PŘEDSTAVENÍ: Dynamu Kyjev evropské zkušenosti nechybí | SK Slavia Praha
Více

PŘEDSTAVENÍ: Dynamu Kyjev evropské zkušenosti nechybí

Historicky nejúspěšnější klub sovětské i ukrajinské ligy, jehož dres oblékali hned tři držitelé Zlatého míče. To je náš úterní soupeř Dynamo Kyjev!

Sovětské rekordy, evropské poháry a Zlaté míče

Slavii čeká už v úterý první utkání 3. předkola Ligy mistrů a do Edenu přijede klub, jehož jméno budilo svého času obavy po celé Evropě. Kyjevské Dynamo je totiž jedním z nejslavnějších klubů východní Evropy a zároveň – a to zcela prokazatelně – nejúspěšnějším klubem Sovětského svazu. Celkem třináctkrát vyhráli Kyjevané nejvyšší sovětskou fotbalovou ligu (žádnému jinému klubu se to víckrát nepodařilo), jedenáctkrát skončili druzí a třikrát třetí. V letech 1975 a 1986 se stali vítězi Poháru vítězů pohárů, předchůdce dnešní Evropské ligy, v roce 1975 navíc přidali i vítězství v Superpoháru UEFA.

Největší úspěchy Dynama v 70. a 80. letech jsou spojeny se jménem legendárního kouče Valerije Lobanovského. Ten stojí za sedmi tituly mistrů SSSR, oběma triumfy v PVP a po svém návratu na lavičku Kyjeva i za dalšími pěti ukrajinskými tituly. Dres Dynama oblékali hned tři hráči, kteří získali Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V roce 1975 to byl Oleg Blochin, o šest let později pak Ihor Belanov. V roce 2004 se pak ze zisku Zlatého míče těšil Andrej Ševčenko, který v Dynamu působil v letech 1994-1999 a 2009-2012.

Bez Evropy naposledy před 13 lety

Ani v nové éře po rozpadu Sovětského svazu ale Dynamo neztratilo nic ze svého lesku. Samostatnou ukrajinskou ligu ovládlo po jejím vzniku hned devětkrát v řadě a sesadit ho dokázal až v roce 2002 Šachtar Doněck. Od té doby spolu až na dvě výjimky soupeří o první dvě místa právě Šachtar a Dynamo, a jejich bilance stále vyznívá lépe pro Kyjev. Ten má v klubové vitríně zatím 15 ukrajinských titulů, Doněck „pouhých“ jedenáct.

Zkušenosti nechybí Dynamu ani z evropských pohárů. Vždyť v základní skupině některého z nich chybělo naposledy v sezoně 2005/06, tedy před třinácti lety. Tehdy ve 2. kvalifikačním kole Ligy mistrů vypadlo se švýcarským Thunem, který se následně dostal až do skupiny, kde skončil na třetím místě před Spartou. V sezoně 2008/09 se kyjevští dostali až do semifinále Poháru UEFA, kde vypadli právě se svým arcirivalem a pozdějším vítězem soutěže Šachtarem Doněck. Dvakrát se pak probojovali do čtvrtfinále Evropské ligy. V roce 2011 vypadli s portugalskou Bragou, v roce 2015 nestačili na italskou Fiorentinu. V loňské sezoně se Dynamo dostalo do osmifinále Evropské ligy, kde jej vyřadilo Lazio Řím. V žebříčku UEFA patří Dynamo 23. místo – výše se z nedávných pohárových soupeřů Slavie nachází pouze Tottenham a Sevilla.

Poslední ukrajinský titul Dynama se ovšem datuje do sezony 2015/16, od té doby museli Kyjevané první příčku dvakrát postoupit Šachtaru, stejně jako prvenství v ukrajinském poháru. Letošní ročník ovšem začalo Dynamo lépe. Získalo Ukrajinský superpohár a ve čtyřech soutěžních zápasech zatím neinkasovalo, i když všechny vyhrálo o jedinou branku.

Velký článek o slavné historii Dynama Kyjev najdete v magazínu POLOČAS na zápase Slavia - Dynamo!

Dynamo v sezoně 2018/19

Šachtar Doněck – Dynamo 0:1
Ukrajinský Superpohár
18‘ Bujalskyj

Dynamo – Vorskla Poltava 1:0
1. Kolo Ukrajinské PL
33‘ Dallku (vl.)

FK Lvov – Dynamo 0:1
2. kolo Ukrajinské PL
90+2‘ Rusyn

Dynamo – Šachtar Doněck 1:0
3. kolo Ukrajinské PL
65‘ Verbič

Nominace Dynama k zápasu se Slavií:

Úvodní foto: twitter.com/DynamoKyiv

Aktuálně

Slávistky uvařily Spartu i rekord v návštěvnosti!

27. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zažily skvělý den v Fortuna Areně! V prvním derby nadstavbové části sezony zdolaly rivala z Letné v poměru 4:1 a navrch zlomily rekord návštěvnosti, který od dnešního dne drží právě Fortuna Arena a fotbalistky Slavie!

ONLINE: Od 15:00 derby žen ve Fortuna Areně

27. 4. 2024
Slávisté přivítají ve 2. kole 1. ligy žen na stadionu ve Fortuna Areně rivala ze Sparty. Do základní sestavy se vrací Kateřina Svitková. Utkání můžete sledovat na 02 TV Sport.

B-tým v neděli proti Motorletu

26. 4. 2024
Slávistický B-tým v neděli vyzve ve 24. kole ČFL na Xaverově Motorlet. Utkání je na programu od 10:15.

Další články