V play-off s Ajaxem nebo Standardem Lutych | SK Slavia Praha
Více

V play-off s Ajaxem nebo Standardem Lutych

Pokud sešívaní zvládnou blížící se dvojzápas s Dynamem Kyjev, v play-off je čeká vítěz duelu mezi Ajaxem Amsterdam a Standardem Lutych.

Slavii čeká zítra úvodní zápas třetího předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev a za týden, v úterý 14. srpna pak odveta na Ukrajině. Pokud slávisté vyjdou ze střetnutí vítězně, čeká je cesta do Beneluxu.

Pokud v souběžně hraném duelu zvítězí Standard Lutych, pocestují červenobílí do Belgie. V opačném případě je pak čeká známý soupeř – Ajax Amsterdam.

Úvodní zápas se odehraje na hřišti soupeře ve středu 22. srpna, odveta pak v Edenu v úterý 28. srpna.

Ajax Amsterdam

Nizozemský celek Ajax je pro slávisty velice známý. Nejprve stál Ajax Slavii v cestě do Ligy mistrů v sezoně 2007/08, historické dvojutkání skončilo nakonec premiérovým postupem sešívaných do skupinové části nejprestižnější evropské klubové soutěže. V prvním duelu zvítězili sešívaní v Amsterdamu 1:0 díky proměněnému pokutovému kopu Davida Kalivody, ještě před ním na druhé straně čaroděj Martin Vaniak penaltu chytil, zuby si na něm vylámal Klaas-Jan Huntelaar. V odvetě pak Martin Vaniak čaroval znovu, Slavia díky dvěma trefám Stanislava Vlčka zvítězila 2:1 a slavila postup do Ligy mistrů! O rok později hráli červenobílí proti Ajaxu v rámci skupiny Poháru UEFA. Díky trefám Jaroslava Černého a Marka Jarolíma vedla Slavia 2:1, v 90. minutě ale Luis Suárez nafilmoval svůj pád ve vápně, hlavní rozhodčí však k překvapení všech nařídil pokutový kop, který uruguayský útočník proměnil.

Ajax je s 33 ligovými tituly a 18 trofeji pro vítěze domácího poháru nejúspěšnějším týmem v historii nizozemského fotbalu. Spolu s Feyenoordem a PSV tvoří „velkou trojici“ nizozemské ligy. Naposledy se titulu dočkal v sezoně 2013/14, od té doby má na svém kontě čtyři druhá místa. Díky tomuto titulu se také naposledy dostal do základní části Ligy mistrů, kde ze skupiny s Barcelonou, PSG a APOELem postoupil ze třetího místa do jarní části Evropské ligy. V sezoně 2016/17 se probojoval až do finále Evropské ligy, kde podlehl Manchesteru United. V minulé sezoně nejprve vypadl z kvalifikace o Ligu mistrů s Nice, v předkole Evropské ligy pak nestačil na norský Rosenborg.

Standard Lutych

Klub z téměř dvousettisícového města Lutych získal ve své historii deset mistrovských titulů. Poslední vítězství v lize se datuje k sezoně 2008/09, kdy obhájil trofej z minulé sezony. V uplynulém ligovém ročníku pak Standard vyhrál belgický pohár. Největšího úspěchu v historii klubu pak Standard dosáhl v roce 1982, kdy se dostal do finále Poháru vítězů poháru, kde podlehl Barceloně. V sezoně 2009/10 se díky vítězství v lize dostal do základní skupiny Ligy mistrů, kde se ve skupině střetl s Arsenalem, Alkmaarem a Olympiakosem Pireus. Belgický celek se z třetí pozice probojoval do Evropské ligy, kde dokráčel až do čtvrtfinále.

V klubu Standard Lutych začalo svou fotbalovou kariéru několik současných belgických reprezentantů, patří mezi ně například Thomas Meunier, Axel Witsel nebo Michy Batshuayi, dále pak třeba Christian Benteke nebo Eliaquim Mangala.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články