Konkurence v kádru je nezbytná, říká Miroslav Beránek | SK Slavia Praha
Více

Konkurence v kádru je nezbytná, říká Miroslav Beránek

PRAHA - V sobotu se chystají slávisté vstoupit do jarní části ligy a trenér Miroslav Beránek se rozhovořil nejen o způsobu, jakým chtějí sešívaní pracovat do budoucna, ale i o nových posilách nebo zimní přípravě. Jak se týmu vydařila, to ukáže souboj s Libercem. „Čeká těžká prověrka,“ je jasné trenérovi.
Slavii končí příprava a zbrojí na jarní část soutěže. „Cílem přípravy bylo, aby dostal příležitost co nejširší kádr, což se splnilo. Výsledky byly smíšené, ale pro mě je podstatné, že měl výkon stoupající tendenci směrem k lize. Dali jsme prostor i mladým, vykrystalizovalo nám šestnáct nebo sedmnáct hráčů, kteří mohou bez obav nastoupit v základní sestavě, což týmu velmi prospívá,“ chválil si trenér Miroslav Beránek.

Vyrovnanost širšího kádru je podle něj velké plus. „Výhodou je, že máme kam sáhnout, když se někdo zraní nebo zápasy nebudou probíhat, jak jsme si představovali. Konkurence je nezbytná, pro hráče je to motivace. Na některých postech je rozdíl mezi těmi hráči menší, na některých větší. Ale musím říct, že kvalitnější širší kádr přispívá k tomu, že i práce na tréninku je kvalitnější,“ objasnil Beránek.

Tým prodělal za letošní sezonu sérii změn. „Od léta jsme nasadili nějakou laťku, určitý směr. Hráči postupně z různých důvodů tým opouštějí. Na druhou stranu tým zkvalitňujeme a našimi mladými odchovanci okysličujeme. Dali jsme signál, že záleží jen na nich a že mají dveře otevřené. Už teď jsou v juniorce a dorostu hráči, kteří v létě do týmu určitě přijdou. A další máme na hostování, ti se v létě také určitě vrátí. Věřím, že to je perspektivní a cílevědomé budování týmu a v budoucnu se to projeví,“ hledí do budoucna trenér.

Miroslav Beránek zároveň s týmem hledá vlastní cestu vzhůru. „Nechceme se inspirovat dalšími kluby, máme vlastní cestu. Náš dorost vyhrál extraligu, juniorka vyhrála juniorskou ligu. Máme z koho brát. Chceme tyto hráče dostat do prvního mužstva. Chceme se vyhnout tomu, co se stalo dřív, náš nejsilnější ročník 1988 teď proti nám hraje v dresu soupeře,“ chce se poučit z minulosti.

Zimní posily: Dáváme šanci odchovancům

„Pokračujeme v konceptu z léta, dáváme šanci odchovancům. Tým pak doplňujeme lidmi, o kterých si myslíme, že by nám mohli pomoci. Chtěli jsme jednoho levého obránce – přišel Krisztián Tamás. Chtěli jsme jednoho středového hráče – přišel Simon Deli. Vytvořili jsme konkurenci i z vlastních zdrojů,“ objasnil Miroslav Beránek strategii posílení týmu.

Krisztián Tamás přišel na post levého obránce. „Byl s námi už v prosinci. Ukázal, že ne náhodou je v AC Milán. Je to hráč na svůj věk velmi takticky vyspělý, má přehled, herní myšlení, a umí dobře vyřešit situace. Krátce se nám to zaseklo a pomalu jsme se poohlíželi jinde. Ale k jednání jsme se vrátili a jsem rád, že úspěšně dopadla. Věřím, že tady uplatní svůj talent a v létě smlouvu prodloužíme,“ doufá Beránek.

Další posilou je Simon Deli. „V Budějovicích i v Příbrami ukázal, že je na českou ligu adaptovaný. Čekám ještě takovou lepší adaptaci do týmu během jara. Má na to, aby tomuto mužstvu pomohl,“ věří trenér slávistů.

Slavia posílila v útoku mladými hráči. „Máme tu Dame Diopa, který měl menší zdravotní obtíže. Podzim měl tady v Čechách na adaptaci a v juniorce prokázal své střelecké schopnosti. Z hostování se vrátil Marek Červenka. Dostanou šanci za Milanem Škodou, který je naše číslo jedna, oba se svědomitě připravují,“ dodal na jejich adresu kouč.

Posledním otazníkem je příchod Michala Švece. „Je to slávistický odchovanec, který už v šestnácti nastoupil v Poháru UEFA. Slávistů chceme mít v týmu co nejvíc. Když se daná možnost objevila, přišel Michal na testy, protože jsme ho delší dobu neviděli. Byť měl výpadky a potřebuje dotrénovat, věřím, že do pátku se přestup uzavře a tým bude kompletní,“ dodal k příchodům Miroslav Beránek.

Někteří hráči naopak v zimě Slavii opustili. „Martin Juhar řekl, že na levé straně obrany nechce hrát. A pak řekl, že nechce hrát ani za Slavii. Takový hráč by nám v rozvoji nepomohl. Pro obě strany je lepší, když se porozhlédne někde jinde. My mu odchod umožnili a přivedli jsme na jeho post Tamáse. Bylo to jeho rozhodnutí, nikdy jsem to nezažil. A už vůbec jsem to nečekal ve Slavii,“ mrzelo trenéra.

V sobotu do Liberce

Slavia je po podzimu osmá. „Chceme-li pokračovat v procesu zlepšení, reálné může být páté místo. Čtvrtá Boleslav nám už utíká o šest bodů,“ stojí nohama na zemi Beránek.

Do tréninku se opět zapojil i Martin Berkovec, který kvůli zánětu šlach v předloktí vynechal soustředění v Turecku. „S týmem trénuje od včera. Ještě vše nedělá, jsme raději opatrnější, není důvod chvátat, takže počkáme, až se zcela uzdraví,“ prozradil trenér.

Slavii čeká na začátek ligy Liberec. „S Libercem jsme se na soustředění v Turecku vzájemně sledovali. Je tam nová trenérská dvojice a změnili způsob hry. Je to úplně jiný Liberec, doplnili kádr kvalitními hráči, takže nás čeká těžká prověrka,“ nepodceňuje soupeře kouč Slavie.

Brankářskou jedničku Slavie i to, kdo bude chytat v Liberci, nechtěl trenér ještě zveřejnit. „Mám jasno, kdo bude chystat, ale ještě jsem to neřekl ani hráčům. První se to dozvědí brankáři,“ zakončil téma gólmani Miroslav Beránek.

Chybět bude kvůli karetnímu trestu i kapitán Martin Latka. „Problém to určitě je. Je to šéf týmu, lídr obrany. V přípravě vypadal velmi dobře, nicméně jsou tady další hráči. Už jsem mluvil o tom, že máme kvalitnější širší kádr. Hráči, kteří nastoupí, to můžou jedině dokázat,“ nebojí se vynucených změn trenér.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Hráči na hostování: Mezi střelci Icha s Filou

25. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články