Hvězdy Sivassporu: Zkušenosti z Premier League i Ligue 1 | SK Slavia Praha
Více

Hvězdy Sivassporu: Zkušenosti z Premier League i Ligue 1

Sešívané čeká už ve čtvrtek první utkání základní skupiny Evropské konferenční ligy v Turecku proti Sivassporu. Přečtěte si v článku o největších hvězdách našeho soupeře.

Sivasspor tvoří pestré spektrum hráčů z dvanácti zemí a tří kontinentů. Jádro tvoří samozřejmě turečtí hráči, kterých je v kádru sedm. Potom tam najdeme po dvou hráčích z Řecka, Německa, Nigérie a Pobřeží Slonoviny, jednoho Nora, Ghaňana, Poláka, Kamerunce, Izraelce a svého zástupce tu má i Mali a Gabon. Z Turecka pochází také devětapadesátiletý trenér Calimbay Riza, který má bohaté trenérské zkušenosti ze své rodné země. Během své jednadvacetileté kariéry trénoval už 14 týmů. V Sivassporu působí od roku 2019, tým trénoval už i v letech 2010 až 2013. Svou hráčskou kariéru ale strávil celou v Besiktasi. Za 16 let tam odehrál téměř 500 utkání.


Foto: Sivasspor

Max Gradel

Čtyřiatřicetiletý zkušený borec z Pobřeží Slonoviny má asi nejbohatší fotbalový životopis. Svou kariéru začínal v Anglii a hodně byl vidět ve svých 22 letech, když nastřílel za Leeds ve druhé lize osmnáct branek. To mu vyneslo přestup do Francie, konkrétně Saint Étienne, kde strávil tři a půl sezony. Nejpovedenější byla ta poslední. Sedmnáct gólů v jednatřiceti utkáních mu vyneslo přestup zpět do Anglie, tentokrát už do Premier League, do Bournemouthu. Nepříliš povedené dvě sezony ale znamenaly přesun do Toulouse. Po třech ročnících si ho vyhlédl právě Sivasspor. 95 zápasů, 21 gólů a 28 asistencí. Téměř stovku utkání odehrál i v reprezentaci! Slávisté si budou muset na zkušené křídlo dát velký pozor.


Foto: Sivasspor

Clinton N’Jie

Další křídelník z Afriky, který se může pyšnit krásným portfoliem slavných klubů, ve kterých působil. Devětadvacetiletý Kamerunec se před deseti lety dostal do A-týmu slavného Olympique Lyon, kde se stal po dvou sezonách stabilním členem základní sestavy. Sedm ligových branek mu vyneslo přestup do Tottenhamu Hotspur. Přestože naskočil pouze do osmi utkání, bojoval v sezoně 2015/16 v Anglii o titul, který nakonec získal Leicester. Po neúspěšné anglické štaci se vrátil do Francie, kde nastupoval tři sezony za Marseille, potom se přesunul do ruského Dynama Moskva a od tohoto ročníku působí v Turecku. Přes 40 startů si připsal i v reprezentaci, za kterou nastřílel deset gólů a v roce 2017 s ní vyhrál Pohár afrických národů.


Foto: Sivasspor

Mustafa Yatabare

Už šestatřicetiletý malijský útočník dokazuje, že zraje jako víno! Velezkušený Yatabare má zkušenosti první i druhé francouzské ligy, kde nastupoval za Boulogne, Guingamp a Montpellier. Poté se přesunul do Turecka, kde vyzkoušel působení v Trabzonsporu, Karabuksporu, Konyasporu, aby nakonec zakotvil právě v Sivasu. Tam se mu dlouhodobě daří vůbec nejlépe. Během tři odehraných sezon v lize nastřílel vždy alespoň deset gólů. Celková bilance? 125 utkání, 38 gólů a 14 asistencí. Svou gólově nejlepší sezonu zapsal v ročníku 2012/13, když za Guingamp nasázel ve druhé lize 22 branek a stal se nejúspěšnějším střelcem soutěže. Letos na gól zatím čeká, v minulé sezoně byl ale nejlepším ligovým střelcem svého týmu. Za Mali nastoupil naposledy v kvalifikaci o mistrovství světa 2018, celkem má ale v reprezentaci 35 startů.


Foto: Sivasspor

Ahmed Musa

Nejnovější přírůstek do týmu našeho tureckého soupeře. Ahmed Musa podepsal se Sivassporem smlouvu 2. září jako volný hráč. Tohoto hroťáka si můžete pamatovat z jeho úspěšného působení v CSKA Moskva, kde nasázel 61 gólů a přidal 33 asistencí ve 184 utkáních. Odtud se přesunul do Leicesteru po jeho ligovém triumfu. Tam se mu ale příliš nedařilo, proto se po jednoročním hostování v CSKA natrvalo přesunul do Al-Nassru Rijád a následně do tureckého Karagumruku, kde strávil jednu sezonu, než zakotvil v Sivassporu.

Aktuálně

Preview: Trenér Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Staň se hráčem Slavie. Hledáme posily to týmu Walking football

25. 4. 2024
Fotbalový věk je jen číslo. Hvězdou v sešívaném se totiž můžete stát, i když vám je více než padesát. Chcete si splnit sen a vstřelit gól za Slavii?

Další články