel střídat kvůli zranění. Jinak jsme tentokrát spokojení,” říká po jasné výhře nad Teplicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Co říkáte na výkon Matěje Juráska, který nastoupil po dlouhodobých zdravotních problémech a utkání v podstatě sám zlomil?
„Jsem rád, že mu to vyšlo. Zranil se v zápase s Plzní, skluz Dweha ho vyřadil do konce podzimu. Pak se začal vracet, zranění se mu ale dvakrát zkomplikovalo a až před týdnem začal trénovat s týmem. Zvažovali jsme, jestli ho pošleme od začátku, ale tím, že nám vypadl Ivan Schranz a neměli jsme klasická křídla, tak jsme se rozhodli dát ho tam od začátku. Kondičně nakonec vydržel přes šedesát minut, na pravé straně dobře kombinoval s Vlčákem. Chtěli jsme na hřišti mít hráče s dobrou střelou spoza vápna, což on i Venca Jurečka dobře splňují, stejně jako Walli. Pomohl nám to zlomit, protože i když jsme dobře začali, tak jsme neproměnili některé šance a začali jsme hrát trochu pomaleji, hůře jsme se tam dostávali. Má fantastickou střelu, hrozně mě ale potěšil tím druhým golem, který dal z pozice, ze které normálně nestřílí. Víme, že má v noze dynamit, někdy ale netrefuje bránu. Teď to dvakrát provedl skvěle a umožnil nám pohodlný konec druhého poločasu.”


Počítáte s ním i do utkání proti AC Milán? Když zahraje tak, jako první poločas s Teplicemi, nemá konkurenci. Jak ustálit jeho výkony?
„Nesmí slyšet to, co teď říkáte, že nemá konkurenci (smích). Těch šedesát minut bylo teď maximum, nechtěli jsme ho trápit déle, aby byl ready na čtvrtek, protože to může být hráč, který nám může přinést rozdílovost. Na jeho pozici bude hrát Theo Hernández, takže kromě ofenzivy budeme na tom postu potřebovat i defenzivu. Uvidíme, jak se rozhodneme a v jakém stavu bude. Tohle, co předvedl, bylo jeho maximum, když nastoupí od začátku, už o půli jsme se bavili, že toho má dost a nevydrží celý zápas. Ohledně ustálení výkonů, u mladších hráčů je to vždy složitější, teď ho ale zastavilo zranění, před ním byl rozjetý a byl pro nás extrémně důležitý. Je zpátky a všichni budeme pracovat na tom, aby byl silný na balonu a měl stálé výkony. Záleží i na tom, co to je za zápas, pořád je u něj rozdíl, když hraje doma a venku. Potřebujeme udržet jeho zdravé sebevědomí, aby byl správně nastavený. Pak to bude hráč, který se může dotknout velké kariéry.”

Jak jste skládali sestavu po zápase v Miláně? Podle dat nebo spíše podle pocitů hráčů?
„Celkově jsme čekali na předzápasový trénink, každý z hráčů to má trochu jinak. Ve čtvrtek jsme končili večer, kluci samozřejmě usnou později, pak se vracíme. V sobotu jste dva dny po zápase, někteří starší hráči už znají svoje hranice a limity. Koukali jsme na vytížení hráčů, například u Mojmy, u Vlčáka jsme zase vzali v potaz jeho dobré rozpoložení i to, že předtím tolik nehrál. Hodně jsme se s kluky bavili, jeden hráč měl například hrát, podle jeho pohybu jsme se ale rozhodli, že ho tam nedáme. Je to o tom, abychom si ty věci řekli, skládané to bylo tak, abychom zvládli tenhle zápas, vyhli se zraněním a případně, třeba Vencu Jurečku, rozehráli na čtvrteční zápas.”

Proč po vystřídání Lukáše Masopusta dostal kapitánskou pásku Tomáš Vlček?
„Vychází to i na počet odsloužených roků ve Slavii, když nebyli k dispozici další kapitáni, tak Vlčák je tady v přepočtu na roky nejdéle. Bylo to přirozené a zároveň i jako odměna za jeho předchozí výkony, navíc měl dvojitou premiéru, nejen s páskou, ale i na novém postu defenzivního záložníka.”

Aktuálně

V sobotu 4. května proti Slovácku

3. 5. 2024
Fotbalistky Slavie se chystají na 3. kolo nadstavbové části sezony, kde mohou v případě vítězství zpečetit svůj 23. mistrovský titul. Duel se odehraje v sobotu 4. května od 15:00 na stadionu v Kunovicích.

B-tým v dohrávce porazil Povltavskou

2. 5. 2024
Slávistický B-tým v dohrávce 19. kola porazil ve středu 1. května Povltavskou FA. Sešívaní svého soupeře porazili hladce 5:0. Prosadil se Daniel Toula, Vicotr Boluwatife Ogungbayi, Jan Trédl, Elmedin Rama a Dominik Pech. Filip Slavata vychytal třetí čisté konto v řadě.

Informace pro fanoušky na DERBY

2. 5. 2024
V sobotu 11. května odehrajeme derby se Spartou na Letné. Veškeré lístky klub rozdělil mezi fanouškovské organizace, v článku si přečtěte informace k zápasu.

Další články