Eden v EUFORII! Slávisté vydřeli základní skupinu UECL | SK Slavia Praha
Více

Eden v EUFORII! Slávisté vydřeli základní skupinu UECL

2:0pr
(0:0)
play off, 25. 8. 2022, Fortuna Arena
play off, 25. 8. 2022, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - RKS Raków Čenstochová
Slávisté ve vyprodané Fortuna Areně smazali proti Rakówu Čenstochová jednogólové manko z venkovního utkání, polského vicemistra porazili po neuvěřitelném dramatu 2:0 v prodloužení a slaví postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy. Vítěznou branku vstřelil ve 120. minutě Ivan Schranz.

Utkání poslal do prodloužení Moses Usor nádhernou ranou ve druhém poločase. Své soupeře se sešívaní dozví v pátek, kdy proběhne los.

Červenobílí začali náporem. Do první šance se dostal Ibrahim Traoré, na konci první minuty ale balon netrefil ideálně, Kovačević, uzdravená jednička Rakówu, ho ukryl do rukavic. Po signálu z rohové kopu na druhé straně pálil Rundić mimo branku stráženou Alešem Mandousem.

Po vynikajícím křižném pasu Tomáše Holeše a dobré práci Davida Douděry zkoušel střelecké štěstí Moses Usor, proti trojbloku hráčů Rakówu neuspěl. Po patnácti minutách zakončoval pohlednou akci opět Usor, Kovačević nigerijskému útočníkovi zmenšil úhel a volný míč odkopli obránci.

Po střetu Musiolika s Lukášem Masopustem museli na hřiště zdravotníci obou týmů, oba hráči ale mohli v utkání pokračovat. Ve 23. minutě vytáhl Aleš Mandous fantastický zákrok proti ráně Lópeze z bezprostřední blízkosti, dorážka španělského univerzála skončila na levé tyči. Defenzivní povinnosti si na výbornou splnil Aiham Ousou, který nenechal zakončit Musiolika. Po následném rohovém kopu ke střele z velké dálky natáhl Gwilia, trefil vlastního spoluhráče.

Po půlhodině hry centr Davida Juráska prodloužil Ibrahim Traoré, Stanislav Tecl padl po souboji v pokutovém území, angličtí sudí nechali hru pokračovat. Hlavička Santose nebyla přesná, se stříleným Usorovým centrem si poradila hostující obrana a Kovačević. Bosenský gólman byl pozorný i proti pokusu Ibrahima Traorého z velkého úhlu, na bližší tyči míč nadvakrát zkrotil. Běžela 41. minuta.

Do konce první poločasu si ani jeden z týmů vážnější příležitost nevypracoval, do kabiny se šlo za bezbrankového stavu. Slávisté za úvodních 45 minut čtyřikrát ohrozili brankáře hostí, míč na svých kopačkách drželi 56 % času.

V 50. minutě nebezpečně střílel vystřídavší Gutkovskis, míč těsně minul levou Mandousovu tyč. Rána Tudora skončila na sešívaném bloku. O chvíli později Jindřich Trpišovský trojnásobně střídal, odpracováno měli Tecl, Masopust a Douděra, jejich místa zaujali Schranz, Olayinka a Lingr. V 58. minutě měli slávisté štěstí, López po kličce Mandousovi netrefil prázdnou branku, vlnila se boční síť. Traorého hlavička ke smůle slávistů mířila po rohovém kopu pouze doprostřed branky.

V 62. minutě se vyprodaná Fortuna Arena dočkala gólu! Moses Usor nádhernou ranou do vzdálenější šibenice využil sehrávku Ivana Schranze. Akci začal výborným přenesením hry Petr Ševčík – 1:0. Skóre dvojzápasu bylo v tu chvíli srovnáno. Po faulu Rundiće za žlutou kartu zahrávali sešívaní volný přímý kop, pozornost Kovačeviće znovu prověřil Usor. Stejný souboj se opakoval o pár desítek vteřin později, bosenský gólman opět výrazně podržel své spoluhráče. Drtivý tlak slávistů pokračoval dále, nedorozumění obránců Čenstochové s gólmanem málem využil Ondřej Lingr.

V 77. minutě musel hřiště kvůli zranění opustit autor první branky Moses Usor, fanoušci ho odměnili hromovým potleskem, z rozcvičovacího úboru se vysvlékl Lukáš Provod. Deset minut před koncem střídal David Jurásek, kterého nahradil Oscar. Liberijský univerzál mohl navýšit náskok, jeho gólovou hlavičku na brankové čáře vyboxoval konečky rukavic Kovačević. Další fantastický zákrok předvedl bosenský brankář proti Lingrově pokusu v 88. minutě, tlak slávistů hnaných frenetickým publikem byl v tu chvíli drtivý.

Rozhodčí nastavili pět minut, Santosova hlavička se snesla vedle levé tyčky. Krátce poté byla druhá půle ukončena, na řadu přišlo prodloužení. První zahrozil Raków, Gutkovkis pálil po rychlém brejku, vracející se Santos do jeho rány dokázal vložit nohu a míč skončil v náručí Aleše Mandouse. Po vystřídání Ševčíka natáhl k utěšené střele pravačkou Christ Tiéhi, Kovačević ji zlikvidoval vyražením na roh. V závěru prvního prodloužení přežili slávisté dva závary Čenstochové, po krátké občerstvovací pauze začala jeho druhá část.

Střílený centr Lukáše Provoda proletěl malým vápnem netečován, kličkovanou Ibrahima Traorého obrana Rakówa s vypětím všech sil odvrátila na roh. Po jeho rozehrání hlavičkoval Ivan Schranz nad. Slovenský reprezentant měl na noze rozhodnutí, ve 120. minutě jeho halfovej levačkou minul levou tyč. Pár desítek vteřin nato se ale slávisté dočkali! Hlavička Ivana Schranze zapadla do sítě a rozpoutala v Edenu postupovou euforii.

Další zápas čeká svěřence Jindřicha Trpišovského a jeho kolegů v neděli v Brně, kde v rámci 5. kola FORTUNA:LIGY vyzvou nováčka z Brna.

2:0pr

Sestavy

SK Slavia Praha

Mandous – Douděra (56. Schranz), Ousou, Santos, Jurásek D. (80. Oscar) – Ševčík (94. Tiéhi), Holeš – Masopust (56. Lingr), Traoré, Usor (77. Provod) - Tecl (55. Olayinka)

RKS Raków Čenstochová

Kovačević – Svarnas (112. Rakovitan), Arsenić (C), Rundić – Tudor, Papanikolaou (11. Berrgren), Gvilia (90. Czyż), Kun (96. Kochergin) – Nowak (46. Wdowiak), Musiolik (46. Gutkovskis), López

Detaily utkání

Branky
62. Usor, 120. Schranz
Diváci
19370
Žluté karty
Ševčík, Oscar, Provod - Rundić, Arsenić, Tudor, Wdowiak, López
Rozhodčí
Pawson – Betts, Hussin (Ang.)

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články