Charitativní galavečer. 3,6 milionu korun pro dobrou věc | SK Slavia Praha
Více

Charitativní galavečer. 3,6 milionu korun pro dobrou věc

V prostorách Živnobanky se v pondělí večer odehrál možná největší charitativní večer v historii českého fotbalu. Slavia se, ve spojení se svým letos vzniklým Nadačním fondem, rozhodla podpořit ty, kteří to nejvíce potřebují. Opět vstoupila #ZaHraniceHřiště.

Výsledná částka aukce obrazů mapujících sešívanou historii překročila 3,6 milionu korun. Částka poputuje na adresnou pomoc potřebným. DĚKUJEME VŠEM, kteří společně s námi pomohli, pomáhají.

14 příběhů, 14 obrazů, 14 možností pomoci lidem v nouzi. Taková byla startovní čára pondělního večera. Obrazy, mezi kterými nechybělo vyobrazení slavného vítězství nad Sevillou nebo titul v roce 1996, výtvarně ztvárnil grafik a designér Michael Červenka. Jeho autorský rukopis mohli slávističtí fanoušci vidět už na letošních permanentních vstupenkách. Na nich jsou stadiony, na obrazech v dražbě klubová historie.

Mezi hosty z řad významných partnerů Slavie vyčnívala jedna skupina. Zástupci A-týmu v čele s Ondřejem Kolářem a Zdeňkem Houšteckým. Ti zaujali zbylé osazenstvo nejen jako jejich oblíbené osobnosti, ale také z důvodu toho, že byli nejvyššími dražiteli jednotlivého obrazu celého večera. Obraz „Zrození rivality“, který odkazuje na vůbec první derby pražských S na Císařské louce, vydražily hvězdy Slavie za rekordních 600 tisíc korun a věnovaly ho do Slavia Museum. Zároveň dodaly, že pokud zvítězí nad Servette Ženeva, zaokrouhlí částku ze zápasových bonusů na rovný milion.

Ve veřejné dražbě se „bojovalo“ ještě o dvě díla. „Příběh začíná“ a „Kapitán na střeše“. Zejména druhý z obrazů poukazuje na příběh, který možná slávisté ani neznají.

„Vysoko nad hlavami Pražanů se s mrštností opice pohyboval bývalý hráč Slavie, v té době Dynama, pokrývač Jiří Hildebrandt. Psal se rok 1963 a pro Slavii byl doslova apokalyptický. ČSTV naplánoval ukončení ligového červenobílého fotbalu, na stadionu v Edenu měla údajně hrát Bohemka, tehdy ČKD Praha. Kluboví výboři utekli jako krysy z potápějící se lodi. Ještě stihli doporučit mladým hráčům, ať si hledají jiné angažmá a starým harcovníkům, jako byl právě Hildebrandt, aby se o sebe postarali sami. Namísto soudného dne ale přišla slávistická renesance.

Fandové nenechali klub padnout. Založili Odbor přátel a vybírali mezi sebou peníze na zajištění existence jak jejich pradědové na zlatou kapličku. Nastal čas zajistit za vybrané peníze posily a vrátit Slavii z chvostu druhé ligy do té první. A tak si noví členové výboru fotbalového oddílu z řad přátel Slavie „došli“ pro Jirku Hildebrandta na jeho pracoviště. Námluvy na střeše dopadly dle očekávání. Hildebrandt slezl ze střechy, oblékl sešívaný dres, přivedl Slavii do první ligy a ještě s ní málem vyhrál i mistrovský titul. Než pověsil kopačky definitivně na hřebík, podnikl se Slavií cestu kolem světa. Pak si zase pokorně oblékl montérky, vystoupal na střechu a pustil se znovu do díla.“

Právě soudržnost, láska ke Slavii a touha pomoci dobré věci se včera nesla celým večerem. Peníze totiž nevyjdou na zmar, ale pomohou adresně těm, kteří pomoc reálně potřebují. A to skrze Nadační fond Slavie, který vznikl společně se CSR strategií klubu Za hranice hřiště. Fond sešívaných jen během půl roku fungování rozdělil potřebným přes milion korun a dělat radost bude moci i v příštím roce. Rekordní a v českém fotbale nevídanou. Celkově se totiž v dražbě vybralo přes 3,6 milionu korun.

Aktuálně

B-tým v neděli proti rezervě Bohemians

3. 5. 2024
Slávistický B-tým se v neděli utká ve 25. kole ČFL s rezervou Bohemians. Utkání je na programu od 10:15 v Uhříněvsi.

Totální podcast s Matúšem Juráčkem

3. 5. 2024
Má přezdívku „slávista“ a na hrudi vytetovaný klubový znak. Hrdě s ním vstupuje do klece ve tvaru oktagonu. Jak se z kluka s pověstí rváče stal profesionální sportovec? Poučení z chyb i unikátní vztah ke klubu a dění na tribunách. Právě příběh Matúše Juráčka přináší nový díl Totálního podcastu.

V sobotu 4. května proti Slovácku

3. 5. 2024
Fotbalistky Slavie se chystají na 3. kolo nadstavbové části sezony, kde mohou v případě vítězství zpečetit svůj 23. mistrovský titul. Duel se odehraje v sobotu 4. května od 15:00 na stadionu v Kunovicích.

Další články