Historický kalendář | SK Slavia Praha

Historický kalendář

čtvrtek 24. 1. 2013

V Indonésii zemřel trenér Miroslav Janů

24. ledna 2013 zasáhla slávistický i český fotbal smutná zpráva. Ve věku 53 let zemřel v daleké Indonésii obránce a záložník Miroslav Janů. V červenobílém dresu odehrál během jedenácti let za A-tým celkem 440 utkání. Po skončení hráčské kariéry působil ve Slavii jako asistent trenéra A-týmu u Karla Jarolíma a trenér slávistické rezervy.

Velké trenérské renomé si vydobyl právě v Indonésii, kde trénoval s přestávkami několik tamních týmů.

Miroslav Janů se narodil 8. listopadu 1959. Když přišel ze žáků českobudějovického Dynama "na zkoušku" do mladšího dorostu Slavie, bylo mu 16 let. Už tehdy bylo všem jasné, že po pár "seznamovacích zápasech" bude Miroslav Janů zralý pro start v ligovém dorostu. Tak se také stalo. Hrál záložníka, bylo ho plné hřiště a měl kondici na tři poločasy. Spolu s Rosťou Šestákem byli celé dva roky údernou silou slávistického dorostu a obstarávali téměř veškerou gólovou produkci (neuvěřitelných 65 procent). Hned po vojně v Dukle Tábor měl už stálé místo v ligové šatně. Během slávistického angažmá (1977 až 1988) se dostal do širší olympijské nominace pro OH 1984 a 1988. Za československou reprezentaci odehrál vítězný turnaj Merdeka v Kuala Lumpuru 1987.

„Přezdívka Dub nebo Dubák, kterou obdržel, říká snad víc, než jsme schopni vystihnout sebevýmluvnější charakteristikou. Chlapisko tvrdé, odolné, nezlomné, nezničitelné. Tedy stoper, ale také (bylo-li zapotřebí) vždy pohotový strom strmící ve středu pole nebo na pokraji obrany. Vyznačoval se tím, že ho málokdo málokdy v řeži o míč obehrál, ošulil, odstrčil, okopal. Zranit se prostě nenechal. Nemocem, zraněním a výronům vznešeně odolával. Bul dubem záložních a obranných seskupení, vládl tvrdým čelem a nerozbitnou hlavou, měl záviděníhodnou fyzičku,“ popsal ho v knize Věčná Slavia Vítězslav Houška.