Statistické ohlédnutí za podzimem: Křest poháry | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Křest poháry

PRAHA - Slavia má za sebou podzimní část sezony, která začala 2. června a s níž se sešívaní rozloučili na akci Otevíráme Eden v sobotu 3. prosince. Jakých bylo uplynulých šest měsíců pro červenobílé? Co všechno tým zažil a jaké jsou jeho největší úspěchy? Pojďme se podívat na první statistické ohlédnutí.
Účast v předkolech Evropské ligy sebou přinesla nejen nečekaně brzký start letní přípravy, ale také řadu posil. Přišel kamerunský obránce Michael Ngadeu, turkmenský záložník Ruslan Mingazov, bosenský záložník Jasmin Ščuk a do Edenu se vrátil také Dušan Švento. Slavia posílila ofenzivu jednak tím, že udržela Milana Škodu a také současně přivedla další dva hráče. Nizozemce Micka van Burena a Gina van Kessela.

Prvním testem byla pro tým série pohárových předkol, v samém závěru července se připojila liga. Tedy spíš se připojit měla, pro sešívané byl úvodní duel v Brně jen výletem na Moravu. Odehrání zápasu zabránil intenzivní déšť, který se vytrvale snášel na hrací plochu, a zápas tak byl odložen na říjen.

V srpnu skončily na kopačkách hráčů Anderlechtu sny o základní skupině Evropské ligy. A po prohře 1:3 na půdě mistrovské Plzně se loučil také trenér Dušan Uhrin. Nutno podotknout, že to na podzim byl jediný ligový duel, z něhož červenobílí vyšli bez bodového zisku.

Po reprezentační přestávce usedl na lavičku trenér Jaroslav Šilhavý, který své angažmá načal remízou 2:2 v Teplicích. A Slavia pod jeho taktovkou ještě neprohrála, ztratila body už jen v Jablonci za bezbrankovou remízu.

V průběhu týdne se podíváme na podzimní část sezony podrobněji a pondělí patří účasti sešívaných v pohárových soutěžích: V kvalifikaci Evropské ligy a v domácím MOL Cupu. 

Evropská liga: Šest cenných zkušeností

Slavia má za sebou dlouhý a náročný podzim, který ale začal vytouženou účastí v předkolech Evropské ligy. Do cesty se jí postavila jako první Levadia Tallinn, na jejíž půdě sice Slavia prohrála 1:3, Mešanovičův gól se ale o týden později ukázal jako klíčový. Sešívaní den před zápasem v Estonsku přivedli nizozemského střelce Gina van Kessela, který následně sehrál důležitou roli v odvetě. V Edenu se gólově prosadil, nahrál na branku Milana Škody a Slavia díky vítězství 2:0 postoupila do třetího předkola.
Zde ji čekalo portugalské Rio Ave a opět rozhodl gól vstřelený na půdě soupeře. Po domácí bezbrankové remíze poslal Slavii do play-off svou střelou na vzdálenější tyč Josef Hušbauer. Na tom nic nezměnila ani vyrovnávací branka Ria. Sny o základní skupině ale zadupal do země zkušený soupeř. Bruselský Anderlecht sešívané dvakrát přejel výsledkem 3:0.

Branky:
1 – Hušbauer, Mešanovič, Škoda, van Kessel
Asistence:
1 –Bořil, Kenia, Mikula, van Kessel

Čistá konta:
2 – Pavlenka (doma s Levadií a Rio Ave)

ŽK:
3 – Hušbauer
2 – Mikula
1 – Bořil, Deli, Mešanovič, Ngadeu, Souček, Škoda, van Kessel

MOL Cup: Povedený vstup do poháru

Že se sešívaní dokáží popasovat se soupeři z nižších soutěží nebylo v minulosti vždy pravidlem. Letos se ale nenechali zaskočit a ohlídali si úvodní zápas. Ve třetím kole nastříleli třetiligové Chrudimi tři branky a postoupili do osmifinále.
To se od letošního roku hraje na jeden zápas a los určuje, na kterém hřišti se zápas bude konat. Slavia tak hostila Litoměřicko doma v Edenu a parádně si zastřílela. Na výsledku 7:0 se hattrickem podílel Muris Mešanovič.

Branky:
3 – Mešanovič
2 – van Buren
1 – Barák, Mihalík (pen.), Mingazov, van Kessel, Železník

Čistá konto:
1 – Berkovec (doma s Litoměřickem)

ŽK:
1 – Bořil

Při zápasech Evropské ligy panovala v Edenu fantastická atmosféra!

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články