Před soubojem s Lyonem | SK Slavia Praha
Více

Před soubojem s Lyonem

V úterý se v Eden Areně představí jeden z nejlepších ženských fotbalových týmů, Olympique Lyon. V předzápasovém preview vzpomíná na vzájemný dvojzápas z roku 2016 obránkyně Simona Necidová a trenér Karel Piták nastiňuje, na co si budou muset slávistky dát největší pozor.

Když při losu základní skupiny byly slávistky nalosovány k Lyonu, nejednalo se o splněné přání Simony Necidové. „Osobně jsem si přála Chelsea, protože jsme s nimi ještě nehrály. Tyto top týmy jsou ale všechny na stejně vysoké úrovni, takže pro nás to bude těžký zápas, a je úplně jedno, jakého soupeře z prvního koše bychom měly,“ říká blonďatá obránkyně a její slova potvrzuje i trenér Karel Piták. „Z prvního koše nešlo moc vybírat, Barcelona je teď asi nejlepší tým, ale Lyon, Chelsea, Bayern jsou všechno týmy srovnatelné top úrovně.“

Do Edenu tak zavítají v prvním utkání základní skupiny Ligy mistryň osminásobné vítězky Ligy mistryň, druhý nejlepší evropský tým dle klubového koeficientu – nad ním je už pouze Barcelona. „Jsou dlouhodobě na úplné špičce, co jsme viděli jejich aktuální zápasy, tak mají obrovskou formu. V každém utkání dávají spoustu gólů. Věřím, že my jim střeleckou formu překazíme a nebudeme inkasovat,“ doufá Necidová, která však s určitostí do prvního souboje nenastoupí kvůli zranění. „Jsem po dvou operacích oka, kdy se mi odchlípla sítnice, a je to na delší dobu. Od svého doktora mám svolení, že můžu hrát, je to teď asi hlavně o mojí hlavě, kdy se zase dostanu do tempa. Začala jsem trénovat s týmem, ale zatím do zápasu nezasáhnu, budu ho sledovat nejspíš z tribuny. Mrzí mě to hodně, hrozně se těším na Ligu mistryň, ale některé zápasy neodehraju. Je to těžké, doteď jsem hrála ve všech utkáních této soutěže, žádné takové vážné zranění jsem neměla. Uvidíme, jestli zasáhnu do dalších zápasů Ligy mistryň, které hrajeme až do ledna,“ říká smutně Necidová, která by mohla stihnout naskočit do odvety, která se hraje v Lyonu poslední lednový den.

Simona Necidová je jednou ze tří slávistek v současném kádru, které zažily dvojzápas s Olympiquem Lyon ve čtvrtfinále Ligy mistryň v sezoně 2015/16. „Na takové zápasy se nezapomíná, hned jak jsme ho dostaly, tak všechny, co jsme tam tehdy hrály, jsme si na ně hned vzpomněly. Zápas u nich se nám moc nepovedl, ale odvetu doma jsme docela zvládly, tak doufám, že to takhle zvládneme i teď,“ říká při vzpomínce na vysokou prohru 1:9 v Lyonu a následnou senzační domácí bezbrankovou remízu.

Jak před sedmi lety, tak stejně tak i v současnosti je silnou stránkou Lyoňanek hlavně ofenzíva. „Jsou tam skvělé hráčky, hodně se mi líbí pravá křídelnice Diani, která je u hodně gólů, na ni si budeme muset dát extrémní pozor,“ vypichuje trenér Karel Piták nejlepší střelkyni loňského ročníku francouzské ligy, která zamířila do Lyonu z celku jejich největšího konkurenta Paris Saint Germain. V současném ročníku se trefila dvakrát a připsala si pět gólových asistencí.

Souboj lídrů

V úterý se potkají dva týmy, které vévodí svým ligovým soutěžím. Slavia vyhrála všech svých deset zápasů se skóre 48:1, nejlepší střelkyně Marjolen Nekesová je na čele nejlepších střelkyň se 14 góly. Olympique Lyon si připsal ve všech sedmi zápasech výhru se skóre 31:2, Eugénie Le Sommerová vede se sedmi trefami tabulku střelkyň.

„Viděl jsem jejich poslední čtyři zápasy. Pokud mám říct, co by na ně mohlo platit, tak jsem viděl nějaké skuliny v obraně, přes které bychom mohli přejít. Ale my budeme muset hlavně dobře bránit, protože mají skvělou ofenzívu, hodně hráček chodí až do vápna,“ nastiňuje taktiku kouč Piták. „Každopádně nás nečeká nic jednoduchého, mají výborný tým, hrají hodně ofenzivně. Teď hrály ve francouzské lize o 1. místo s FC Paris, který v předkolech Ligy mistryň vyřadil top týmy Arsenal a Wolfsburg, a vyhrály u nich 6:1. Věřím ale, že náš tým je kvalitní a neprodáme svou kůži lacino,“ doufá Piták před vzájemným soubojem, do kterého půjdou slávistky rozehrané z ligy, ve které v pátek porazily Slovácko 3:0.

Jak konfrontace šampionek svých zemí dopadne, se dozvíme v úterý večer. Zápas má výkop ve 21 hodin v Eden Areně a vstupenky si můžete koupit už teď za 150 korun. Majitelé permanentních vstupenek, ženy a děti do 14 let mají vstup zdarma.

Aktuálně

B-tým porazil Motorlet Praha 3:0

28. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli 28. dubna sehrál 24. kolo ČFL. Na Xaverově vyzvali slávisté Motorlet. Sešívaní zvítězili 3:0, góly vstřelil David Pech, Elmedin Rama a Victor Boluwatife Ogungbyi.

ONLINE: Od 15:00 v Hradci Králové

28. 4. 2024
Slávisté nastoupí na půdě Votroků v posledním kole základní části ligy. Do sestavy se vrací Ivan Schranz. Jaké další změny provedl Jindřich Trpišovský?

Slávistky uvařily Spartu i rekord v návštěvnosti!

27. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zažily skvělý den v Fortuna Areně! V prvním derby nadstavbové části sezony zdolaly rivala z Letné v poměru 4:1 a navrch zlomily rekord návštěvnosti, který od dnešního dne drží právě Fortuna Arena a fotbalistky Slavie!

Další články