LASK Linec: Rodící se hvězda rakouského fotbalu | SK Slavia Praha
Více

LASK Linec: Rodící se hvězda rakouského fotbalu

Téměř po celou svojí historii patřil Linec mezi menší rakouské kluby, pohybující se spíše ve spodních patrech tabulky. V posledních letech se ale LASK dere do širšího povědomí jak v Bundeslize, tak na evropské scéně.

Rakouský klub LASK byl založen v roce 1908. Celek nesoucí černobílé barvy pochází z hornorakouského Lince, třetího největšího města Rakouska s více než dvě stě tisíci obyvateli. Zkratka LASK je odvozena z původního názvu klubu, Linzer Athletik Sport-Klub. V nejvyšší rakouské soutěži se Linec poprvé objevil v době druhé světové války, kdy mezi elitou strávil sezonu 1940-41.

Nejslavnějším momentem historie LASKu už dlouhá desetiletí zůstává ročník 1964-65, kdy klub získal svůj jediný titul. Linec byl zároveň prvním klubu mimo Vídeň, kterému se nejvyšší rakouskou soutěž podařilo ovládnout. Stejně jako trofej pro vítěze Bundesligy, i národní pohár nalezneme v historických vitrínách LASKu jen jeden jediný. A jaké datum je na něm vyryté? Jak jinak, než rok 1965. Linec tehdy získal double a v celé, více než stoleté historii se už k zopakování podobného úspěchu nikdy nepřiblížil. To ale neznamená, že by se v rakouské lize nejednalo o obávaného soupeře.


Dres Lince nově obléká i český obránce Filip Twardzik. Foto: LASK Linz

Právě naopak. Zejména v posledních letech černobílí nabírají na síle a dávají o sobě hlasitě vědět jak na domácí scéně, tak v prostředí evropských pohárů. Po návratu z druhé nejvyšší soutěže skončili v sezoně 2017/18 na čtvrtém místě tabulky, o rok později pak Linec teprve podruhé v historii vybojoval celkové druhé místo. V posledních dvou sezonách sice LASK obsadil shodně až čtvrtou příčku, v minulém ročníku se ale dlouho pohyboval na samotné špici tabulky a vaz klubu srazila až nepovedená nadstavba. Ke skvělému výkonu v lize přidal Linec i úspěšné tažení rakouským pohárem, které skončilo až v samotném finále, kde černobílí nestačili na favorita ze Salcburku.

Stejně jako v domácí soutěži, i v Evropě se LASKu v posledních letech daří. A jméno si hornorakouský klub buduje opravdu rychle. Už v ročníku 2019-20 předváděl Linec fantastické výkony v Evropské lize, ze silné skupiny se Sportingem Lisabon, PSV Eindhoven a Rosenborgem postoupili Rakušané dokonce z prvního místa. Sílu ukazovali zejména v domácím prostředí, kde věhlasný nizozemský klub rozstříleli výsledkem 4:1, obdobně si pak v posledním kole skupiny poradili i se Sportingem. V prvním vyřazovacím kole černobílí narazili na AZ Alkmaar, který přehráli díky domácímu vítězství 2:0. Jako dalšího soupeře jim los přisoudil Manchester United. Anglický velkoklub byl přeci jen nad síly LASKu, postup do osmifinále soutěže se ale přesto zapsal do dějin klubu. V základní skupině druhé nejprestižnější evropské soutěže se Linec objevil i v minulém roce, kdy remizoval například s Tottenhamem, nakonec ale skončil na třetím místě a do jarních vyřazovacích bojů tentokrát nepostoupil.

Černobílý LASK: Trápení v lize, suverén v Evropě

V probíhajícím ročníku se LASKu v domácí soutěži na první pohled nedaří tolik jako v minulých letech. V průběžné tabulce patří černobílým až osmá příčka, na čelo soutěže už ztrácí propastných třicet bodů. Pomýšlet klub nemůže ani na výraznější úspěch v poháru, kde mu ve čtvrtfinále vystavil stopku nezastavitelný Red Bull ze Salcburku. Nutno ovšem říct, že současné postavení klubu v Bundeslize vychází z nepodařeného začátku sezony. Za katastrofální se dá označit zejména říjen minulého roku, ve kterém Linec prohrál všechny čtyři ligové zápasy. I přes čerstvý víkendový neúspěch na hřišti Wolfsbergeru ovšem platí, že v poslední době LASK začíná pravidelně bodovat, a hlavně přehrávat soupeře. Pokud se podíváme do statistik, černobílí dokázali své soupeře, včetně zmiňovaného Salzburgu, téměř v každém zápase drtivě přestřílet, dlouho se jim ale nedařilo přetavit převahu ve větší počet gólů. V poslední době ovšem hráči LASKu na koncovce přeci jen trochu zapracovali a díky zlepšujícím se výsledkům se pomalu odlepují ode dna rakouské nejvyšší soutěže.

Jakkoliv rozpačitá se může zdát situace Lince v domácí soutěži, na evropské scéně se zatím prezentuje skvěle. Svoji skupinu konferenční ligy naprosto ovládl, konečných šestnáct bodů přineslo dvanáct vstřelených branek a jen jeden jediný gól ve vlastní síti. Zejména precizní obrana a organizovaná hra černobílých bude pro sešívané tvrdým oříškem. V konečné tabulce druhé Maccabi Tel-Aviv na Rakušany ztratilo pět bodů, třetí Helsinky dokonce deset. Slavii tak ve čtvrtek nebude v Edenu čekat nic jednoduchého. Speciální bude vzájemné střetnutí pro Madse Madsena, který před sezonou přišel do Edenu právě z LASKu. Další pojítkem mezi sešívanými a Lincem je trenérská legenda František Cipro, který rakouský celek vedl v roce 2001.


Fanoušci LASKu. Foto: LASK Linz

Evropský azyl v Sankt Pöltenu

Dlouholetou jedničkou mezi třemi tyčemi je Alexander Schlager, šestadvacetiletý brankář, který v rakouském klubu působí pátou sezonu, nosí kapitánskou pásku a má za sebou i šest startů za reprezentační áčko. Pozice pravého obránce patří zkušenému Marvinu Potzmannovi, oporou stoperské dvojice je pak teprve jednadvacetiletý Němec Jan Boller, odchovanec Leverkusenu. Na levé obraně najdeme i českou vlaječku, novou posilu klubu je někdejší hráč Celticu Filip Twardzik.

Klíčovými muži středu pole je jednak dlouholetá opora Peter Michorl, druhak pak ofenzivně laděný Sascha Horvath, který v této sezoně zvládl ve všech soutěžích nastřílet už devět gólů a je prozatím nejlepší střelec LASKu. Na hrotu útoku operuje urostlý, 193 centimetrů vysoký Alexander Schmidt, podporovaný zejména produktivním Thomasem Giogingerem, hrajícím z pozice levého křídla.

Kvůli rekonstrukci Linzer Stadionu, domácího stánku LASKu, nastupuje klub v dočasném azylu Waldstadionu v Paschingu. Ten ale nevyhovuje mezinárodním standardům pro evropské zápasy a duel se Slavií tak Linec odehraje na stadionu v Sankt Pöltenu s kapacitou 8 000 diváků.


Stadion v Sankt Pöltenu. Foto: SPORTZENTRUM Niederösterreich

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články