Sivas Stadium. Transformer z podhůří | SK Slavia Praha
Více

Sivas Stadium. Transformer z podhůří

Sešívaní v prvním zápase základní skupiny Evropské konferenční ligy znovu po půl roce zažijí specifickou tureckou atmosféru. Tentokrát je čeká Sivasspor a jeho moderní aréna, která pojme až 30 000 diváků. Pojďme si stadion ležící pod sivaskými horami blíže představit.

Fanoušci Sivassporu ho rádi nazývají „The New September 4 Stadium“, k původnímu stánku blíže centru města má nový kolos ale velmi daleko. Postaven byl v roce 2016 se zpožděním několika měsíců a klub stál přes 82 milionů tureckých lir. Tato investice však dala za vznik aréně, která svými vychytávkami udivuje nejen místní.

Vydáte-li se jihozápadně od kulturního epicentra Sivasu, narazíte na stavbu, která na první pohled ruší idylku horských panoramat. Na ploše 130 000 m2 se zde rozpíná moderní stadion, jehož plášť skýtá mnohá mechanická překvapení. Město Sivas leží v nadmořské výšce bezmála 1300 m.n.m a tamní proměnlivé počasí tak může zážitek z fotbalu značně znepříjemnit. Vnější, na severní straně zdvojený, plášť stadionu chrání všechny přítomné před chladným větrem, v létě je naopak možné jednotlivé vrstvy rozevřít a zajistit tak přírodní klimatizaci.

Kontrolu teploty zajišťují také mohutné glazury na podélných tribunách, které dle potřeby vpouští do červenobílých ochozů sluneční světlo. Nevyužitá nezůstala ani střecha, která sbírá jak sníh, tak dešťovou vodu.

„Je to úžasná a veliká aréna, něco jako Eden, akorát mají o jedno patro sedaček navíc. Je zajímavé, že má hodně vysokou střechu, asi proto, aby vypadal z venku větší. Co mě zklamalo, byla tráva, čekal jsem lepší kvalitu," hodnotí sivaský stánek David Douděra.

Kapacita stadionu, jenž svou elegancí, oválným tvarem i barevným provedením připomíná mnichovskou Allianz Arenu, je 27 532 míst k sezení, menší úpravy ji však mohou navýšit až ke 30 000. Co do objemu se tak řadí na 10. místo turecké Süper Lig.

Reálná návštěvnost se však odráží od matných výkonů ze začátku sezony a je tedy výrazně nižší. V aktuálním ročníku se pohybuje kolem 3 500 diváků na zápas, což v poměru k velikosti stadionu není zrovna lichotivé číslo. Kouzlo evropských pohárů je ale všudypřítomné a sešívaní se tak o kvalitní atmosféru nebudou muset obávat.

Jak si v Yeni Sivas 4 Eylül Stadyumu povedou, můžete sledovat ve čtvrtek od 21:00 na ČT sport.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články