Ve čtvrtek od 21:00 UECL proti Sivassporu | SK Slavia Praha
Více

Ve čtvrtek od 21:00 UECL proti Sivassporu

Čtvrteční úvodní zápas základní skupiny Evropské konferenční ligy vyhlíží v preview nejen Jindřich Trpišovský a uzdravený brazilský záložník Ewerton, ale také speciální host. Milan Černý, bývalý reprezentační záložník a mistr ligy se Slavií, který v Sivassporu působil mezi lety 2011 a 2013.

Podzim v pohárové Evropě začíná! Slávisté už jsou v Turecku, kde ve čtvrtek zahájí svou cestu základní skupinou Konferenční ligy. Soupeřem jim bude Sivasspor, který vloni získal svou první trofej v historii. Ovládl turecký pohár.

„Je to klasický turecký tým, který má technické ofenzivní hráče, kteří se vyžívají v situacích 1 na 1. Nebezpeční jsou také ze standardních situací, často hrozí po rohových kopech. Mužstvo je složené ze zkušených hráčů, kteří si prošli hlavně tureckými či francouzskými soutěžemi,“ říká před utkáním trenér Jindřich Trpišovský.

Sešívaní mají s tureckým fotbalem nedávnou zkušenost. V únoru svedli dvě vítězné bitvy proti Fenerbahce Istanbul. „Na Evropu zde bývá bouřlivá kulisa, uvidíme, kolik přijde lidí. Zápasy v Turecku jsou emotivní, vnímáme určitý rozdíl v prostředí, ale pojetí zápasu bude podobné,“ srovnává duely na turecké půdě trenér Trpišovský.

„Fanoušci tady hodně fandí, podobně jako v Brazílii. Těším se, také země je moc hezká. Je to pro mě speciální, první zápas v Evropě a poprvé v také v Turecku," dodává Ewerton.

Brazilský záložník doléčil zranění z ligového střetnutí se Zlínem, proti Teplicím a Slovácku střídal z lavičky. „Nikdo moc nečekal, že se vyléčím tak rychle. Každým dnem se cítím lépe, kondice se zlepšuje. Musím si počkat na svou šanci, cítím se dobře, takže věřím, že klukům pomohu. Když jsme přiletěli, byli jsme překvapení, jaká je tu zima. Očekával jsem, že počasí bude stejné jako v Praze. Také během zápasu bude chladno, hrajeme až od 22:00 místního času," hodnotí podmínky v Sivasu Ewerton.

S týmem do Turecka neodcestovalo několik zraněných opor. V Edenu zůstalo trio Santos - Lingr - Sor i brankář Ondřej Kolář.

„Jsou tam určité problémy, kvůli kterým s námi tito hráči nemohli odcestovat. Ondra Lingr má distorzi v kotníku, nemělo tedy smysl ho sem brát. Yira Sor by se měl k týmu připojit příští týden, stejně jako Václav Jurečka. Ondra Kolář má problémy s krční páteří, jinak by všichni přítomní hráči měli být schopní nastoupit. Otazník visí nad Lukášem Provodem, který déle regeneruje mezi zápasy. Kdyby se hrálo dnes, určitě by nenastoupil. Uvidíme, jak na tom bude zítra," hodnotí zdravotní stav týmu trenér Trpišovský.

O své vzpomínky se pro Slavia TV podělil i Milan Černý. Bývalý reprezentační záložník a mistr ligy se Slavií ze sezony 2008/09 v Sivassporu působil mezi lety 2011 a 2013. Na celý rozhovor se na slavia.cz můžete těšit ve čtvrtek!

„Vzpomínám na to jen v dobrém. Upřímně se mi tam tehdy moc nechtělo, když jsem byl ještě mladý. Slavia to ale potřebovala, zpětně musím říct, že jsem rád, že jsem tam byl. Fotbal je v Turecku jako náboženství. Fotbalisty tam milují, užil jsem si to. I tím, že nás tam bylo více Čechů, tak jsme si to užili i mimo samotný fotbal. Podnikali jsme výlety, měli jsme tam pejsky, grilovali jsme. V tom jsme si poradili. Kdybych tam byl sám, bylo by to určitě složitější. Bylo to skvělé, fanoušci nás poznávali, zvali nás na čaj, fotili se. Jsou to blázni do fotbalu. Osobně tam znám jen dva hráče a trenéra, který má v Sivasu obrovské jméno. Jakmile jsme někam přijeli, podpisy chtěli lidé hlavně od něj. Byl to náročný trenér, ale hodně zaměřený na ofenzivu, defenzivu tolik neřeší, tam budou určitě okénka. Naši trenéři to ale určitě dobře vědí. Postup bych přál nám, ale po nás i Turkům ze Sivasu, vzhledem k tomu, jak fotbal milují," vzpomíná na působení v Turecku Milan Černý.

Zápas proti Sivassporu začíná ve čtvrtek ve 21:00 českého času, přímým přenosem ho vysílá ČT Sport.

Aktuálně

Za slávistkami na finále poháru

1. 5. 2024
Ve středu 8. května od 12:45 hodin se ve Velkém Meziříčí odehraje finále Poháru FAČR, kde se naše fotbalistky utkají se Slováckem. Společný autobus organizovaný Fanklubem a Odborem přátel Slavie vyjíždí, a vy můžete být jeho pasažérem!

MATCHDAY Hradec. Rekord, první trefa i spokojený odchovanec

1. 5. 2024
Slávisti po více než dvou letech dovedli venkovní ligové střetnutí s Hradcem Králové do vítězného konce, Jindřich Trpišovský se svou 192. výhrou stal trenérským rekordmanem české nejvyšší soutěže. Kamery MATCHDAY v Malšovické Aréně vše poctivě snímaly.

Terénní sanitky i pomoc nemocným dětem. Adresná podpora dorazila na Ukrajinu

30. 4. 2024
Ihned po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začala Slavia pomáhat Ukrajině ve všech oblastech. Aktivně se zapojili zaměstnanci, hráči, realizační tým, fanoušci i kluboví partneři. V posledních dnech se pak realizovaly další dva projekty adresné pomoci, které klub podpořil v sezoně 2023/2024.

Další články