Skvělý úvod nakonec přinesl jen bod | SK Slavia Praha
Více

Skvělý úvod nakonec přinesl jen bod

1:1
(1:1)
Pohár, 28. 9. 2017, Astana Arena
Pohár, 28. 9. 2017, Astana Arena
FC Astana - SK Slavia Praha
Branky: <b>Branky:</b> 42. Tomasov – 18. Ngadeu<br> <b>ŽK:</b> Mužikov, Postnikov – Jugas, Bořil, Sobol<br> <b>Rozhodčí:</b> Ekberg – Nilsson, Hallberg
ASTANA/ASTANA ARENA - Sešívaní skvěle vstoupili do utkání Evropské ligy proti Astaně a už po 18 minutách vedli, soupeř ale vyrovnal těsně před přestávkou a ve druhé půli už branka nepadla. Slavia tak bere do tabulky skupiny A další bod.
Slavia v Astaně bojovala o přerušení dvou sérií. Ta první se týkala sešívaných, kteří už deset let – od památného vítězství na Ajaxu – nevyhráli venkovní zápas v evropských pohárech. Ta druhá pak Astany, která naopak už 15 zápasů v řadě doma v pohárech neprohrála.

V sestavě došlo k několika změnám. Na první pohled tou nejvýraznější byla změna na brankářském postu, kdy se v brance představil Přemysl Kovář. Jan Laštůvka měl lehký zdravotní problém a trenéři nechtěli riskovat zdravotní komplikaci.

To samé platilo i u Dannyho, který už je v pořádku a trénuje s týmem. K jeho nasazení do zápasu ale v Kazachstánu ještě nedošlo. V záloze se tak na křídlech představili Jaromír Zmrhal a Jan Sýkora, pod hrotem, na kterém nastoupil Tomáš Necid, operoval Miroslav Stoch.

Začátek utkání, které se hrálo na hřišti s umělým trávníkem a pod zataženou střechou Astana Areny, byl opatrný. Nejprve si po deseti minutách poradil Kovář se střelou Muzhikova, o čtyři minuty tečoval Zmrhal těsně vedle Sobolův centr.

Po 18. minutách hry už se otevřelo skóre utkání a radost z toho měla více než stovka fanoušků Slavie v Astana Areně. Po faulu na Stocha zahrával Jan Sýkora standardní situaci a krásný centr poslal přímo na hlavu Michaela Ngadeua, který se trefil přesně.

Následně byly k vidění atraktivní minuty. Míč k přímému kopu si postavil Twumasi a jeho nebezpečnou ránu vyrazil Kovář. Dvě minuty nato byli opět blízko gólu svěřenci trenéra Šilhavého. Na levém křídle si krásně naběhl na centr Jaromír Zmrhal, který pak poslal prudkou přihrávku do vápna. Ta propadla až k Sýkorovi, který z první trefil břevno!

A to nebylo v první půli všechno. Miroslav Stoch si po faulu na Rotaně postavil míč k přímému kopu a z dobrých pětadvaceti metrů trefila bomba slovenského záložníka břevno Erićovy branky.

Deset minut před koncem první půle o sobě dala poprvé vážněji vědět Astana, když si na Kabanangův centr z levého křídla naběhl Tomasov a z první střílel těsně vedle. Na druhé straně odpověděl Miroslav Stoch, k němuž propadl přes Tomáše Necida centr a z levého křídla trefil vyběhnuvšího gólmana.

Ještě před půli se Astana dočkala vyrovnání. Kabananga prudce vypálil zpoza vápna, Kovář míč vyrazil, ale dostal se k němu jako první Tomasov, na jehož dorážku neměl náš gólman šanci dosáhnout.

Do druhé půle vstoupili aktivněji domácí zejména díky agilnímu Tomasovovi. K velké šanci se pak Astana dostala v 54. minutě, kdy domácí při standardce zahráli signál a na levé straně se k míči dostal osamocený Twumasi, našel Maevského, jehož volej zastavilo jedno z těl ve skrumáži před Kovářovo brankou.

V 65. minutě poprvé ve druhé půli vážně zahrozili sešívaní, když se po rohu dostal k odraženému míči Jan Sýkora a jeho tvrdou přízemní střelu gólman Erić vyrazil.

V 72. minutě se na hřiště místo Tomáše Necida dostal kapitán Milan Škoda a hned po chvíli se dostal do nebezpečného zakončení, když hlavou zakončil Sýkorův centr. Jeho pokus ale šel vedle pravé tyče.

V závěru zápasu měl velkou šanci ještě Logviněnko, který hlavičkoval z malého vápna po Tagybergenově centru, balon ale nasměroval nad branku.

V nastaveném čase pak byli postupně po střetech se soupeři ošetřováni Jugas a Kovář, šance se ale objevily na obou stranách. Nejprve Logviněnko hlavičkoval z malého vápna nad, poté Hromada poslal svou střelu z voleje rovněž vysoko nad branku.

Nepřerušena tak zůstala série Astany bez prohry. Slavia si z promrzlé Astany veze bod za remízu 1:1.
1:1

Sestavy

FC Astana

Erić (C) – Bejsebekov, Šitov, Postnikov, Logviněnko, Šomko – Tomasov (82. Murtazajev), Majevski, Mužikov (88. Tagybergen), Twumasi – Kabananga

SK Slavia Praha

Kovář – Bořil, Jugas, Deli, Sobol – Ngadeu, Rotaň – Sýkora (87. van Buren), Stoch, Zmrhal (C) (62. Hromada) – Necid (72. Škoda)

Detaily utkání

Statistiky
<b>Branky:</b> 42. Tomasov – 18. Ngadeu<br> <b>ŽK:</b> Mužikov, Postnikov – Jugas, Bořil, Sobol<br> <b>Rozhodčí:</b> Ekberg – Nilsson, Hallberg

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články