Výhra v Brně. Výborný Tecl a první ligový gól Tiéhiho | SK Slavia Praha
Více

Výhra v Brně. Výborný Tecl a první ligový gól Tiéhiho

0:4
(0:3)
5. kolo, 28. 8. 2022, ADAX INVEST Arena (Brno)
5. kolo, 28. 8. 2022, ADAX INVEST Arena (Brno)
FC Zbrojovka Brno - SK Slavia Praha
Slávisté v rámci 5. kola zvítězili v Brně 4:0 a udrželi průběžné první místo v tabulce FORTUNA:LIGY. Stanislav Tecl měl podíl na všech čtyřech gólech, Christ Tiéhi skóroval v lize poprvé v kariéře. Sešívaní dohrávali od 58. minutě o deseti.

Na slávisty čekal rozjetý soupeř, ligový nováček ze tří utkání vydoloval sedm bodů, zápas proti Plzni má k dobru. Brno navíc disponovalo dělenou nejlepší defenzivou v soutěži, inkasovalo jen tři branky, sešívaní pak se 14 vstřelenými góly měli nejlepší útok.

Oproti obřímu čtvrtečnímu postupovému dramatu s Čenstochovou udělal trenérský tým Slavie šest změn. Jindřich Trpišovský nasadil od první minuty Lukáše Provoda, Tarase Kačarabu, Jakuba Hromadu nebo Christa Tiéhiho. Na hrotu nastoupil s kapitánskou páskou Stanislav Tecl, autor hattricku proti Pardubicím ze čtvrtého ligového kola. Slavnostní výkop provedl nejlepší český MMA zápasník současnosti Jiří Procházka, brněnský to rodák.

Na střídačce Slavie byl připraven kromě Ševčíka či Holeše i uzdravený Brazilec Ewerton.

Do první šance se dostali slávisté, po průnikovém pasu Lukáše Provoda se hnal v 7. minutě do šance Lukáš Masopust, zakončení mu znemožnil jeden z obránců Zbrojovky. Po deseti minutách zahrozil Jakub Řezníček, Douděra ránu zablokoval, druhým pokusem 34letý útočník Zbrojovky přestřelil. Gólovku Christa Tiéhiho na poslední chvíli uhasil odkopem na rohový kop Hladík. Tiéhimu pak k dostižení prudké křižné Oscarovy přihrávky chyběly v malém vápnu centimetry.

V 16. minutě vysoko nad břevno pálil Texl, o tři minuty později se dostali slávisté do vedení! Výbornou práci Oscara zúročil Stanislav Tecl, ránu levačkou mu obránci zblokovali, pravačkou už se nemýlil. Akci rozjel přenesením hry Lukáš Provod – 0:1.

Ve 28. minutě se síť za Berkovcem, majitelem mistrovského titulu se Slavií ze sezony 2016/17, vlnila opět! Teclův krásný centr z pravé strany hřiště zatloukl hlavou do sítě David Douděra0:2. Gólovou akci přezkoumal hlavní rozhodčí Klíma u videa, žádný prohřešek proti pravidlům nenašel. Snížit toužil Granečný, tečovaná přízemní rána prosvištěla kolem pravé Mandousovy tyče.

Ve 36. minutě to bylo o tři branky! Stanislav Tecl proti přesile brněnských výborně udržel balon, za obranu vysunul Oscara, který stříleným centrem hledal Petera Olayinku. K nigerijskému křídelníkovi míč nedoputoval, vracející se Texl jej uklidil za bezmocného Berkovce – 0:3. Ve 41. minutě si Aleš Mandous připsal první úspěšný zákrok v utkání, když bez potíží ukryl do rukavic Řezníčkovu střelu. Druhý zásah Davida Douděry nebyl uznán pro zřejmý ofsajd.

Do druhé půle slávisté jednou nuceně střídali, Oscara trápilo tříslo, jeho místo zaujal David Jurásek, který v dresu Zbrojovky v červenci 2020 debutoval proti Dukle v nejvyšší soutěži. Douděrův halfvolej prosvištěl nad břevnem, Stanislava Tecla odstavil v zajímavé pozici od míče Granečný. Brance Olayinky předcházel útočný Teclův faul. Aktivní kapitán Slavie zkoušel štěstí technickou ranou v 51. minutě, mířil nad.

V 58. minutě hlavní rozhodčí Klíma přezkoumal s pomocí VAR zákrok Aihama Ousoua na Alliho a původně udělenou žlutou kartu změnil na červenou. Sešívaní dohrávali o deseti. Proti Alliho pokusu si Mandous připsal jistý zákrok. Volný přímý kop Christa Tiéhiho zlikvidoval Berkovec. Ivan Schranz následně nahradil Davida Douděru.

V 74. minutě z dálky pálil Taras Kačaraba, gólman domácích zůstal bez práce, míč skončil vysoko nad jeho brankou. Čtvrthodinu před koncem sešívaní navzdory početní nevýhodě skórovali opět, Ivan Schranz vydoloval zdánlivě ztracený balon, do jeho zpětné přihrávky se nechytatelně opřel Christ Tiéhi a mohl začít slavit svůj vůbec první ligový gól – 0:4. Na začátku akce byl opět Stanislav Tecl. Následovala v rychlém sledu trojice střídání, Holeš s Lingrem nahradili Hromadu s Teclem, Provod si prohodil místo s Ichou.

V nastavení volný přímý kop rozehraný nakrátko zakončoval Kačaraba, k Berkovcovi balon nedoputoval. Brněnský kapitán Řezníček se při bloku zranil a musel být ošetřen.

Nic dalšího už se v Brně, kam dorazilo 10 200 diváků, neudálo, slávisté zejména díky výborné první půli přehráli Zbrojovku 4:0 a připravili jí první porážku v ročníku. Další zápas čeká svěřence Jindřicha Trpišovského už ve středu, do Fortuna Areny přicestují Teplice, začátek utkání je naplánován na 20:00.

0:4

Sestavy

FC Zbrojovka Brno

Berkovec – Hrabina, Šural (84. Hlavica), Endl, Granečný – Texl, Souček (62. Fousek) – Hladík (46. Alli) , M. Ševčík (84. Nečas), Přichystal (46. Falta) – Řezníček (C)

SK Slavia Praha

Mandous – Douděra (62. Schranz), Ousou, Kačaraba, Oscar (46. D. Jurásek) – Tiéhi, Hromada (78. Holeš) – Masopust, Provod (84. Icha), Olayinka – Tecl (C) (78. Lingr)

Detaily utkání

Branky
19. Tecl, 28. Douděra, 36. Texl (vl.), 75. Tiéhi
Diváci
10200
Žluté karty
Hrabina, Endl
Červené karty
57. Ousou
Rozhodčí
Klíma – Hájek, Hrabovský

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články