Memorandum o spolupráci mezi MO a LFA. Start v neděli v Edenu | SK Slavia Praha
Více

Memorandum o spolupráci mezi MO a LFA. Start v neděli v Edenu

Ministerstvo obrany (MO) a Ligová fotbalová asociace (LFA) uzavřely Memorandum o spolupráci. První akcí na podporu Vojenského fondu solidarity a válečných veteránů je nedělní ligový šlágr mezi Slavií a Plzní.

Ve středu 1. listopadu Memorandum o spolupráci v Praze slavnostně podepsali zástupci obou stran, za MO vrchní ředitel sekce obranné politiky a strategie Jan Jireš a za LFA výkonný ředitel Tomáš Bárta. Spolupráce MO a LFA odstartuje 1. ledna 2024.

První akce, která podpoří Vojenský fond solidarity a válečné veterány, se uskuteční v neděli 5. listopadu ve Fortuna Areně v rámci utkání nejvyšší domácí soutěže FORTUNA:LIGY mezi týmy SK Slavia Praha – FC Viktoria Plzeň.

Na vzniku memoranda spolupracovaly společně několik měsíců MO, Armáda ČR a LFA. Resort obrany záměrně nevybral konkrétní klub, ale ke spolupráci si přizval celou asociaci, která spojuje všechny celky obou profesionálních soutěží v Česku, FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY, a jež si ve svém fungování zakládá na fair-play.

Není to ovšem jenom princip fair-play, který spojuje obranu a profesionální fotbal v Česku. Jsou to principy aktivního a zdravého životního stylu, národní hrdosti, lásky k dlouholetým tradicím a obecně úspěchům minulých generací, kterých jak armáda, tak i profesionální fotbal v Česku mají celou řadu. I díky tomu patří armáda v rámci společnosti k nejdůvěryhodnějším veřejným institucím a fotbal je nejoblíbenějším a nejnavštěvovanějším sportem v Česku, který zajímá a provozuje ho nespočet lidí.

„Jedná se o statisíce lidí, kterým díky podepsanému memorandu budeme mít možnost představovat všechny zmíněné hodnoty společně. Z naší strany pak můžeme výrazně propagovat jak obranu země a Armádu ČR, tak jejich celospolečenský význam,“ konstatuje vrchní ředitel Jan Jireš.

Zvýšit vážnost, roli a význam ozbrojených sil

V memorandu například stojí, že sportovní rivalita nestojí nad obranyschopností ČR, kterou se obě strany zavazují v rámci spolupráce aktivně podporovat a rozvíjet. Zároveň deklarují, že budou vzájemně spolupracovat na budování společenské odpovědnosti, důvěry a úcty, utváření hrdosti na vojenské a sportovní tradice či spolupracovat v celé řadě dalších oblastí.

„Je nám ctí, že se nám povedlo memorandum s Ministerstvem obrany dotáhnout do zdárného konce, a že se obě strany budou vzájemně podporovat v celé řadě aktivit. Těší mě, že vzájemná kooperace bude pro veřejnost viditelná hned v následujících dnech a věřím, že se nám díky vzájemné podpoře podaří mezi širokou veřejností zvýšit i zájem o fotbal v Česku, a zároveň o armádu, obranu země a hodnoty, které vzájemně sdílíme,“ řekl výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta.

„Ať už se bude jednat o prezentaci armády před ligovými zápasy nebo o účast vojáků například na tréninku mladých fotbalistů, vždy nám půjde o to, abychom zvýšili vážnost, roli a význam ozbrojených sil, vojáků z povolání, vojáků v aktivní záloze, válečných veteránů a obecně všech, kteří se podíleli a podílejí na obranyschopnosti ČR,“ vysvětluje vrchní ředitel Jireš s tím, že resort plánuje různými dílčími aktivitami podporovat také válečné veterány.

Dalším přínosem je podle vrchního ředitele SOPS MO vedle prezentace ozbrojených sil a jejich hodnot na veřejnosti také aktivní informování o přípravě občanů k obraně státu, o způsobech a možnostech dobrovolného převzetí branné povinnosti a obecně využití náborového potenciálu.

Aktuálně

B-tým v dohrávce porazil Povltavskou

2. 5. 2024
Slávistický B-tým v dohrávce 19. kola porazil ve středu 1. května Povltavskou FA. Sešívaní svého soupeře porazili hladce 5:0. Prosadil se Daniel Toula, Vicotr Boluwatife Ogungbayi, Jan Trédl, Elmedin Rama a Dominik Pech.

Denis Halinský prodlužuje smlouvu se Slavií

2. 5. 2024
Denis Halinský prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Molly McLaughlin zůstává ve Slavii

2. 5. 2024
Molly McLaughlin pokračuje v Edenu. Třiadvacetiletá americká záložnice podepsala novou smlouvu a těší se na další úspěchy v červenobílém dresu.

Další články