Olympique Lyon: hegemon ženského fotbalu | SK Slavia Praha
Více

Olympique Lyon: hegemon ženského fotbalu

Slávistky čeká pořádně náročný a atraktivní první duel základní skupiny Ligy mistryň. Do Edenu přijede Olympique Lyon, osminásobný vítěz Ligy mistryň, druhý tým podle klubového koeficientu a jeden z velkých aspirantů na výhru celé soutěže. V Edenu se představí řada známých tváří ženského fotbalu v čele s vítězkou Zlatého míče z roku 2018, Adou Hegerbergovou.

Olympique Lyon je ve světě ženského fotbalu velké jméno. Hegemon Ligy mistryň i domácí francouzské ligy, který je obrovsky gólově produktivní a naopak příliš často neinkasuje. Slávistky se s Olympiquem Lyon potkávají v Lize mistryň podruhé, v březnu 2016 na francouzské mistryně narazily ve čtvrtfinálovém dvojzápase. Po vysoké prohře 1:9 v Lyonu tehdy dokázaly doma uhrát senzační remízu 0:0.

Rekordmanky Ligy mistryň

Lyonský ženský fotbalový tým, který vznikl v roce 1970, začal sbírat největší úspěchy poté, co se v roce 2004 začlenil do struktury Olympique Lyon. Od té doby vyhrál 16x francouzskou ligu, devětkrát francouzský pohár a v roce 2007 začal výrazně promlouvat do pohárového dění Ženského poháru, předchůdce Ligy mistryň. Premiérovou účast proměnily Lyoňanky až v postup do semifinále! Semifinálovou účast zopakovaly i o rok později a v prvním ročníku Ligy mistryň v sezoně 2009/2010 poprvé okusily atmosféru finále. Nejprestižnější trofej poprvé pozvedly nad hlavy v sezoně 2010/2011 a poté ještě sedmkrát! Nejlepším evropským týmem byly nepřetržitě od roku 2016 do roku 2020, kdy vyhrály Ligu mistryň pětkrát v řadě, a dorovnaly tak rekord, který v mužském fotbale drží Real Madrid. V posledních třech ročnících musely dvakrát sklonit hlavu už ve čtvrtfinále, evropskými šampionkami se naposledy staly předminulou sezonu.

Na domácí ligové scéně je Lyonu největším konkurentem Paris Saint Germain, aktuálně čtvrtý evropský tým dle klubového koeficientu. S PSG se pravidelně přetahuje o ligovou mistrovskou trofej a dvakrát na tomto protivníkovi ztroskotal i v Lize mistryň. Ostatní týmy domácí ligy prakticky slouží jen jako kompars. Olympique Lyon vyhrál francouzský titul nepřetržitě mezi lety 2007 až 2020, celkem 14x! Naprostou nadvládu narušilo až PSG v roce 2021, ale poslední mistrovské poháry opět skončily v rukách Lyoňanek. Ty získaly i 10x domácí pohár, pokaždé spolu s ligovým pohárem, takže mají 10 doublů. Aktuálně jsou tedy úřadujícími francouzskými mistryněmi i držitelkami francouzského poháru. A pokud k těmto úspěchům připočítáme ještě výhry Ligy mistryň, mají na svém kontě celkem pět treblů!


Autor foto: Olympique Lyon

Norsko-francouzská ofenzivní síla

Základ týmu tvoří francouzské hráčky doplněné o top evropské hráčky z Německa, Nizozemí nebo Norska. Oporami jsou i Kanaďanka Gillesová a Američanka Horanová.

Některé hráčky jsou věrny Lyonu už opravdu hodně dlouhou dobu, obránkyně Wendie Renardová a Eugenie Le Sommerová získaly s Lyonem všech osm pohárů v Lize mistryň! Kapitánka Renardová je navíc francouzskou rekordmankou co do počtu získaných ligových titulů, kterých má na svém kontě 14. Rodačka z Martinique promluvila i do pořadí letošního Zlatého míče, ve kterém skončila na 26. místě. O 12 pozic výš se umístila útočnice Kadidiatou Diani, která před sezonou přestoupila z PSG, a která byla se 17 góly nejlepší střelkyní loňského ročníku francouzské ligy.

Útočnice Le Sommerová je i ve svých 34 letech hlavní ofenzivní silou Lyoňanek, letos v lize nastřílela 7 branek, až za ní zůstávají se čtyřmi góly Hegerbergová a třemi trefami Horanová. Hráčkou s nejvíce individuálními oceněními je Norka Hegerbergová, která vyhrála Zlatý míč v roce 2018, byla zvolena nejlepší světovou fotbalistku v roce 2017 a nejlepší evropskou fotbalistku sezony 2015/16 - v tomto ročníku nastřílela v domácí lize neskutečných 33 branek a 13 přidala na evropské scéně.


Autor foto: Olympique Lyon

Aktuálně

Slávistky uvařily Spartu i rekord v návštěvnosti!

27. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zažily skvělý den v Fortuna Areně! V prvním derby nadstavbové části sezony zdolaly rivala z Letné v poměru 4:1 a navrch zlomily rekord návštěvnosti, který od dnešního dne drží právě Fortuna Arena a fotbalistky Slavie!

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Další články