Statistické ohlédnutí za podzimem: Pozor na Hušbauera | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Pozor na Hušbauera

PRAHA – Slavia je po podzimní části ligy nejčastěji skórujícím ligovým mužstvem. Své soupeře dokázala překonat hned třicetkrát, a naopak jen dvanáctkrát lovila míč ze své sítě. Kdy a jak červenobílí pálili v lize a pohárech a jak se naopak dařilo defenzivě?

Vytváření šancí

Slávisti se na podzim rozhodně nebáli vystřelit. Z celkových 245 zakončení jich mezi tyče mířilo 86 a 30 z nich pak skončilo gólem. A průměr téměř dvou vstřelených branek na zápas (1,9) ze Slavie činí nejproduktivnější ligový celek. Koneckonců, jediný ligový zápas, v němž branka do sítě soupeře nepadla, bylo utkání dvanáctého kola v Jablonci. Na hřištích ostatních soupeřů jinak nastříleli devatenáct branek, doma v Edenu jedenáct.

Ve všech soutěžních utkáních včetně domácího poháru a kvalifikace Evropské ligy se sešívaní radovali celkem čtyřiačtyřicetkrát. A co je zajímavé, v 80 % padaly branky ze hry. Pouze 9 gólů proměnili slávisté ze standardní situace, přičemž pětkrát po rohovém kopu a dvakrát z penalty. V poháru s Chrudimí se nemýlil Mihalík, v lize ale Slavia první dva nařízené kopy neproměnila. Tím, kdo prolomil podzimní ligové penaltové trápení, byl Milan Škoda, a to až v úplně posledním utkání ve Zlíně.

Choďte na zápasy včas

Přestože se poslední dobou hovořilo o tom, že sešívaní pálí zejména po poločasové přestávce, na podzim vsítili sedm gólů už v první čtvrthodině zápasu. Jinak ale druhý poločas výrazně převyšuje ten první, šestadvacet branek padlo ve druhé půli a patnáct v první (z toho čtyři v poháru proti Litoměřicku a tři v posledním kole ve Zlíně).

Pozor na Hušbauera

Standardem také je, že si sešívaní v jednom zápase mezi sebou vymění míč 432krát a v 78 % případů přihrávka úspěšně najde svého adresáta. Nejčastěji a současně nejpřesněji si v rámci ePojištění ligy nahrávali slávisté v domácím utkání se Zlínem, který skončil remízou 2:2.

Slavia také vyprodukovala ze všech týmů nejvíce přihrávek do gólové šance – 151. A koho nebylo radno nechávat bez dozoru? Rozhodně Josefa Hušbauera, který má na svém kontě šest gólových asistencí a také nejvyšší Chance index (201) z celé ligy. Ukazatel, který říká, kolik hráč vytvořil spoluhráčům gólových příležitostí. Nutno zdůraznit, že slávistický záložník body sbíral v každém utkání, do nějž nastoupil.

Josef Hušbauer byl na podzim pevnou součástí základní sestavy, od začátku naskočil do všech ligových duelů, odehrál v nich 1 389 minut a rozdal 802 přihrávek. Svůj výkon vyšperkoval ještě v kvalifikaci Evropské ligy, v níž jeho gól zajistil Slavii účast v play-off. Ani v ePojištění lize nevyšel naprázdno, prosadil se proti Příbrami.


Slušnost v lize neznamená slabost

Slavia v podzimní části ligové sezony inkasovala za šestnáct utkání pouze dvanáctkrát, a to z celkových 64 střel, které mířily mezi tyče. Sešívaní gólmani navíc udrželi v polovině utkání čisté konto, sedmkrát vychytal své soupeře Jiří Pavlenka, jednou Martin Berkovec.

Červenobílí byli druhým nejúspěšnějším týmem v obranných soubojích (prvním byl Jablonec). Současně se ale při utkání chovali nejslušněji ze všech celků. Od sudích neviděli ani jednu červenou kartu, jen 18 žlutých. I druhá nejslušnější Plzeň má o 6 karet více. Jediný, kdo kvůli čtyřem kartám musí vynechat první jarní utkání, je defenzivní záložník Michael Ngadeu.

Sbírání bodů

Sešívaní mají za sebou neúspěšnější podzim od mistrovské sezony 2008/2009. Slavia má na svém kontě 35 bodů. Na první příčku sice ztrácí pouze jeden bod, ale vedoucí Plzeň má ještě zápas na Bohemce k dobru. A k dobru má také podzimní vítězství nad červenobílými.

O body kromě ní dokázali Slavii připravit remízovým výsledkem už jen hráči Zlína, Jihlavy, Teplic, Jablonce a Bohemians, kromě prvního jmenovaného celku ale žádný nepatří ke konkurentům o čelo tabulky. Zlínu Slavia v odvetě vyloupila Letnou výsledkem 4:0 a porazila i další velké rivaly v boji o poháry – Spartu 2:0 a Boleslav 2:1.


Předchozí díly:



Aktuálně

Za slávistkami na finále poháru

1. 5. 2024
Ve středu 8. května od 12:45 hodin se ve Velkém Meziříčí odehraje finále Poháru FAČR, kde se naše fotbalistky utkají se Slováckem. Společný autobus organizovaný Fanklubem a Odborem přátel Slavie vyjíždí, a vy můžete být jeho pasažérem!

MATCHDAY Hradec. Rekord, první trefa i spokojený odchovanec

1. 5. 2024
Slávisti po více než dvou letech dovedli venkovní ligové střetnutí s Hradcem Králové do vítězného konce, Jindřich Trpišovský se svou 192. výhrou stal trenérským rekordmanem české nejvyšší soutěže. Kamery MATCHDAY v Malšovické Aréně vše poctivě snímaly.

Terénní sanitky i pomoc nemocným dětem. Adresná podpora dorazila na Ukrajinu

30. 4. 2024
Ihned po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu začala Slavia pomáhat Ukrajině ve všech oblastech. Aktivně se zapojili zaměstnanci, hráči, realizační tým, fanoušci i kluboví partneři. V posledních dnech se pak realizovaly další dva projekty adresné pomoci, které klub podpořil v sezoně 2023/2024.

Další články