Slavia vstoupí v sobotu do jarní části Gambrinus ligy. Už bez Martina Fenina | SK Slavia Praha
Více

Slavia vstoupí v sobotu do jarní části Gambrinus ligy. Už bez Martina Fenina

EDEN – Slavia vstoupí v sobotu na půdě Olomouce do jarní části Gambrinus ligy. Příprava byla dlouhá, ale její průběh si jak vedení, tak trenér i hráči pochvalují. „Na ligu se těšíme,“ zní z kabiny Slavie.

Kisel: Příprava proběhla tak, jak jsme si naplánovali

Zimní přípravu uzavřela sobotní generálka se Slovanem Liberec. Jak hodnotí zimní přípravu sportovní ředitel Slavie Karol Kisel?

„Jsme velice spokojeni, shodli jsme se, že ji absolvujeme herní formou, což se nám povedlo v Turecku i na Tenerife ve skvělých podmínkách. Proběhlo to tak, jak jsme si naplánovali,“ pochvaluje si sportovní ředitel Slavie Karol Kisel.

V zimě se ve Slavii událo mnoho hráčských změn. „Plánované kroky se nám povedly, kádr se nám zdá vyvážený. Máme starší hráče, střední i mladší generaci. Navíc je v kádru mnoho hráčů, kteří prošli Slavií v minulosti. Samozřejmě nejdůležitější bude jarní část, příprava je jen příprava, hlavní část jsou mistrovská utkání, víme, že nás čeká boj o záchranu. První cíl je dostat se právě z pásma ohrožení,“ má jasno Karol Kisel.

Jak to vypadá s hráči, kterým Slavia svolila hledat si angažmá a v současnosti se připravují s juniorkou? „Intenzivně se o nich jedná, ještě není přestupové okno u konce, vypadá to, že odejdou všichni, ale není to definitivně potvrzeno,“ nastínil sportovní ředitel sešívaných.

Koubek: Až na Martina Dobrotku je zdravotní stav dobrý

Trenér Miroslav Koubek byl s přípravou spokojený. Jaký úkol si pro zimní přestávku mimo jiné vytyčil?

„Součást přípravy bylo poznat výkonnost nových hráčů a ověřit si možnosti, najít vazby pro samotnou sestavu hráčů, kteří k sobě pasují. Narušilo to zranění Tomáše Necida, který jako klíčový hráč útočné fáze nebyl v k dispozici ve všech zápasech,“ nastínil trenér Miroslav Koubek.

Jak to tedy vypadá se zdravotním stavem hráčů v současnosti? „Až na Martina Dobrotku je to dobré. Drobné problémy má Joseph Mensah, ale s ním se do vstupu soutěže nepočítalo,“ objasnil kouč.

Slavia v závěru soustředění v Turecku mnoho gólu nestřílela, na podzim v lize dala jen 12 branek. „Nejsem spokojený. Ale když jsme hráli na Kanárech s amatéry, dali jsme 18 branek, takže góly střílet umíme. Na umělce jsme druholigovým celkům vstřelili po třech gólech, Maďarům zase tři, pak se to trochu zaseklo. Nejsme mašina na góly, hrajeme o záchranu. Hledali jsme v přípravě různé varianty, experimentujeme. Samozřejmě nám scházel Tomáš,“ přidal trenér Slavie.

„My jsme nehráli poslední zápasy s druhou ligou. Věřím, že bychom Třebíči dali třeba také pět šest gólů, ale my jsme hráli s Libercem, který za dva dny hraje Evropskou ligu. Nepanikaříme, ale že nás tlačí bota, že hráčům vytýkám, že se musejí chovat jinak než se chovají, že denně děláme nácviky a nutíme hráče do zakončení, aby byla efektivní, to je samozřejmě pravda. Že bych byl spokojený na sto procent, to určitě nejsem, ale nepanikařím. Tito soupeři v přípravě byli z pohledu gólových hodů nereální,“ vysvětlil trenér.

Prakticky už od podzimu začala obměna kádru A-týmu, který v zimě doznal dalších několika změn. „Změn bylo hodně a příprava sloužila k tomu, abychom to herní seznámení při změnách udělali, aby si to všechno rozumělo. Ve všem chci hledat pozitiva. Když například Tomáš v Turecku vypadl, měli jsme šanci vidět na tom postu jiné hráče jako Honza Vošahlík, brejkový Martin Juhar i Pavel Vyhnal. Máme dnes čtyři hrotové hráče a vážíme si jich,“ popsal trenér, jehož mužstvo zvolilo nakonec za kapitána Karla Pitáka.

„Vybral jsem jako kandidáty právě Karla a Milana Škodu. Kapitán musí být respektovaná osoba, vykazovat výkonnost, musí to být osobnost také mimo kabinu. Důležitá je komunikace s trenéry, médii, rozhodčími. V osobě Karla Pitáka se mužstvo rozhodlo správně, on tyto vlastnosti má,“ je si jistý Miroslav Koubek.

Piták: Na ligu se těšíme hodně

A co na to nový kapitán? „Jsem rád rád, že mi dali hráči i trenéři důvěru, ale důležité je, co budeme předvádět na hřišti. Až tam se ukáže, jaký jsme tým,“ zdůraznil navrátilec do Slavie Karel Piták. „Pravda leží na hřišti,“ přidal myšlenku, kterou se do hlavy slávistického kapitána snažili dostat trenéři od žáčků.

Už v sobotu tak Karel Piták zažije obnovenou premiéru v sešívaném. „Těším se hodně, jsem rád, že už to začíná. Jsme dobře připravení, měli jsme kvalitní přípravu i soupeře, hodně nás to prověřilo, uděláme maximum pro co největší úspěch,“ dodal kapitán.

Necid: Gól chci dát v každém zápase

Velkou posilou nejen v útoku by měl být Tomáš Necid, který na začátek všechny uklidnil. „Už jsem zdravotně v pořádku,“ uvedl. Má nějaké cíle do jarní části? „Nikdy si závazky nedávám, chci dát gól v každém zápase. Když se mi to v jednom nepovede, chci ho dát hned v dalším. Důležité je získávat tři body, musíme Slavii co nejdříve zachránit,“ věří útočník.

Na dotaz jednoho z novinářů, zda nebere slávistický útočník návrat do svého klubu jako krok zpátky, odpověděl: „Kdyby to byl krok zpátky, tak bych tu nebyl, jsem rád, že jsem se vrátil a že můžu zase hrát ve Slavii,“ zakončil jasně
Tomáš Necid.

Do jarní části bez Martina Fenina 

Zástupce médií také zajímala aktuální situace kolem hráče Martina Fenina a jeho působení ve Slavii. „Klub ho angažoval v plné víře s ním udělat dobrý přestup, posílit kádr Slavie, pomoci jak kádru, tak hráči. To se nepodařilo, v průběhu roku jsme s ním řešili celou řadu problémů, po stránce disciplinární a co se týče našeho trestního disciplinárního řádu. Zvali jsme ho k sezením, kde jsme ho nabádali k dodržování veškerých předpisů, které jsou nutné pro činnost v klubu,“ informoval generální ředitel Slavie Jaromír Šeterle.

„Až do současné chvíle se tato záležitost řešila mezi právními zástupci Martina Fenina a právními zástupci klubu Slavie Praha. Výsledek je, že tuto záležitost ukončíme smírnou cestou. A to v tom smyslu, že s hráčem máme ukončenou smlouvu a domluvíme se na jeho odchodu ze Slavie tak, abychom se rozešli pokud možno jako slušní lidé, když už ne přímo jako přátelé,“ pokračoval Jaromír Šeterle.

„Jsem rád, že se nakonec našla smírná cesta k tomu, aby se kroky Slavie a Martina rozešly. Já osobně jsem ho k tomu nabádal už zhruba před dvěma měsíci, kdy jsme na toto téma začali jednat. Věřil jsem, že se dohodneme už tehdy, ale nedopadlo to. Tak už to ale ve fotbale chodí, že ne všechno vyjde, ale teď je potřeba za tím udělat tlustou čáru a jít každý svou cestou,“ uzavřel sportovní ředitel Slavie Karol Kisel.

Aktuálně

Prodej lístků na FORTUNA:LIGA FINÁLE od 29. dubna

26. 4. 2024
Prodej vstupenek na tři domácí zápasy v rámci FORTUNA:LIGA FINÁLE začne v první polovině týdne po odehrání posledního zápasu základní části. Lístky se budou prodávat zvlášť na každý zápas a budou ve volném prodeji.

PREVIEW: Bořil a Trpišovský před zápasem v Hradci

26. 4. 2024
Základní část FORTUNA:LIGY zakončí slávisti v Hradci Králové. O nedělním zápase promluvil hlavní trenér Jindřich Trpišovský, na dotazy fanoušků odpovídal kapitán Jan Bořil.

Preview: Karel Piták a Diana Bartovičová před derby žen

25. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen, šlágr 2. kola nadstavby 1. ligy žen se pomalu blíží. Fotbalistky Slavie se představí ve Fortuna Areně v sobotu 27. dubna od 15 hodin. O duelu promluvili trenér žen Karel Piták a kapitánka Diana Bartovičová.

Další články