Leden věnuje Slavia osvětě v rámci mentálního zdraví | SK Slavia Praha
Více

Leden věnuje Slavia osvětě v rámci mentálního zdraví

Ve spolupráci s odborníky Národního ústavu duševního zdraví se Slavia rozhodla více zaměřit také na péči o psychiku. Tématu mentálního zdraví věnuje nejen celý leden, ale bude se v této oblasti i nadále edukovat a upozorňovat na závažnost této často přehlížené či upozaďované problematiky.

Klub si vzal na pomoc know-how odborníků na duševní zdraví, aby společně nejen upozornili na závažnost tématu, ale především poskytli jedinečnou sílu a dosah značky Slavia pro péči o psychiku komunity kolem klubu – fanoušků, zaměstnanců a hráčů od akademie po A-tým – zkrátka od těch nejmladších až po ty nejstarší. Duševní zdraví bude prioritou slávistických CSR aktivit na začátku roku.

Aktivitám na podporu duševního zdraví se v rámci strategie “Za hranice hřiště” věnujeme s extrémně velkou pokorou a speciální péčí. Přestože máme jako klub navázány spolupráce se špičkovými sportovními psychology, určitě nejsme plnohodnotní odborníci. I proto jsme využili partnerství s experty z Národního ústavu duševního zdraví, které podpoříme sdílením jejich prověřených postupů a aktuálních zjištění pro lepší duševní stav lidí nejen uvnitř klubu, ale i kolem nás,” popisuje přístup k tématu i spolupráci s Národním ústavem pro duševní zdraví Michaela Schejbalová, CSR manažerka SK Slavia Praha.

Komu věnujeme zvýšenou pozornost?

Vedle šíření osvěty problematiky duševního zdraví bude Slavia organizovat také vlastní podpůrné aktivity pro děti a mládež, jejich rodiče, své zaměstnance, seniory i širokou veřejnost.

Děti a mládež

Společně s partnery z Mens Factor proběhne beseda pro více než 350 žáků ZŠ v Praze. S dětmi otevřeme téma šikany – jak ji předejít, čelit a také zdůrazníme újmu, kterou páchá na těle i na duši.

Upozorníme na role autorit v životě dětí. Ať už rodičů, učitelů, nebo trenérů. K tomu využijeme zkušenosti Martina Macháčka, sportovního psychologa slávistické mládežnické akademie.

“S rodiči se snažíme vést dialog od úplného začátku. Upozorňujeme na důležitost komunikace a podpory dítěte, která by se neměla odvíjet od výkonu nebo výsledku, ale zůstávat konzistentní. Dítě potřebuje cítit jistotu a pocit bezpečí,” říká v jednom z dílů Totálního podcastu Macháček.

Senioři

Podpoře nejstarších se věnujeme dlouhodobě a činnost neutichá ani u duševního zdraví. Využijeme k tomu sport a společně se Senior fitnes podpoříme pohybem dobrou náladu i kondici seniorů.

Nabídneme praktický workshop cvičení na židlích a nordic walkingu, díky kterým procvičí tělo a zaměstnají mysl. Přichystané máme i přednášky: „Jak být aktivně zdravý“ a „Zdravý životní styl 70+“.

Pracovní kolektiv

Lednové aktivity zaměříme také na fyzické a duševní zdraví zaměstnanců Slavie – rizikové faktory spojené s prací a péči o duševní hygienu. Protože i ti, co se každý den starají o to, aby náš klub fungoval, si zaslouží mít péči a pozornost.

A co můžete udělat společně s Národním ústavem duševního zdraví hned i vy?*

Otestuj své zdraví Pečuj o sebe Vyhledej pomoc

*Odkazovaná pomoc je produktem Národního ústavu duševního zdraví, který za publikované informace odpovídá.

Více informací k tématu vám přineseme také v článcích navazujících na jednotlivé aktivity.

Děkujeme, že společně s námi pomáháte tvořit zdravější komunitu. Ve všech směrech.

Aktuálně

ONLINE: Od 18:00 ve Fortuna Areně proti Baníku

4. 5. 2024
Sešívaní od 18:00 zahajují Finále FORTUNA:LIGY doma proti Baníku Ostrava. Do základní sestavy se vrací kapitán Jan Bořil.

Slávistky upekly 23. mistrovský titul

4. 5. 2024
Fotbalistky Slavie suverénně ovládly další ligovou sezonu a zaslouženě si vychutnávají oslavu třetího mistrovského titulu v řadě. Jejich dominantní výkony jim přinesly úžasnou sérii 23 ligových zápasů bez jediné prohry!

ONLINE: Od 15:00 na Slovácku

4. 5. 2024
Slávistky hrají od 15:00 se Slováckem na stadionu v Kunovicích, kde mohou v případě vítězství zpečetit zisk mistrovského titulu.

Další články