Ke 130 letům výhra nad Baníkem. Zářil Matěj Jurásek | SK Slavia Praha
Více

Ke 130 letům výhra nad Baníkem. Zářil Matěj Jurásek

3:1
(0:0)
15. kolo, 6. 11. 2022, Fortuna Arena
15. kolo, 6. 11. 2022, Fortuna Arena
SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava
Slávisté si ke 130. narozeninám nadělili v 15. kole FORTUNA:LIGY vítězství 3:1 nad Baníkem, o které se zasloužil svými dvěma premiérovými brankami v lize Matěj Jurásek.

Začátku utkání předcházel slavnostní okamžik k výročí 130 let klubu. Východní tribuna Fortuna Areny nově ponese jméno legendárního útočníka Františka Veselého. Křtu se přímo na hracího ploše zúčastnil předseda představenstva Jaroslav Tvrdík a František Veselý mladší.

Fanoušci rozvinuli po celé délce tribuny plachtu zvěčňující Josefa Bicana, Františka Pláničku a Antonína Puče. Dlaždice posledního jmenovaného byla před utkáním také přidána na Chodník slávy před stadionem, stejnou formou byli oceněni i Jan Košek a Jaroslav Hausman.

Po nástupu na trávník si hráči obou klubů nasadili na hlavy klobouky vyjadřující podporu projektu F*ck Cancer, který šíří osvětu v oblasti rakoviny mladistvých.

Slávisté vstoupili do duelu aktivně, pokus Mosese Usora ukryl Laštůvka do rukavic, v 7. minutě obral Ondřej Lingr o míč váhajícího obránce, křižná střela proletěla těsně vedle levé tyče. Zakončení Frydrycha, majitele tří mistrovských titulů v sešívaném, chyběla přesnost. Přesný nebyl na druhé straně hřiště ani Jakub Hromada.

Ve 23. minut zkusil štěstí zdálky Oscar, kapitán Baníku Laštůvka byl připraven. Domácím se v úvodní půlhodině dařilo držet soupeře na obranné polovině, ojedinělé brejky naše defenzivní linie eleiminovala.

První branka visela ve vzduchu po zajímavém centru Santose, na který jen o krok nedosáhl nabíhající David Douděra. Ve 34. minutě vyslal na bránu Baníku dva zajímavé pokusy David Jurásek, ani jeden však mezi tři tyče nezamířil.

O chvíli později už míč z hlavy Tarase Kačaraby letěl tím správným směrem, na brankové čáře ho ale odhlavičkoval jeden z hostujících obránců. 40. minuta nabídla infarktové momenty na obou stranách. Ondřej Lingr nejprve nastřelil břevno, při následném protiútoku postupoval sám na Ondřeje Koláře Šehič, v tutové pozici však naštěstí minul.

Strhující pasáž vyústila také v hlavičku Eduarda Santose, která proletěla jen kousek vedle levé tyče. Byla to zároveň poslední akce první půle, která fanouškům nabídla atraktivní podívanou.

Do druhé půle nastoupili slávisté s jednou změnou v sestavě, Hromadu nahradil ve středu zálohy Christ Tiéhi.

V 53. minutě se diváci v Edenu dočkali úvodní branky, kterou si po přímém kopu Mosese Usora vstřelil do vlastní sítě Filip Kaloč – 1:0!

O pět minut později hosté stav skóre vyrovnali, po rohovém kopu se trefil hlavou Fleišman – 1:1. V 64. minutě se k přímému kopu postavil Christ Tiéhi, jeho pokus ale Laštůvka pokryl.

Rozhodnout vyrovnaný stav přišli na hranici poslední třetiny zápasu Stanislav Tecl a Matěj Jurásek, kteří vystřídali Jurečku s Usorem.

Skvělá volba trenérského týmu! Byl to právě střídající Matěj Jurásek, který stál na konci rychlého protiútoku a přesnou střelou na bližší tyč vrátil sešívaným v 73. minutě vedení – 2:1! Vstřelil tak svůj první ligový gól v kariéře!

Stejná pozice, stejný hráč a tentokrát střela na levou tyč, za kterou by se nemusel stydět ani Arjen Robben. Matěj Jurásek v 79. minutě přidal svůj druhý gól a navýšil slávistické vedení – 3:1!

Sešívaní dál tlačili, střela Olayinky v nastavení skončila jen těsně mimo. Pokus Tecla vyrazil Laštůvka.

Nic dalšího se už v utkání nestalo a Slavia si tak ke 130. narozeninám nadělila výhru a důležité tři body do tabulky. Poslední utkání podzimu čeká sešívané příští neděli ve Zlíně.

3:1

Sestavy

SK Slavia Praha

Kolář – Douděra, Kačaraba, Santos, Jurásek D. – Hromada (45. Tiéhi), Oscar (87. Kričfaluši) – Usor (70. Jurásek M.), Lingr (80. Provod), Olayinka, – Jurečka (70. Tecl)

FC Baník Ostrava

Laštůvka – Ndefe, Frydrych, Pojezný, Fleišman – Cadu (70. Jaroň), Kaloč (59. Boula), Tetour (80. Smékal) – Šehić (80. Tijani), Kuzmanović (70. Miškovič) , Almási.

Detaily utkání

Branky
53. Kaloč (vl.), 73. Jurásek M., 79. Jurásek M. - 58. Fleišman
Diváci
16130
Žluté karty
Douděra, Provod - Kaloč, Cadu
Rozhodčí
Batík – Nádvorník, Paták

Aktuálně

Společně jsme uklidili okolí Edenu

22. 4. 2024
Dnešní datum, tedy 22. dubna, připadá každoročně na Den Země, při kterém si celý svět připomíná, jak důležité je starat se o životní prostředí a svět kolem nás. Ve Slavii tento přístup sdílíme nejen v měsíci dubnu, ve kterém věnujeme pozornost projektům z environmentální oblasti, ale po celý rok.

Výhra s Libercem na úvod nadstavby

22. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zvládly otočit nepříznivý průběh zápasu a v úvodním utkání nadstavby porazily na domácí půdě Slovan Liberec 4:2. Střelecky se prosadila Franny Černá, Gabriela Šlajsová, Tereza Krejčiříková a Tereza Szewieczková.

U15 vyhrála Turnaj národů v Ostravě

22. 4. 2024
Žáci v Ostravě nepoznali chuť porážky, a i díky zvládnutým pokutovým kopům se probojovali až do finále. V něm porazili Herthu Berlín. Nejlepším střelcem turnaje se stal se čtyřmi góly Matouš Srb.

Další články