Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

sobota 17. 3. 2018

Infarktové derby na Letné skončilo remízou 3:3

17. března 2018 předvedli sešívaní fantastický comeback ve 289. derby se Spartou na Letné. Po první půli prohrávali už o tři branky, ani to je ale nezlomilo. A když kapitán Milan Škoda v poslední minutě nastavení srovnal z pokutového kopu na konečných 3:3, fanoušci v euforii málem zbořili sektor hostí. Bylo to také první derby, v němž hrálo zásadní roli video. Sestava: Kolář – Frydrych (46. Hromada), Jugas, Deli, Bořil – Souček – Stoch, Hušbauer, Danny (46. van Buren, 74. Tecl), Sobol – Škoda.

První gól: Slavii se na těžkém terénu podařilo snížit až v 70. minutě. Brankář Nita neudržel v rukou dobrý Hromadův centr z pravé strany, míč se na zadní tyči dostal k Miroslavu Stochovi a ten napálil pod břevno svůj první ligový gól ve Slavii. 

Druhý gól: V 83. minutě pak na rozdíl jediné branky snížil Simon Deli. Josef Hušbauer ideálně nacentroval z rohového kopu, Deli vlétl mezi tři obránce a hlavou poslal míč do sítě. 

Třetí gól: Jednou z hlavních postav závěru zápasu byl Stanislav Tecl. Nejprve Nita chvíli po Deliho brance zlikvidoval jeho únik po pravé straně a v nastaveném čase byl pak Tecl faulován ve vápně Štetinou a po další konzultaci s videem nařídil rozhodčí Královec penaltu. K té se postavil Milan Škoda a střelou o břevno srovnal na 3:3.

pondělí 17. 3. 1930

Zemřel jeden z prvních brankářů Slavie Jan Hejda

17. března 1930 zemřel jeden z prvních brankářů Slavie Jan Hejda (na fotografii vpravo). Slávistickou branku hájil v letech 1902 až 1909. Celkem měl na svém kontě 92 zápasů v červenobílém dresu. V roce 1908 vyhrál se Slavií Charity Cup. Během své brankářské kariéry odchytal řadu zápasů s věhlasnými mezinárodními soupeři. 24. listopadu 1907 hájil branku Slavie ve 3. derby, ve kterém červenobílí deklasovali Spartu 9:1. Bylo to jediné derby, které proti městskému rivalovi za první mužstvo odehrál.