Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

neděle 19. 5. 1907

Vysoká výhra nad FC Torino

19. května 1907 vyhráli slávisté zápas s FC Torino 9:1. Do utkání nastoupili v sestavě Pulchert – Kummer, Boček – Jirkovský, Kotouč, Macoun – Mozol, Bělka, Jenny Starý, Malý a Jahn. Druhý den stejného soupeře porazili 6:2. Pět branek ve dvojzápase vstřelil Bělka, čtyři Malý (na fotografii), tři Jenny-Starý (na fotografii), dvě Jahn a jednu branku si připsal Mozol. Trenérem byl J. W. Madden.

Více
neděle 19. 5. 2019

Slavia se stala podevatenácté ligovým mistrem!

19. května 2019 se stala Slavia podevatenácté ligovým mistrem! Bezbranková remíza na hřišti Baníku Ostrava ve čtvrtém zápase nadstavbové části zajistila, že červenobílou družinu trenéra Jindřicha Trpišovského v tabulce FORTUNA:LIGY 2018/19 už nikdo nemohl překonat. Slávisté přijeli na Městský stadion ve Vítkovicích s největší možnou motivací. V případě jakéhokoliv bodového zisku mohli nehledě na výsledky Plzně slavit už po tomto utkání mistrovský titul. Do zápasu nastoupila Slavia v sestavě: Kolář – Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil – T. Souček, Traoré – Stoch, Hušbauer, Ševčík – Van Buren. Do zápasu ještě postupně zasáhli Škoda, Frydrych a Zmrhal. To už však bylo rozhodnuto. Slávisté utkání zkušeně zvládli dohrát a remizovali s Baníkem 0:0. Se závěrečným hvizdem tak mohly propuknout přímo na hrací ploše bouřlivé oslavy hráčů, realizačního týmu a sešívaných fanoušků. Díky v mnoha ohledech rekordní sezoně se stal výběr Jindřicha Trpišovského mistrem České republiky! #M19TŘI

Více
úterý 19. 5. 1998

Narozeniny slaví Alex Král

19. května 1998 se narodil bývalý záložník nebo obránce Slavie Alex Král. Do Edenu přišel defenzivní univerzál už ve třinácti letech a nastupoval za mládežnické týmy včetně juniorky. V únoru 2017 přestoupil do prvoligových Teplic, kde si v květnu téhož roku připsal ligový debut proti Hradci Králové. V lednu 2019 se pak vrátil do Slavie. I přes svůj nízký věk se dokázal rychle prosadit v nabité sestavě sešívaných a pomoct klubu k jeho vytouženým cílům. Po přestupu do Slavie se také Alex Král po působení v mládežnických reprezentačních výběrech dočkal nominace do A-týmu. Ve druhé polovině ročníku 2018/2019 pomohl Slavii k zisku historického doublu a výrazný podíl měl i na postupu do čtvrtfinále Evropské ligy UEFA, kdy na jaře nechyběl ani v jednom evropském zápase. Za Slavii nastoupil Alex Král celkově ke 29 soutěžním zápasům, ve kterých si připsal jednu branku a dvě gólové asistence. Poslední zápas v sešívaném dresu odehrál mladý reprezentant před domácím publikem v odvetě play-off Ligy mistrů UEFA proti Kluži, díky které si Slavia zajistila účast ve skupinové fázi nejprestižnější evropské soutěže po dlouhých 12 letech. Poté přestoupil za 310 milionů korun do Spartaku Moskva a stal se druhým nejdražším hráčem v historii, který kdy odešel z české ligy do ciziny.

Více